(16.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Biosložka: prosím, říkejte si, co chcete, neříkejte lacině: Teď tady bojujete za Andreje Babiše a jeho byznys. Vůbec ne, já jsem to studovala. Požádala jsem naše experty, tamhle sedí Richard Brabec, za ním sedí Berenika Peštová, protože to je pro mě španělská vesnice, nechala jsem si to vysvětlit. A jsem hrozně zvědavá, až ten legislativní návrh sem pošlete. Proč? Vy taky, že, pan předseda hospodářského výboru říká, že taky. Já se mu nedivím. Proč jenom nafta, proč ne benzin? Proč jenom paragraf tuším 19, a ne 20, které se vzájemně vylučují? Teď úplně nechám stranou, že je to evropská implementace, to teď nechám stranou, já vím, že je trošku divoký čas - že když oni to přestanou přimíchávat podle toho jednoho paragrafu, budou to muset dělat podle toho druhého paragrafu. Když to nebudou dělat, budou to muset nahradit ropou. Tu ropu bereme z Ruska, 60 %, a tak dále. A samozřejmě ve výsledku koruna šedesát, koruna padesát možná, když tedy, dvě koruny, ať nejím. To znamená, ale my říkáme: Budeme se o tom bavit, ale nic to neřeší. A já jenom doufám, doufám, že tím jediným motivem - a chci věřit, že ne - nebylo to, že tady jsme posedlí někteří Andrejem Babišem. Věřím, že to tak není, a budeme se o tom bavit velice technicky a odborně.

Zemědělství: náš expert na zemědělství, náš stínový ministr zemědělství pan Tureček, minulý týden - ono to trošku zapadlo, my to zase připomeneme - byla tady řeč o tom, že Ukrajina - myslím, že o tom mluvil i pan premiér - Ukrajina byla obilnicí Evropy. To je samozřejmě teď v troskách, tomu všichni rozumíme. Ale ať vláda okamžitě jedná! My jsme soběstační - dívám se na vás, pane poslanče, jestli to říkám dobře - my jsme soběstační v obilí na 130 %, proto ho vyvážíme. Tak okamžitě udělejte kroky a přestaňte ho vyvážet! Nakupujte ho na státní hmotné rezervy! My vás klidně v tomhle podpoříme, protože chceme se dočkat toho: podívejte se, jak pohonné hmoty, energie nám vstupují do cen potravin. Ty tabulky plus 20, plus 30 %, to bude potom mazec, promiňte mi ten výraz. A vy to dobře víte. Tak pojďme to řešit společně!

Neříkejme, nehádejme se, jestli se staráte o naše lidi. Já říkám, že ne, promiňte. Musíme se starat o všechny. Vláda je tady od toho a my, tato část opozice, hnutí ANO, 72 poslanců, v jejichž čele stojím, nabízí pomoc. Starejme se o uprchlíky, podporujeme vás, všechny zákony jsme zatím a vaše opatření podpořili, ale starejte se o naše lidi! Na co čekáme? Vždyť to nám do všeho vstupuje, narostou nám potraviny a skutečně tady bude obrovský problém. A starejme se o to, ne až nastane, starejme se preventivně.

Dala jsem na sociální sítě, prezentovali jsme to minulý týden, samozřejmě za bujarého veselí některých opozičních kolegů, tedy vládních kolegů, promiňte, myslím z vládních lavic - nevyčítám nikomu, nikoho jmenovat nebudu, je mi to jedno - tabulku, kterou máme vyzdrojovanou. Než jsem ji dala ven, tak jsem požádala kolegy, aby mi dohledali v češtině i angličtině zdroje, že skutečně to tak bylo projednáno. Dvacet čtyři zemí EU něco dělá. Někdo snížil DPH, daně, spotřební daně - říkáte blbě, já ne - někdo snížil na pohonné hmoty, někdo zastropoval, někdo dal dotace. Všimla jsem si dneska, že to prezentovala jedna z vládních stran, Pirátská strana. Přišla s návrhem, že chce dávat nějakou podporu, nějakou jednorázovou částku - ale je to první vlaštovka z vládních lavic - na energie. To znamená, oni jsou všichni tak hloupí? Neříkám, která cesta je lepší nebo horší. Vždyť u pohonných hmot přes 50 % dělají daně! A díky těm daním vybíráme, vybírá vláda, ale samozřejmě vybíráme, na příjmové straně desítky miliard navíc! Tak my říkáme jenom, část jim prostě vraťte nějakou formou. Nečekejte, až tenhle problém vyvrcholí. A tady už nejde jenom o tu skupinu sociálně slabých. Tady bude postižena velká skupina, střední třída, lidi, kteří chodí do práce.

Taky jsme otevřeli problematiku, to už se dotknu velmi okrajově, prodloužení těžby uhlí. Je to téma našeho hejtmana Moravskoslezského kraje, poslance, velice to podporujeme. Pojďme se o tom zase bavit! Jsme v situaci, kdy se budeme muset zbavovat závislosti na ruské ropě, plynu. Otevřeme to. Téma našeho stínového ministra životního prostředí - možná podnět pro paní ministryni - prodloužení kotlů. A mimo jiné, když jsme to řekli na tiskové konferenci, teď mají končit kotle na tuhá paliva v září 2022, paní ministryně kývá, děkuji, tak my říkáme: Prodlužme to! A když jsme to řekli na tiskové konferenci, najednou se rozsypal pytel a píší mi lidi z venkova: Panebože, prodlužte to, my stejně nic měnit nebudeme, my na to nemáme, a tak dále. Takže to jsou všechno přece jasné návrhy, které jsme ochotni podpořit, připraveni podpořit, ale připraveni si je s vámi i odpracovat.

Poslední věc, na kterou pan premiér neodpověděl - ale není to zase výčitka, možná se ten podnět, který jsem dávala přes pana předsedu Bendu, k němu nedostal - a to je téma, které taky velmi rezonuje: problematika Sberbank. Chápu to, že vklady, které jsou do 2,5 milionu, jsou vypláceny Komerční bankou, to je jasné. Bude probíhat likvidace. Předpokládám, že ti, kteří tam měli více peněz, aspoň čerpám z veřejných zdrojů, tak se k tomu časem dostanou po likvidaci, bude to trvat nějakou dobu, ale dostanou. Ale píší nám velmi často nešťastní lidé, že tam měli účty notářské advokátní úschovy, to znamená, složili peníze do této úschovy, ta byla vedena ve Sberbankách a teď vlastně nevědí, co mají dělat. Je to téma, které u nás má na starosti pan poslanec Patrik Nacher. On určitě to buď bude požadovat jako nějaký mimořádný bod anebo bude interpelovat příslušného ministra nebo příslušného člena vlády, ano, ukazuje na pana ministra financí. Věřím tomu, že se tomu Ministerstvo financí do nějaké míry věnuje. Je to velký, velký problém, protože ti lidé vlastně nemají ani tu nemovitost, ani ty peníze a je potřeba to nějak otevřít a nějak řešit. Samozřejmě, problém to je velký.

Takže tolik za hnutí ANO. My říkáme: Toto jsou ty pravé problémy, toto máme od lidí, toto máme od neziskového sektoru, toto máme z veřejného prostoru a vyzýváme vás: prosím, věnujte se tomu, diskutujte s námi. My jsme připraveni vám pomoci a podpořit vás, odpracovat ty věci. A berte na vědomí, že to není teď o nás a o vás, ale je to o lidech, kteří žijí v naší zemi, bez ohledu na to, jestli přišli z Ukrajiny, anebo se tady narodili. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně.

Než udělím slovo panu místopředsedovi Havlíčkovi, načtu omluvu. Omlouvá se pan místopředseda Bartošek dnes od 14 do 16 hodin.

Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte, abych ještě upřesnil některá hospodářská data v souvislosti s válkou na Ukrajině a s dopady na naše prostředí.

I já bych rád ocenil pana premiéra Fialu za to, že vystoupil, a rád bych rovněž podotkl, že v drtivé většině aktivit vlády vůči konfliktu na Ukrajině jsme korektní, že je podporujeme, a to jak ve smyslu vůči pomoci Ukrajině, tak ve smyslu sankcí vůči Rusku, tak ve smyslu řešení uprchlické krize. Naši hejtmani se zapojují a vláda má v tomto naši trvalou podporu. Nikoliv proto, že bychom neviděli, že tam třeba můžou být i některé věci, se kterými bychom ne zcela souhlasili, ale nepovažujeme v tuto chvíli za korektní kritizovat. To ale neznamená, že budeme rezignovat na hospodářské problémy, které se na nás řítí, a na problémy, které vláda fatálně podceňuje. A tady musím nesouhlasit zcela zásadně s mnohými opatřeními, která pan premiér představil.

Česká republika, respektive 20 % našich domácností, zcela jednoznačně míří do chudoby. Toto číslo vyřkl před týdnem bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a já jsem přesvědčen, že ho nikdo nemůže podezírat z toho, že by chtěl v tuto chvíli podporovat opozici. Věcně zdokumentoval, že pětina našich domácností bude mít fatální problémy. Mimo jiné je to to, co říkáme už od konce roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP