(13.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A nyní se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně klubu ANO, paní Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Už jenom velmi stručně. Určitě, možná, a asi na tom děláte, i resorty mají spoustu školicích zařízení, rekreačních zařízení, všechno je potřeba. Všechno je potřeba využít, ale to určitě děláte, kvůli tomu jsem se nepřihlásila. Já ještě jednu věc. Já vím, že už jste teď nereagoval i na dotaz paní místopředsedkyně Sněmovny Mračkové Vildumetzové, nicméně tím, že jsem to téma tady otevřela a nějak tady rezonuje, tak jsem teď dostala informaci, mám ji tady před sebou, informaci, která ze strany Jihomoravského kraje, protože je to samozřejmě můj rodný kraj, z Jihomoravského kraje šla zástupcům obcí, já přečtu ten bod z toho materiálu, jenom ten jeden bod.

Ubytování - samozřejmě myšleno pro uprchlíky - bude Jihomoravským krajem hrazeno nejdéle do středy, tedy 16. 3. 2022 do poledne, dopřesněno hejtmanem. Následně musí uprchlíci ubytovací zařízení hotelového typu opustit. Od pondělí podle zpracovaného harmonogramu budou uprchlíci převáženi do tělocvičen k nouzovému ubytování. Zde bude stravování zabezpečeno v rámci humanitárních organizací, potravinové banky a samozabezpečení. A teď je tady ještě takový dodatek. Výše uvedený bod nebude platit, pokud majitel ubytovacího zařízení bude akceptovat nabídku JMK, a to platba za jednoho ubytovaného dospělého uprchlíka za 10 000 korun za 30 dnů, nezletilého 7 000 a tak dále. Čili už šla tato konkrétní informace, aspoň tedy na úrovni Jihomoravského kraje, já nemůžu mluvit za žádný jiný kraj, toto mám čerstvě teď v ruce, vůči dalším obcím nebo zainteresovaným. Takže tady je už docela časový tlak na vyřešení toho problému, takže to už není třeba o tom, že by se o tom dalo debatovat, já nevím, týden, čtrnáct dní, ale už je to řádově dny.

Já nechci vám komplikovat život, vím, že to máte těžké, my jsme to taky měli těžké, dokážu se do toho vcítit. Znovu říkám, tak jak tady teď před chvílí někdo mluvil, myslím, že to byl pan poslanec Juchelka, mluvil o Ministerstvu pro místní rozvoj, toto třeba byla problematika, kterou kompletně zabezpečovala Klára Dostálová jako ministryně, samozřejmě, že spolupracovaly finance, spolupracovaly další resorty podle potřeby, my jsme byli u všeho, protože všechno bylo o penězích, ale toto prostě bylo téma a toto takhle musí fungovat, to musí být týmová práce.

Takže já jenom upozorňuji na to, že tady už jihomoravský hejtman dal konkrétní pokyn k opuštění těch zařízení hotelového typu, takže ten problém je akutní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Ano, pan ministr se hlásí s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já moc děkuji i za to, co bylo přesně přečteno, i ten závěr, kde pan hejtman říká i tu částku. Já si myslím, že když si tu částku vydělíme na dny, tak ta částka už je taková, ze které si myslím, když tam dopočteme ty náklady na to stravování, které může pokrýt ten člověk z té humanitární dávky, tak je to částka, za kterou toho člověka lze ubytovat v tom zařízení. Ano, pokud to je hotel, který očekává jiné příjmy a je nastaven na to, že chce inkasovat patnáct set, osmnáct set za noc, tak to asi reálně se nepotká, ale já si myslím, že většina rozumných, normálně přistupujících majitelů těchto firem, které poskytují toto zázemí, chápe tuhle situaci, že nemá ambici na tom vydělávat, ambici si pokrýt veškeré náklady a mít tam třeba něco malinko nad to a s tím nějakým způsobem teď chvíli dokázat vydržet.

A myslím si, že takhle to vnímáme všichni nejenom u nás, ale i tady v tom středoevropském prostoru, abychom takhle se nějaký čas dokázali solidárně chovat. Když vidím dopravce, kteří jezdí dneska autobusy za naftu, nechtějí ani od těch, pro které jedou, třeba i plat toho řidiče, řeknou "uděláme to opravdu jenom za naftu" a jedou, myslím si, že teď nějaký čas potřebujeme i tuto míru solidarity. Od většiny těch lidí a firem je. Já chápu, že není možná nekonečně dlouho, že se dá s tímto přístupem vystačit nějaký čas. Chápu to, že tady přijde i turistická sezóna, tomu také rozumím, že ti lidé potom chtějí mít opravdu volné kapacity. Takže to všechno musíme a můžeme vyřešit, ale myslím, že to, co zaznělo, ta informace, že ta je poměrně korektní.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A ještě se táži pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá, ukončili jsme tedy obecnou rozpravu a nyní otevírám rozpravu podrobnou. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásila paní poslankyně Jana Pastuchová a dále pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. A já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrh pod sněmovním číslem 609, který jsem předložila společně s poslanci Dražilovou a Juchelkou, a tento pozměňovací návrh jsem představila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Jenom jsem zaznamenala v obecné rozpravě, že jste říkala, že pozměňovací návrh byl vložen do systému, má nějaké číslo? (Hlas mimo mikrofon.) Aha, tak se omlouvám. (Hlas mimo mikrofon: Šest set devět.) Ano, omlouvám se. (Poslankyně Pastuchová: Šest set devět.) Děkuji. A nyní pan poslanec Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Jak jsem už avizoval v obecné rozpravě, rád bych se přihlásil ke dvěma pozměňovacím návrhům, tak jak byly představeny i kolegy, kteří se na nich spolupodíleli, jsou to sněmovní dokumenty 614, ten se týká dětských skupin, a sněmovní dokument číslo 615, který se týká sociálních služeb, úhrad v sociálních službách pro příchozí z Ukrajiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. A nyní pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já bych se tedy chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 616. Je to pozměňovací návrh, který se týká toho příspěvku pro solidární domácnost, v obecné rozpravě jsem ho tady odůvodňoval, mluvili jsme tady o něm, takže se k němu hlásím a hlásím se za skupinu dalších poslanců, nejenom za svoji osobu, ale za kolegu Víta Kaňkovského, Olgu Richterovou a další, kteří tam jsou pod tím uvedeni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Také se ptám ještě pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo, či pan zpravodaj? (Nereagují.) Zřejmě nemají. Znova se ptám, jestli máte zájem o závěrečné slovo? Není zájem, děkuji a končím druhé čtení tohoto návrhu.

A ráda bych se zeptala pana zpravodaje vzhledem k tomu, že dle dohody budeme pokračovat následně v druhém čtení dalšího tisku, zda bude potřeba, aby byly poslancům rozdány na stůl pozměňovací návrhy? Ano, takže konstatuji, že budou rozdány na váš stůl, kolegové a kolegyně, všechny pozměňovací návrhy. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a přerušuji projednávání tohoto bodu.

Ještě než zahájíme další bod, přečtu omluvy. Paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová se omlouvá od 13 do 14 hodin z osobních důvodů, dále Jaroslav Faltýnek mezi 13. a 24. hodinou do konce jednacího dne z rodinných důvodů, dále se také omlouvá pan ministr Vlastimil Válek ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Urbanová od 12 do 13 hodin z pracovních důvodů. Tolik omluvy.

 

A já si dovolím zahájit následující bod.

 

3.
Vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti školství v souvislosti
s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 172/ - zkrácené jednání

Ale ještě před jeho projednáním - sněmovní tisk... (Na tabuli zůstává stále původní bod.) Pardon, já jenom se dotáži... Ano, já jenom ověřuji, že na tabuli máme pořád, stále ještě... (Konzultace mimo mikrofon.) Ano, dobře, děkuji - bychom podle § 99 odstavce 5 měli posoudit, zda jsou podmínky k projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP