(10.00 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Kromě jiného jste zde poznamenal, že SPD je hnutí čisté jako lilie. Zmínil jste pokuty, které vám byly uděleny. Ano, vám byla udělena, hnutí SPD byla udělena Úřadem pro kontrolu hospodaření politických stran nejvyšší pokuta ze všech, a to 500 000. A nebylo to jenom za to, že jste špatně pověsili plakát. Byly tam nějaké nesrovnalosti v účetnictví, takže prosím nazývejte věci pravým jménem.

Také bych chtěla reagovat na to, že jste zde zmínil, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, že STAN nebo pan Polčák obchoduje se zákony a že chcete vidět smlouvy, které byly uzavřeny. Víte, co je to Registr smluv, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího? Byl jste možná u jeho schválení. Takže pokud se chcete podívat, jaké smlouvy uzavřela advokátní kancelář, máte možnost, za veřejné peníze, máte možnost se podívat do Registru smluv, pokud s ním umíte pracovat. A dále musím odmítnout konstatování pana předsedy Fialy, prostřednictvím pana předsedajícího, jeho výroky o tom, že se dějí hrátky na Ministerstvu vnitra. Vy pro to máte nějaké důkazy? To, že jste byli označeni nebo budete označeni - nevím, jak to vlastně je - extremistickou stranou, tak to asi vás neoznačil pan ministr. (Poslanec Okamura z místa: Budeme označeni, vy to víte předem.) Vy to víte předem, ano. No, já myslím, že to ví hodně lidí, o jakou stranu jde, o jaké hnutí jde ve vašem případě.

Takže bych na závěr sdělila následující: Pokud chcete něco vědět o hnutí STAN a financování, máme transparentní účet, můžete se podívat. Děkuji za pozornost a věřím, že některé výroky si příště ušetříte, až se podíváte do Registru smluv a na náš transparentní účet. Děkuji. (Potlesk části poslanců zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Moc děkuji za slovo. Pouze krátce reakce. Musím říct, že tady pořád dostáváme nějaké odpovědi ohledně hnutí STAN, ale nikdo se nevyjadřuje ke Sdružení místních samospráv, které s tou kauzou a respektive s tím jednáním ohledně tohoto zákona bylo spojeno. Když se podíváte na mediální výstupy, všude je napsáno, že to dojednávalo Sdružení místních samospráv. A chtěla bych říct, že tady byla také - budu říkat nepřesná - informace ohledně toho, že se uzavřely nějaké smlouvy. My od těch starostů víme, že byly podepsány pouze plné moci, a já znovu zdůrazňuji, že i plná moc musí být schválena orgánem města nebo obce a vědí to určitě i všichni starostové, kteří zde sedí.

A úplně poslední: Sdružení místních samospráv poskytuje právní poradenství jako Svaz měst a obcí. Všichni to víte, platíte tam členské příspěvky. Sdružení místních samospráv má ještě řadu dalších organizací, eseróček a tak dále, ale když si tam to město, obec zaplatí členský příspěvek, tak právě právní služby a právní poradnu může využívat. To, co tady teď se říká ohledně pana Polčáka, takže on si bude inkasovat za to, co mohou využívat obce v rámci Sdružení místních samospráv.

A úplně poslední: Já bych opravdu očekávala od Ministerstva vnitra, které tam má orgán, odbor dozoru a kontroly, ne že tady pan ministr vnitra bude říkat, že ten starosta nepobral odměnu nebo nevzal si ji, ale že nám tady řekne, že jeho dozorový orgán v těchto obcích ihned zahájí kontrolu, jestli tam nebyl porušen zákon o obcích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní jsme vyčerpali přednostní práva a s návrhem na změnu schváleného pořadu schůze vystoupí přihlášený pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Po tom neuvěřitelném vystoupení paní místopředsedkyně Kovářové, a samozřejmě které si vysloužilo frenetický potlesk z koaličních lavic, načtu bod, který by měl být v opozičním okénku jako bod číslo 2. Je to návrh poslanců Patrika Nachera, Roberta Králíčka, Milana Wenzla a dalších ohledně finančního arbitra, ve znění pozdějších předpisů. Je to sněmovní tisk číslo 34 a prosím o jeho zařazení jako druhý bod v rámci opozičního okénka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane poslanče. A nyní bychom se vypořádali s hlasováním o návrzích na změnu. Ještě pan předseda Josef Cogan s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já myslím, že k těm některým bodům tady bylo řečeno dneska už hodně a my samozřejmě máme před sebou důležitou práci na zákonech tohoto státu. Dovolím si tímto dát námitku, veto vůči dvěma návrhům, a to je bod předsedy Tomia Okamury a dále bod kolegyně Mračkové Vildumetzové, obojí se týkající Vrbětic a toho, co jsme dneska tady projednávali. (Nesouhlas z lavic SPD.) A toto veto dávám jménem pěti klubů. (Z pléna: Kterých?) STAN, ODS, KDU-ČSL, Piráti a TOP 09.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Čili došlo... nebudeme hlasovat o návrhu pana předsedy Tomia Okamury a paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. A zbyly nám zde tři body, tři návrhy do opozičního okénka, tedy po 18. hodině. Prvním návrhem, o kterém bychom hlasovali, je návrh pana předsedy Radima Fialy, kdy bod 26, sněmovní tisk 3, zákon o pomoci v hmotné nouzi, by byl zařazen jako bod první v opozičním okénku a bude se pokračovat v projednávání.

Ještě než přijdeme k hlasování, zagonguji, zároveň vás všechny odhlásím. Slyšela jsem žádost o odhlášení, prosím, přihlaste se znovu svými kartami. A ještě než dojde ke hlasování, přečtu omluvy. Ondřej Kolář se omlouvá mezi 9. a 9.45 z pracovních důvodů, dále Michael Rataj dnes mezi 14. a 17. pracovní důvody, pan poslanec David Pražák mezi 14. a 21. z důvodu návštěvy lékaře, pan poslanec Tom Philipp z dnešního dopoledního jednání z pracovních důvodů, pan poslanec Ivan Jáč mezi 12. a koncem jednání, a to z pracovních důvodů, dále pan poslanec Ivo Vondrák mezi 14.30 a 21. hodinou z pracovních důvodů, dále pan ministr Vlastimil Válek se omlouvá od 9 do 11 z pracovních důvodů, také pan ministr Vít Rakušan se omlouvá z dnešního jednání od 10 do 13 a dále od 18 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a poslední omluva je od Róberta Telekyho, který se omlouvá mezi 9. a 12. z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP