(17.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ano, ministři financí si na summitu nebo na Radě všichni zatleskají, protože by nejradši ušetřili. Tomu celkem rozumím z pohledu ministrů financí. Ale proč tedy čtyřiadvacet zemí v Evropské unii dělá plošná opatření a my se stále vrtáme v tom, že děláme sociální opatření, která dopadnou na 5 % domácností a nepokryjí ani ty, o kterých váš spolusouputník Miroslav Kalousek tvrdí, že se dostanou do velkého průšvihu? Ale souhlasím, je to na interpelace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. On nám odešel, pan ministr. To mě hrozně mrzí, protože já jsem chtěla promluvit k němu a teď to tady bude muset poslouchat paní ministryně a pan ministr zahraničí. To mě mrzí, bylo to cíleno na pana ministra financí. Já tedy doufám, že příště nezruší debatu v televizi Prima, kde měl se mnou být tuto neděli, abychom si to vyříkali, všechny tyhle argumenty, Eurostaty, čísla - já jsem připravena kdykoliv - a že konečně do té debaty se mnou někdy zase půjde. I když chápu, že debata v Otázkách Václava Moravce byla příjemnější.

Řeknu jednu věc. Byl to zase starý dobrý Zbyněk Stanjura tak, jak jsem ho znala v opozici. Ale už není v opozici. Mrzí mě, že tady není, protože je to hloupé mluvit k němu, když tady není. Zastropování je špatně, snížení daní je špatně, dotace jsou špatně. To je špatně, co je dobře? Už to není o tom, že je v opozici a kritizuje návrhy vlády. Teď on má předkládat. Bohužel, my si nemůžeme ověřit dopad silniční daně, čerpali jsme z rozpočtu roku 2021, protože vláda řekla, že zrušila silniční daň, ale nic neprojednala. Není žádný materiál v eKLEPu, nebylo žádné hlasování.

Takže i kdyby to bylo 3,8 miliardy, tak je tam díra v SFDI, to je potřeba si uvědomit. Takže my jsme tady jeden den hlasovali o rozpočtu SFDI - a předesílám, že my jsme pro něj zvedli ruku - aby druhý den tam byla díra. A jestli 4,5, nebo 3,8, to je teď v podstatě skoro jedno. Já si počkám, až bude RIA, až bude důvodová zpráva a bude tam propočet, a ten si ověříme. Každopádně nevíme. Takže pak tady mohou padat čísla, jaká chtějí. Prostě 4,5 bylo v roce 2021, takže z toho čísla vycházel i můj bývalý vládní kolega Karel Havlíček.

Víte, bylo tady řečeno, že jsme zrušili spotřební daň. Ale my jsme ji tehdy - a já jsem byla proti jako ministryně financí, předesílám, protože to bylo 9 miliard, ten jeden procentní bod, a prostě už jsme měli velké výdaje v době covidu - ale my jsme to nedělali pro tu změnu na totemech v té době. V té době nebyla situace tak vyhrocená, jako je teď, ale proto, že měli obrovské problémy naši dopravci a nebyli schopni konkurovat. Karel Havlíček, můj kolega, prostřednictvím pana místopředsedy, si pamatuje ta nekonečná jednání, kdy jsme se dohadovali, jestli dvě koruny nebo koruna.

Já se spíš ptám, co se tedy bude dělat. Tady slyšíme takové povýšené, že jak jsme asi zřejmě úplně hloupí. Ale neslyším, co se bude dělat. Vždyť tady pan ministr jmenoval - a myslím si, že byl velmi blízko pravdě - kolik desítek miliard se právě kvůli těmto zvýšeným cenám vybere na daních. Už jenom za leden to bylo 62 miliard. Jsem zvědavá, jak dopadne makroekonomická predikce dubnová. Tam už bude muset vláda jasněji zpracovat a schválit konvergenční program, bude muset poslat rámce do Evropské unie. Bude muset říct, kolik bude schodek, kolik bude nejen v roce 2023, ale v roce 2024, 2025. To se tam samozřejmě dočteme.

Takže musí mít jasnou ekonomickou úvahu, co bude dělat dál ekonomicky s příjmy, výdaji. Už připustil i ministr financí, že bude novela, řekl to v červenci. Je otázka, jestli v červenci ji sem pošle vláda, nebo bude v červenci už účinná - to je samozřejmě naprostý rozdíl. Ale to je teď jedno, o tom já se nechci dohadovat. Podstatné je, že to připustil. A my jsme znova řekli: využijte to jako reparát a narovnejte tam ty věci. Nejen to, že budete mít teď zvýšené výdaje díky Ukrajině, ať už se podíváte na obranu, na vnitro, na sociál, na zdravotnictví a tak dále, ale využijte to a stáhněte například zákon o veřejném zdravotním pojištění - k čemu tady budete krvácet - a my samozřejmě budeme za něho bojovat, budeme a je nás dost, kvůli 14 miliardám, které si tam namaloval pan ministr financí, aby mu to nějak vyšlo, když stejně ty peníze budete potřebovat. Máme tady kolem 300 000 uprchlíků a není to konečná, a tak dále. Sám mi tady garantoval pan ministr zdravotnictví, mluvil o tom - a já mu děkuji - že nechceme v žádném případě, aby se zhoršila zdravotní péče pro naše občany.

Já to nevnímám, že to jsou interpelace dneska. My jsme požádali pana premiéra, pan premiér nám vyhověl, odpověděl a my o těch věcech debatujeme s naprosto vstřícnou podanou rukou a s nabídkou pomoci. Takže myslím, že není nutné nás tady nějakým způsobem dehonestovat, shazovat, poukazovat na nějaké věci.

Ještě taková maličkost. Mohla bych si podat papír, pane místopředsedo?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Samozřejmě, vezměte si podklad a pokračujte v příspěvku. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: (Jde si pro podklady.) Děkuji. Takový malý faul - a pan ministr je tady. Pane ministře, vás můžu oslovovat přímo. Vy jste mluvil o tom, že si tady Andrej Babiš zařídil nějaké přehlasování. Takže mí kolegové to okamžitě našli, to hlasování, a dali mi ho teď do ruky. Bylo to 27. května 2010, 49. hlasování. Předesílám, že hnutí ANO nebylo v té době ve Sněmovně, neměli jsme svoje poslance. Bylo to přehlasování prezidentského veta, kde ODS pro 18 poslanců, KDU pro 8 poslanců. Pak dokonce si tady dovolím jmenovat otce zakladatele TOP 09, bývalého poslance Miroslava Kalouska, který také byl pro. Takže to je ta celá pravda k biosložce. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Vzhledem k tomu, že v současné době neeviduji žádnou přihlášku s přednostním právem, přistoupíme k projednávání jednotlivých bodů podle schváleného pořadu schůze. Otevírám první bod dnešního jednání a tím je

 

2.
Vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti daní v souvislosti
s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 173/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ještě v reakci na minulé vystoupení. Já jsem ale řekl, že Andrej Babiš, neříkal jsem hnutí ANO. Já vím, kdy to bylo, a vycházím z veřejných zdrojů. Jak Andrej Babiš říká, jak on osobně obvolával ty desítky poslanců a přesvědčoval je, aby pro to hlasovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, omlouvám se, ale vedu vás k pořádku v souladu s jednacím řádem.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já jsem nechtěl jenom zatěžovat jiným vystoupením.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, uveďte bod.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Předtím, pane místopředsedo, to bylo jak, v minulém vystoupení?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Bylo to předtím, než jsem otevřel bod, kdy vystupovala jednotlivá přednostní práva. V současné době jsem otevřel bod § 90. To je všechno, o co vás žádám, abyste uvedl bod, protože jsem vás k tomu vyzval.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: To je sice hezké, ale měl byste přistupovat ke všem stejně, což se v tomto případě evidentně neděje. Ale já to unesu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, pokračujte.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Vy jste mě úplně ale rozhodil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Věřte, že to nebylo mým úmyslem.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pane místopředsedo, nevstupujte mi prosím do řeči. Nejsme v dialogu, že si budeme takhle vstupovat do řeči. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, pokračujte.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak název je docela hezký, ten zkrácený, který svítí na naší tabuli - Opatření v oblasti daní. Týká se to Ukrajiny. Nebýt agresivního Ruska a jeho rozpoutané války na Ukrajině, tak by ten návrh zákona vypadal trošku jinak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP