(10.40 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

Bohužel, Rusko nadále pokračuje ve své neospravedlnitelné agresi vůči Ukrajině a pokračuje v další eskalaci. Severoatlantická aliance proto přistupuje k posílení vlastní obrany, a to přednostně na jejím východním křídle. Páteří takto posílené obrany jsou právě nově ustavená mnohonárodnostní bojová uskupení na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku a v Bulharsku, která doplňují již existující vojenskou přítomnost v Pobaltí a Polsku, kde se i Česká republika významně dlouhodobě angažuje.

Posílení obrany východního křídla je jedním ze tří klíčových prvků bezprostřední odpovědi Severoatlantické aliance a Evropské unie na Putinovu válku, která destabilizuje globální řád a ohrožuje naši bezpečnost. V těch dalších dvou směrech je Česká republika také velmi aktivní a výrazně se profiluje. Poskytujeme Ukrajině veškerou pomoc, a to na úrovni vlády, celé společnosti, humanitární pomoc, vojenskou pomoc. Zároveň na mezinárodním poli se zasazujeme o oddělování Ruska od ekonomických zdrojů a mezinárodních vazeb.

Věřím, že tento návrh Poslanecká sněmovna podpoří tak, jako tento návrh získal podporu ve sněmovním výboru pro obranu a tak, jak získal podporu v Senátu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře.

Než otevřu rozpravu, přečtu omluvy. Od 16.45 do 21 hodin z důvodu nemoci se omlouvá pan poslanec Milan Feranec, dále od 16 do 18 hodin a dále od 16 do konce jednacího dne z důvodu jednání ve volebním kraji se omlouvá pan poslanec Martin Kolovratník, dále ve dnech 24. 3. až 25. 3. z důvodu nemoci se omlouvá pan poslanec Josef Bělica.

Zahajuji tedy všeobecnou rozpravu, do které eviduji jednu přihlášku. Hlásí se pan poslanec Pavel Růžička. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážená vládo, ruská invaze na Ukrajinu je naprostým pošlapáním mezinárodního práva a útokem na naše vlastní zájmy a hodnoty. Jako taková vyžaduje adekvátní odpověď. Oceňuji, že Ministerstvo obrany již reagovalo jak posláním sil rychlé reakce NATO, tak dary materiálu, zejména vojenského materiálu, Ukrajině. Naše reakce musí být rozhodná, ale zároveň nesmí zavdat důvod k eskalaci konfliktu.

Návrh Ministerstva obrany na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodnostního bojového uskupení NATO ve Slovenské republice je přesně takovou reakcí, která přispívá k mezinárodnímu úsilí o zajištění naší bezpečnosti a obrany. Vyslání vojáků na Slovensko ukazuje naše odhodlání bránit členy NATO, zároveň je ale také zjevně a velmi viditelně obranné. Ukazuje i na rostoucí schopnosti našich ozbrojených sil, které zde převezmou vedoucí roli, a to v uskupení, které bude obsahovat vojáky ze všech zemí s mimořádně vyspělými armádami.

Zvláště jsem rád, že vedoucí roli přijímáme na Slovensku, v zemi, se kterou nás pojí dlouhé a velmi úzké vazby. Vyslání doplní už existující působení našich vojáků v Litvě a Lotyšsku. Také oceňuji, že naši vojáci budou mít možnost působit v mezinárodním prostředí, které posílí interoperabilitu našich ozbrojených sil se silami našich spojenců. Zároveň podporuji působení našich vojáků na Slovensku ve prospěch pomoci uprchlíkům. Není to sice hlavní poslání ozbrojených sil, v současné kritické situaci je ale právě humanitární pomoc tím nejdůležitějším, čím můžeme pomoci lidem prchajícím z válkou zničené Ukrajiny.

Závěrem chci zdůraznit, že jsem hrdý, že máme takto skvělou profesionální armádu, která za posledních dvacet let prošla neskutečnou změnou jak na úrovni taktického řízení, operačních schopností, dovedností při plnění úkolů v zahraničních misích jak na území Kosova, Iráku, Afghánistánu a Mali. Vím, že naše armáda tento úkol zvládne bez sebemenšího zaváhání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy? Prosím, pan zpravodaj. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se ještě dotázal paní ministryně: jak zaznělo v předkládaných návrzích a ve zpravodajské zprávě, může dojít k strukturální změně složení vojáků v místě nasazení. Chtěl jsem se zeptat, zdali to bude mít dopady na financování, případně jak je rezort připraven zajistit financování. Chtěl bych se paní ministryně dotázat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní ministryně vystoupí a odpoví na vaši otázku. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Ano, v tuto chvíli ještě probíhají jednání mezi náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky a Slovenské republiky. Upřesňují se tam i některé záležitosti, které se týkají nasazení našich vojáků, tedy konkrétních profesí vojáků, s tím, že k tomuto se mohou vztahovat i nějaké vícenáklady. Počítá se v rozpočtu s položkou 540 milionů korun, ale tato položka byla počítána před zdražováním některých energií i pohonných hmot, takže se nedá vyloučit, že i s ohledem na tyto vícenáklady budeme muset zajistit další finanční prostředky. Tyto prostředky bychom také zajišťovali z rozpočtu Ministerstva obrany v rámci kapitoly, která se týká misí, protože naopak některé mise, jak pan předseda výboru pro obranu Metnar ví, možná budeme muset z důvodu bezpečností situace, zejména v Sahelu, tak ty budeme muset upravit. Tam tedy budu hledat případné zdroje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní je řádně přihlášený pan poslanec Jiří Kobza. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já bych v této věci rád přednesl stanovisko našeho hnutí SPD. Budeme hlasovat o vyslání 650 českých vojáků se souhlasem Slovenska, které nám v této souvislosti nabídlo dokonce roli vedoucího státu v rámci tohoto bojového uskupení. Protože se jedná historicky o území našeho bývalého společného státu a nám nejbližší národ a jedná se také o stát Visegrádské čtyřky, které jsou našimi nejbližšími partnery, tak toto vyslání podpoříme.

Avšak rád bych požádal vládu, aby nám vyjasnila, jaké konkrétní úkoly budou naši vojáci plnit při této misi, jestli nemůže dojít k nějakému zneužití této obranné mise, protože naším základním postojem je, že chceme mír a prosazujeme diplomatické řešení k zastavení bojů, zastavení zabíjení a zastavení narůstání dalších lidských obětí na Ukrajině. Takže uvítali bychom tuto informaci, ale jak jsem řekl, principiálně to podpoříme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Současně se táži, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy? Vidím faktickou poznámku pana poslance Pavla Žáčka. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já bych se tedy předřečníka kolegy z SPD rád, vaším prostřednictvím, zeptal, co míní tím pojmem zneužití. Ta mise je tam poslána zjevně, aby bránila naše východní křídlo, čili před nějakou agresí, která přichází z Ruské federace. Čili jestli tím zneužitím myslíte, že by se v případě nutnosti naše obranné síly postavily proti případné agresi Ruské federace, nebo co tím vlastně myslíte? To by mě zajímalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP