(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pan poslanec Kobza s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji za tento dotaz. My se nacházíme ve velmi citlivé době, ve velmi řekl bych bouřlivé době, co se týče všech možných informací, dezinformací, propagand a takových řekl bych těch nebojových konfliktů a jde samozřejmě o to, aby ta mise od začátku měla definované úkoly, aby bylo jasné, co tam jde dělat, aby právě nedocházelo k tomu, že tyto úkoly můžou být interpretovány různým způsobem a můžou být zneužity i druhou stranou, chápáno jako na další eskalaci toho konfliktu jako takového. Proto jsem si dovolil požádat vládu, aby nám upřesnila tyto úkoly. Jestli vám, pane kolego, stačí toto vysvětlení, jak jsem to myslel? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Táži se, zda někdo další se chce přihlásit do všeobecné rozpravy. Ještě paní ministryně. (Poslanec Žáček se hlásí o slovo.) Paní ministryně, omlouvám se, pan poslanec Žáček se přihlásil s faktickou poznámkou. Tak poprosím o vaši faktickou poznámku, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Žáček: Já se omlouvám, možná to samozřejmě řekne paní ministryně, ale mně to samozřejmě nestačí. Já si myslím a vnímám to tak, že ta pozice SPD je taková, že bychom tam měli když už poslat nějaké vojáky, tak neozbrojené, neměli by se ohlížet vlevo vpravo, to nedává žádný smysl. My tam musíme poslat jednotku, budeme jí velet, bude to mnohonárodnostní jednotka a bude tam poslána, aby nás bránila proti případnému útoku z Ruské federace z východu. To není žádné zneužití. Takhle já vnímám vaše slova a to vaše volání po míru. Prostě je to zcela jednoznačné, tak abychom měli všichni jasno, o čem hlasujeme, a my všichni z ostatních stran a hnutí měli jasno, jak to vy vidíte, tu situaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní ministryně. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já bych doplnila pana poslance Žáčka. Měla jsem pocit, že jsem to tady říkala na začátku, ale já to tedy zopakuji.

Co se týče reálného počtu nasazených českých vojáků, ten mandát je do 650. Padesát z nich v tuto chvíli pracuje v humanitární základně v Liptovském Mikuláši, kde pro vaši informaci tento týden bylo 130 lidí. Pomáhají tam naši vojáci s logistikou, to je také součástí toho mandátu. Zároveň 4. dubna proběhne na Slovensku takzvaná Force Generation Conference, během které si národy potvrdí své příspěvky, ty ostatní národy vedle České republiky: Němci, Poláci, Slovinci, Američané a Nizozemci, a během této konference se tedy jasně řekne o konkrétním obsazení schopností a ty schopnosti, které zůstanou neobsazeny nebo budou obsazeny částečně, tak ty se budou doobsazovat. Hlavní jednotky nabízené spojenci jsou ale už v tuto chvíli známé, vyjednávání lze očekávat ohledně jednotek a prvků bojové podpory a logistiky. Za Českou republiku tam třeba pojedou výsadkáři, budou tam logisté, budou tam ženisté, bude tam 43. tankový prapor. Myslím, že jsem odpověděla velmi podrobně na otázky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, paní ministryně. Nikoho dalšího nevidím s přihláškou do obecné rozpravy. Ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Lochman. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane předsedo. Vážení kolegové, já bych také jenom chtěl reagovat vaším prostřednictvím na pana kolegu Kobzu. To, že ruská propaganda - vy tu mluvíte o tom, že bývají ty informace zneužívány - to, že ruská propaganda bude zneužívat toho, že NATO chce ubránit svoji hranici, je přece jasné. Tady to je krok, který je jasně definovaný, jasně právně podložený, my ho udělat musíme. A pro to, aby to nebylo zneužito, prosím, bych chtěl především požádat kolegy z SPD, abyste ta témata nepsali tak, že dezinformační servery často používáte, aby potom pan předseda Okamura nemusel některé příspěvky skrývat později, co prohlašoval o panu Putinovi, protože potom se nemusíte bát, že to bude zneužito. (Malý potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem pan poslanec Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: No, já si myslím, že je přece dobře, že se na to ptáme, a jsem rád, že to tady paní ministryně vysvětluje. Vždyť je dobře, že všichni budeme vědět, co tam ti vojáci budou dělat, abychom na to mohli přece relevantně odpovědět, když se nás novináři budou ptát. A já vám garantuji, že hned jak vylezete z toho sálu, tak se vás na to budou ptát. Tak co na tom je, že SPD se ptá na to, co tam ti vojáci budou dělat, jak budou vyzbrojeni, jaká bude jejich funkce a podobně? Vždyť od toho tady přece jsme. A já děkuji paní ministryni, že nám to vysvětluje. Vůbec jsem nepochopil tu poznámku pana poslance Žáčka, prostřednictvím pana předsedajícího, jako že bychom chtěli, aby byli neozbrojení. Samozřejmě že chceme, aby ti vojáci bránili Slovensko, Českou republiku a teritorium střední Evropy, takže my jsme s tím v pohodě. Ale přece to, že chceme vědět, jak budou organizováni, co tam budou dělat, jakou budou mít výzbroj a že chceme třeba vědět, že nepůjdou na Ukrajinu jako část vojsk NATO, aby nedošlo k nějaké další eskalaci konfliktu, to přece je naše právo. Tak nám, vážená pětikoalice, to právo nechte. My se prostě budeme ptát. Na to si zvykněte. Děkuji. (Menší potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Táži se, zda někdo další se hlásí do všeobecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě všeobecnou rozpravu končím.

Táži se, zda v tento moment si chce vzít pan zpravodaj nebo paní ministryně závěrečné slovo? Paní ministryně, chcete si vzít závěrečné slovo? Není tomu tak.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Eviduji pana zpravodaje - pan zpravodaj se nehlásí. Táži se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy?

Tady v souladu s jednacím řádem, pane zpravodaji, by bylo důležité, abyste přečetl usnesení, nebo na něj odkázal, abych měl o čem dát hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo a já bych se chtěl plně odkázat na usnesení výboru pro obranu ze 7. schůze ze dne 10. března letošního roku a usnesení číslo 25. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Usnesení jsem si připravil a následně ho pro pořádek přečtu.

Táži se, zda někdo další se hlásí ještě do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda v tento moment si chce paní ministryně, případně pan zpravodaj vzít závěrečné slovo? Není tomu tak.

Budeme nyní tedy hlasovat o přednesených návrzích. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí a přečtu návrh usnesení, o kterém dám následně hlasovat. Poprosím současně, aby bylo nastaveno kvorum na potřebný počet hlasů, a to je 101 hlasů.

 

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s působením sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodního bojového uskupení NATO ve Slovenské republice, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem České republiky do 30. června 2023 v celkovém počtu do 650 osob. Jsme připraveni k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 49, přihlášeno je 151 poslankyň a poslanců, pro návrh 143, proti nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP