(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A teď se ptáme, proč, když letos už byla velká vládní delegace v Dubaji, byl tam pan Síkela s velkou delegací na Expo, ano, byl tam ministr průmyslu Síkela, tam už byl, tak proč v takto krátké době se tam jede znovu? A to jsou ty úspory ve vašem podání, to je ta koordinace práce, po které jste vždycky volali, že jezdíte jeden za druhým? Mimochodem, mluví se také o tom, ale proto chceme ten seznam, že tam byl s vámi i váš manžel, paní předsedkyně Sněmovny. Já se na to ptám, prostě se na to ptám, já nevím. Proslýchají se informace, že zpátky jste jeli nějakým vládním speciálem a že tam seděl i váš manžel.

To všechno jsou otázky, které nevím, jak to je, ale my se na ně budeme ptát. Takže vám přijde od nás písemný dopis od hnutí SPD, otevřený dopis, který samozřejmě zveřejníme a budeme chtít seznam všech účastníků, kteří tam byli, a jak to vlastně bylo přesně s tou cestou. Obsah cesty nám tam ani moc psát nemusíte, protože to, že vládní delegace ministra průmyslu tam byla nedávno, to my už víme, a že jste byli na Expu, tam byl pan Síkela s velkou delegací podnikatelskou tam byl teď nedávno, jo, takže to už všichni víme. Takové věci kolem tam sice pár vět možná můžete napsat, ale hlavně se jedná o to, že vy vyzýváte k úsporám, vyzýváte lidi, aby omezili ježdění, vaše vláda, sama jezdíte v novém BMW. Když jsem byl ve vedení Sněmovny, tak jsem jako jediný řekl, jsem jezdil ve Škodovce, jediný jsem jezdil ve škodovce, jo? A také byla možnost jezdit BMW - jediný jsem řekl, že v žádném BMW jezdit nebudu, že budu jezdit ve škodovce. Vy si jezdíte v nejnovějším BMW za miliony a vykládáte lidem, užíváte si luxusu předsedkyně Sněmovny, úplně plnými doušky...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Mým prostřednictvím. Je to zvláštní, ale měl byste mě oslovovat mým prostřednictvím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, tak vaším předsednictvím. Dokonce i váš předpředchůdce Hamáček, ten také řekl, že BMW jezdit nebude, a vzal si škodovku. Vy tu možnost máte, ale plnými doušky si užíváte toho luxusu a v nejnovějším bavoráku sedmičkové řady si jezdíte, přestože můžete jezdit ve škodovce. To je váš životní styl, paní předsedkyně Pekarová, vaším prostřednictvím. Vysáváte veřejné peníze úplně na drť, necháváte si nosit jídlo nahoru se zlatým, se stříbrným poklopem. Jasně že jo! Vždyť to všichni víme. Nejíte ani v jídelně s námi dole. S poklopem si necháváte nosit jídlo, aby vám ho číšník takhle otevřel. A řekněte, že ne - všichni to víme, že jo. To je váš životní styl, to jsou ty vaše úspory. Je to hnus.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak já přečtu další omluvy. Pan ministr Nekula se omlouvá z dnešního jednání z pracovních důvodů, pan ministr Rakušan od 14 do 18 hodin bez udání důvodu.

Další je přihlášený pan předseda Benda s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, po trošku divočejším vstupním vystoupení pana předsedy Okamury se pokusím situaci malinko zklidnit a přednést vám jenom návrhy, které by byly k hlasování.

První je, protože jsme si úplně neporozuměli na politickém grémiu s panem předsedou Fialou, tak bych jenom poprosil paní předsedkyni, aby z toho, co sdělila jako návrh politického grémia, nechala zvlášť hlasovat zařazení bodů 2 a 3, to znamená sněmovních tisků 30 a 31, a posléze bodu 66, což je sněmovní tisk 45, na ta místa, kde byla z grémia navržena, ale protože byl požadavek, aby se o tom hlasovalo zvlášť, poprosím paní předsedkyni, aby se o tom hlasovalo zvlášť.

Dále bych navrhl, aby zítra, ve středu, jako první a druhý bod našeho jednání, to znamená před ten bod, který je navrhován z politického grémia, před to druhé čtení, byly zařazeny ještě ty body ve třetím čtení, to znamená dosavadní bod 77, sněmovní tisk 86, trestní zákoník, a dosavadní bod 78, sněmovní tisk 68, platební styk. Těmi dvěma body by se začínalo, potom by se pokračovalo dosavadním bodem 1, druhé čtení, nakládání s geneticky modifikovanými potravinami, a pak by pokračovaly normálně zákony v prvním čtení tak, jak byly seřazeny.

Další návrh k prvním čtením, který bych s dovolením přednesl, je po bodu 23, který je navrhován z grémia, logicky v prvních čteních musí následovat bod 8, stavební zákon, protože všechny body před ním jsou vyčerpány - takže ten nenavrhuji předřadit, ten tam prostě logicky patří. Jediné, co navrhuji, je, abychom hlasovali, že pokud by tento bod 8, stavební zákon, sněmovní tisk 137, nebyl zahájen do páteční 9. hodiny ráno, pak ho v pátek v 9 hodin ráno zahájíme. Pevně věřím, že ty předchozí body projdou, že se k němu dostaneme někdy v zítřejším dopoledni, a tím pádem bude možné v něm v pátek pokračovat. Ale pokud by nebyl zahájen do páteční 9. hodiny ráno, aby se tak stalo.

Dále navrhuji, abychom doplnili ještě do čtvrtečního programu, tak jak zaznělo z grémia: první bod má být bod 105, sněmovní tisk 180, to je vyslání vojáků na Slovensko, poté aby byly doplněny body jako bod 2, bod 75, sněmovní tisk 178, mezinárodní smlouva, kterou se vyslovuje souhlas s výpovědí dohody o zřízení a činnosti Mezinárodní banky hospodářské spolupráce, bod 76, sněmovní tisk 179, to samé, dohoda o zřízení Mezinárodní investiční banky, toto by byly body 2 a 3 a bod 4, a pak by se pokračovalo těmi návrhy, které řekla paní předsedkyně z grémia - bod 4 by byl dosavadní bod 63, záležitost Evropské unie, vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně k předchozímu souhlasu návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení Rady o zřízení Agentury Evropské unie pro základní práva, sněmovní tisk 98/E. Pak by tedy čtvrtek vypadal tak, že první budou Slováci, vyslání vojsk na Slovensko, dvě výpovědi mezinárodních bankovních dohod, tento bod 63 a poté by následovaly smlouvy, jak byly přečteny paní předsedkyní.

Doufám, že jsou mé návrhy jasné a odpovídají vůli grémia, jak byla vyslovena. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, je to srozumitelné. Děkuji.

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Gazdík. Další přihlášený je pan předseda Výborný. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já teď nevystupuji jako ministr, ale jako druhý muž strany, jak říkal kolega Okamura, i když zároveň říkal, že druhý muž strany je kolega Polčák, takže ale jeden z nás to určitě je.

Já si dovolím pár slov za Starosty a nezávislé k této věci. Prosím, oddělme od sebe dvě věci, a to je odškodnění obcím a jejich občanům a druhá věc je odměna pro advokáta. První věc, hlasovala pro odškodnění obcí celá Sněmovna. Ti lidé si užili výbuchy ve skladech, za kterými stáli ruští agenti. Shodněme se, že minulá Sněmovna to udělala správně a že odškodnění obcí a občanů bylo správné. Většina z vás, kteří jste byli v minulé Sněmovně, tak pro to mimo jiné hlasovala.

A teď odměna. Odmítám, že je to provize za to, že byl schválen nějaký zákon. Jakákoliv provize je za právní služby a pan kolega Polčák, aby uťal veškeré pochybnosti, se vzdal své odměny, takže žádná provize pro něj neexistuje.

Také odmítáme, že starostové dotčených obcí nevěděli a byli nemile překvapeni. To vůbec není pravda a svědčí o tom prohlášení těch samotných starostů. Prosím, najděte si ho a přečtěte si ho.

Poslední věc. Dovolte, abych vás seznámil s usnesením poslaneckého klubu Starostů a nezávislých. Poslanecký klub STAN považuje včerejší rozhodnutí Stanislava Polčáka zříci se odměny za práci ve prospěch obcí postižených výbuchy ve Vrběticích za správné a jediné možné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP