(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A já se ptám: Nezinkasoval zde ve skutečnosti také někdo z hnutí STAN nějaké peníze z veřejných peněz? A nevím. Teď se tady konkrétně bavíme o těch 8 milionech. A opět ta otázka musí znít dál, protože pan Polčák tedy po nátlaku včera řekl, že se 8 milionů vzdá. Původně je chtěl, teď už je po veřejném tlaku nechce, až když se na to upozornilo, jinak by je vyinkasoval. Ale řekl, že jeho kolegové ty peníze vyinkasují. Takže o jakých kolezích mluví? A nebude on z toho mít také nějaké peníze? Také jsme slyšeli, že už si vyúčtoval zálohu. Takže co je s tou zálohou? Vrátí ji? Nevrátí ji? Nebo vyinkasuje ji z veřejných peněz, teď, když pořád říkáte, jak je rozpočet v deficitu? Celá vaše vládní pětikoalice říkala, jak je rozpočet v deficitu, v dluzích, a teď jeden z nejvyšších představitelů vládní pětikoalice ODS, hnutí STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, si řekne o 8 milionů. Takže já si myslím, že by to bylo dobré tady vyjasnit, jak to vlastně je.

A také připomeňme, že hnutí STAN těch otazníků má samozřejmě víc. A já vím, že to zatím šetří policie, podle mých informací. Ale připomeňme, že kamarád Víta Rakušana, právník Tomáš Kasal, bral bez výběrového řízení od kolínské radnice miliony, když byl Rakušan starostou Kolína. O Kasalovi se navíc psalo, že je usvědčený plagiátor. To znamená, hnutí STAN se jeví ve světle těchto informací jako politický podnikatelský projekt. A znovu říkám, je potřeba, a já bych chtěl tady navrhnout a doufám, že to podpoří vládní pětikoalice, já bych rád navrhl jako bod číslo 1 bod s názvem Politické podnikání hnutí STAN.

Já si opravdu vzpomínám na pana europoslance Stanislava Polčáka a místopředsedu hnutí STAN, jak nás tady mnohokrát obcházel s různými návrhy, se zákony, a jak víte, tak tady lobboval i za ten zákon na odškodnění Vrbětic, a my jsme to podpořili. Ale nikomu z nás neřekl to důležité B, že z toho bude inkasovat 8 milionů, ale z rozpočtu malých obcí na Zlínsku. To jsou obce, kde jsem byl senátorem, kde jsem vyhrál senátní volby. Já je všechny znám, ty obce. Já tam znám, potkal jsem se tam se spoustou občanů. To jsou všechno obce mého, řekl bych v uvozovkách mého senátního obvodu, kde jsem vyhrál senátní volby a vstupoval jsem do politiky. Takže to není nějaká... to nejsou nějaké obce, které neznám. Já tam znám ty lidi, znám lidi v okolí. Pochází odtamtud moje rodina z matčiny strany, ze Zlínského kraje. A že by vrcholný představitel hnutí STAN na těchto malinkých obcích - kde není lehký život, na Slovácku, na Zlínsku, u slovenské hranice, není to bohatá Praha - takže tam by někdo takhle hnusně parazitoval na veřejných rozpočtech a chtěl v uvozovkách okrást občany České republiky o 8 milionů do své vlastní kapsy, když má, když inkasuje plat v řádech milionů jako europoslanec, tak to je hnus, že by mě nikdy nenapadlo, že někdo takový může být ve vládě této pětikoalice. Ale mě už to celkem napadá postupně, protože vidím, jak se chováte.

A je to hlavně o hnutí STAN, musím říct. Tyhlety finanční machinace a transakce, ukazuje se, že těmi hlavními kšeftmany a politickými byznysmeny - a vidíme, za jakým účelem bylo hnutí STAN založeno - tak se týká v prvé řadě hnutí STAN. To znamená, já si myslím, že se musí i mnozí zastupitelé za hnutí STAN, asi poslanci a starostové, co jsou tady za hnutí STAN, že se musí stydět za tuhletu kauzu, že vám to musí být strašně nepříjemné. Věřím tomu, že řada z vás se snaží určitě dělat svoji práci poctivě, ale to, že druhý nejvýše postavený člověk v hnutí STAN takovýmto způsobem inkasuje a chce inkasovat peníze z veřejných peněz, já si myslím, že to nemůžeme nechat prostě bez povšimnutí, takže o mém návrhu se bude za chvíli hlasovat. Já jsem zvědavý, jak se k tomu postaví vládní pětikoalice. A já doufám, že podpoříte to, abychom to tady mohli diskutovat.

A znovu tady zopakuji svoji žádost, že Stanislav Polčák by měl předložit - a doufám, že ho k tomu vyzve i tady Petr Gazdík a že nám to tady zajistí - měl by předložit během mandátu europoslance, on už tím europoslancem je poměrně dlouho, veškeré zakázky, kde inkasoval peníze ze státních peněz, veřejných peněz, měl by předložit, aby veřejnost mohla posoudit, kolik od koho inkasoval - protože to asi není zdaleka jediná zakázka, jak tak na to koukám a jak jsem četl veřejná vyjádření - aby bylo přesně vidět, kolik jde tomuto člověku do kapsy pod rouškou tady rádoby pozitivních věcí. To znamená, je to střet zájmů, je to střet zájmů úplně neuvěřitelný. Myslím, že by to měla prošetřit policie. Já myslím, že by to měla prošetřit policie a Státní zastupitelství. O mně když se šířily pomluvy, že jsem tuneloval Úsvit, tak mě prošetřila policie, dvakrát to vrátil státní zástupce, ještě aby se to došetřilo podrobně, všechny mé účty, a před osmi lety se ukázalo, že to byla lež a pomluva. Sice mě tady poplivali skoro všichni, nikdo se mi pak neomluvil, ale dobrá, takže stejným metrem by bylo dobré, aby se přistoupilo. A samozřejmě pomluvy se nepotvrdily, ale samozřejmě ti, kdo na mě nic nemají, tak to tady se snaží plácat pořád dokola, presumpce viny, neviny. To je tady pětikoalici a jejich některým zástupcům a fanouškům úplně jedno.

Stejně tak, když mě tady minulé volební období... jste se mě snažili tady odvolávat, ta pětikoalice, z pozice místopředsedy Sněmovny, něco ohledně tábora v Letech. Mé výroky prošetřila policie, měla na to znalecké posudky a zjistili, že jsem nic protiprávně neřekl. A ještě řekli, že jsem řekl pravdu, v těch posudcích. Takže opět skutek utek a už bych byl odvolaný, kdyby bylo na pětikoalici. Takže to je váš styl, vždycky šikanovat, vylhat, jo? Označit za dezinformace něco, co je pravda, jo? Já se ani nedivím, že náš poslanec Jaroslav Bašta, který je tady jediným signatářem Charty a byl jediným poslancem, který byl za minulého režimu ve vězení dva roky, nestačí zírat, co se tady děje za téhle pětikoalice. Cenzura, názorová šikana, omezování osobní svobody, jo? Takže takhle tedy ne! To znamená, já bych byl rád, aby se měřilo všem stejným metrem.

A teď by bylo dobré, aby to tady hnutí STAN a pan Polčák, aby to vysvětlili. No, měli by to vysvětlit tím, že si tady odhlasujeme ten bod. Pakliže pro ten bod hlasovat nebudete, zástupci vládní pětikoalice, tak je jasné, jenom se potvrzuje, že je to váš styl. Že je to váš styl, že to tak je.

Stejně tak se to týká té včerejší cesty do Dubaje, kde byla paní předsedkyně Pekarová, byl tam asi i pan Skopeček a asi někteří další. My budeme žádat na vedení Sněmovny, SPD bude žádat seznam všech účastníků, seznam všech účastníků této cesty, protože tady pan Michálek z Pirátů vyzýval občany, aby se šetřilo, aby občané si ztlumili topení, pan Michálek z Pirátů vyzval občany, aby šetřili způsobem, že si vezmou termoprádlo. Sám jsem si to prověřoval před chvílí, sám ho má na sobě, takže jde příkladem... (Smích a potlesk poslanců SPD a ANO.) ... a nevím, jestli ztlumil topení. Nicméně samozřejmě občané nemají váš poslanecký plat, pane poslanče, to znamená, ne každý má peníze na to, si kupovat nějaké termoprádlo a další věci.

Ale chtěl jsem říct jednu věc zpátky k tomu. Vy jste říkali, že se má šetřit, a i pan Síkela, ministr průmyslu, říkal, jestli si správně pamatuju, že mají lidé méně jezdit. Říkal to myslím i pan premiér, že mají méně jezdit. Tak tomu už vůbec nerozumím. Ne - paní předsedkyně Pekarová to říkala taky, myslím, že se má méně jezdit. Přitom jezdí v novém BMW sedmičkové řady a benzin jí platí stát. Takže občany vyzývá - kdyby aspoň mlčela - ale ona pije víno a káže vodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP