(12.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Nedostalo se na to a my bychom chtěli avizovat, že bychom znovu ten návrh chtěli i u této transpozice předložit. Je to u § 23. Dotýká se to živnostníků, kteří dnes například v kadeřnictví, pokud si pustí rádio, televizi, tak za to musí platit autorské poplatky. Musím říct, že třeba u kadeřnice, která má jednu provozovnu a pustí si tam televizi nebo rádio, tak za to musí v rámci autorských poplatků zaplatit 10 000 korun ročně, což pro takového živnostníka jsou velké peníze. Proto my už ten návrh máme připraven a chtěli bychom avizovat, že za hnutí ANO ho budeme předkládat. Zároveň bychom byli rádi i za podporu, protože se to dotýká především právě malých živnostníků.

Takže to jsem chtěla tady říct. Chápu, že to je transpozice, přesto se řeklo, že ta lhůta bude delší. Velmi to vítám a byli bychom opravdu rádi z vaší strany za podporu tohoto návrhu, který hnutí ANO bude předkládat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní poprosím pana poslance Jáče. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Jáč: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení ministři, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych se ještě zmínil o některých jenom detailech, které se mi v jednou případě zdají velmi pozitivní, v druhém případě možná ještě budou mít nějaké problémy potom při aplikaci. Ale to se může ukázat potom v průběhu času.

Mně se při takovém určitém výběru některých nových paragrafů zalíbil § 31a, který zavádí licenci pro digitální výuku. My, kteří ještě třeba učíme - jako já - na některých vysokých školách či univerzitách, můžeme přivítat tuto vsuvku, tento nový paragraf, protože on říká: "Do práva autorského nezasahuje také škola, vysoká škola nebo školské či vzdělávací zařízení, užije-li na vlastní odpovědnost digitálně dílo při vyučování pro ilustrační účel, nikoli za účelem dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a pokud se tak děje v prostorách a účelových zařízeních školy." To je pro nás velmi užitečné, protože potřebujme někdy pro distanční i kombinované studenty použít ryze digitální takto v podstatě okopírované prostředky a nehrozí tady riziko nějakého střetu s autorským právem původního autora. Tudíž řekněme, můžeme to přijmout jako pozitivní záležitost.

Druhá poznámka je k tomu, že byl přidán i paragraf licence pro karikaturu, parodii nebo pastiš. Dá se říci, že je-li řádně v normě použito toto dílo ve smyslu, ve formátu karikatury či parodie, nezasahuje do díla, do práva autorského. Ovšem v případě pastiše, tak bych řekl, je ode mě kritický postoj. Je možné někdy nedodržet formu nebo tu normu pastiše jako pouhé napodobeniny, ale falzifikátu, protože to by znamenalo už narušení některých autorských práv. Takový příklad pastiše v našich podmínkách bylo třeba i dokončení čtvrtého dílu a dalších pokračování Haškova Švejka, což se obecně tedy přijímá, že není zásah do autorských práv. Možné by bylo ještě tady diskutovat o tom, zdali nezařadit takzvané simulakrum, což je jakýsi vyprázdněný obsah, pouhá forma, která se velmi často používá v mediálním ztvárnění. Příklady jsou typu různých science fiction, seriálů typu Star Trek nebo Matrix či podobně. Ale i tady si právě myslím, že by mohlo do budoucna dojít k některým kontroverzím či střetům s tím, že některé sekvence či pasáže mohou být převzaty, nebo mohou narážet na některé autorské nároky.

Celkově si tedy myslím, že ten zákon je ovšem přínosný, protože upravuje použití napodobenin v dnešním novém digitálním prostředí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu poslanci. Stále jenom podotýkám, že jsme v obecné rozpravě. Dívám se, jestli má ještě někdo zájem vystoupit v rámci obecné rozpravy? (Hlásí se ministr Baxa.) Pan ministr má zájem v obecné rozpravě, nikoliv závěrečné slovo? (Ano.)

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom připomenu, kolegyně, kolegové, že tady někdo nechal brýle. (Hlásí se poslanec Jáč.) Velmi důležitá věc.

Jak jsem avizoval, tak bych chtěl teď při svém vystoupení takto oficiálně předložit návrh na prodloužení lhůty k projednání mezi prvním a druhým čtením o 20 dní tak, jak jsem tady sliboval. To je tedy ten návrh.

Pak bych chtěl ještě dodat jednu věc. Chtěl bych poděkovat vám všem za velmi věcnou debatu k tomuto tématu. Objevilo se tady několik návrhů nebo avíz návrhů, ke kterým nebude úplně jednoduchá diskuse, ale to k autorskému zákonu nikdy není. Ale jak říkám, jsme připraveni. Tím, že tady paní kolegyně Kocmanová už sdělila přesný termín, kdy ten seminář je, tak to už já mohu takto učinit, že pro všechny z vás, kteří máte zájem se této akce zúčastnit a kteří jste angažování v rozpravách o autorském právu, tak to tak může být. Jestli mohu poprosit, avizujte svůj zájem mně a já potom rozešlu pozvánky s konkrétními údaji o místě a přesném čase konání toho semináře. Takže to jsem kromě svého návrhu jenom takto chtěl technicky doplnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře, děkuji. Stále jsme v obecné rozpravě. Táži se, zda má ještě někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Pokud nikoliv, končím obecnou rozpravu a táži se pana ministra, jestli chce ještě vystoupit? (Ne.) Již nikoliv. Pan zpravodaj? (Také ne.).

Vzhledem k tomu, že zde máme v tuto chvíli návrh k dopracování předloženého návrhu, a to od poslance Zdeňka Kettnera, v tuto chvíli musíme hlasovat o tomto návrhu. Já si dovolím přivolat všechny do hlavního sálu.

Současně vás odhlásím. Přihlásil jsem vás opět. (Silný hluk v sále.)

 

Ještě jednou prosím jenom upřesňuji, a prosím o klid v sále, budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení předloženého návrhu k dopracování? Kdo je proti?

hlasování 33 přihlášeno 152, pro 15, proti 133. Výsledek: zamítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP