(18.20 hodin)
(pokračuje Eva Fialová)

Já se tedy ptám, kdy tedy, když dnes dojde k zamítnutí tohoto zákona a po spolupráci s MPSV tento zákon bude shozen, kdy dojde k nějakému návrhu, aby konečně lidé nebo obce, které jsou tímto nejvíce postiženy, ať už jde o Moravskoslezský, Ústecký nebo Karlovarský kraj, který většině lidem je tady asi úplně ukradený, kdy tedy budou mít starostové nějakou naději, že s tou situací budou moct dělat, protože když už dnes vznikají petice na odvolání vedení města, aby řešili svoji situaci s vyloučenými lokalitami, tak to neznamená, že když současné vedení je z ANO, tak že příště tam nemůže být někdo od vás ze STANu nebo od někoho jiného, a budou ty petice chodit na vás.

Já mám sama dostatek zkušeností, jak to v lokalitách chodí. Dělá se cílené skupování nemovitostí, cílené vybydlování, cílené nedůstojné zacházení s lidmi, co tam bydlí. A musím říci, že musí existovat vždycky cukr a bič. My tam máme hodně velké problémy a ty problémy budou čím dál větší. Neví nikdo, neví ze samosprávy, jak si s tou situací pomoci. Byly vzaty poslední nástroje, ať už se týká bezdoplatkových zón, starostům obcí, aby mohli říci, že se pokouší se situací něco dělat. A Sněmovna už několik let mlčí.

Prosím, nezamítejte tento zákon. Pojďte se bavit, pojďme prodloužit lhůty, pojďme ho vzít jako nosič a dát první signál. Já jsem naposled i při minulém jednání tady mluvila o tom, že je to jenom střípek, že musíme pracovat dál, že tato problematika je velice obsáhlá. Jedná se o problémy školství, jedná se o problémy s dealováním drog, vaření drog, drogové závislosti jednotlivých lidí, prostitucí a tak dále. Nenechte prosím tyto lokality padnout. Pojďme s tím konečně něco dělat a pojďme zodpovědně přistupovat k tomu, co je systematické a jakým způsobem se konečně jednou provždy s tímto vypořádat, protože většina obyvatel si myslí, že je to nespravedlivé. Každý den vidí, jaká se děje nespravedlnost vůči pracujícím lidem, kteří jsou často dehonestováni tím, že vidí, že někdo chodí si jenom pro výplatu v hmotné nouzi, dějí se opravdu podvody. Často jsou samotní nájemci domluveni se samotnými pronajímateli těch nemovitostí. Nechci tady dlouhosáhle o tom hovořit, doufám, že to všichni znáte nebo chcete znát, ale ta situace je opravdu tristní.

A já vás opravdu prosím, nezamítejte tento zákon. Pojďme ho postavit jako nosič, pojďme se bavit o komplexních změnách, pojďme na tom společně pracovat, protože tohle je jediná cesta, kdy dokážeme říci všem: Chceme na tom pracovat a doufám, že i ostatní kolegové z koaličních stran mi dají za pravdu a budou chtít na tom dál to posouvat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce je přihlášen pan ministr Stanjura. (Malý potlesk z levé části jednacího sálu.) Tak, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já položím otázku, a je to prosím řečnická otázka, znám odpověď. Kdo byl ve vládě posledních osm let? Kdo nebyl schopen v této oblasti nic udělat? Kdo navrhl jediný zákon, který prošel? Tady pan poslanec Jan Bauer z opozičních lavic. Tak tady prosím teď neplakejte, když po třech měsících si chceme vzít nějaký čas a udělat to dobře, s rozmyslem, s řádným legislativním procesem. Žádný nosič, že ho tady budeme tvořit mezi prvním a druhým čtením na lavicích bez oponentury. To je úplně špatně. Za osm let jste neudělali vůbec nic. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše faktická poznámka vyvolala sérii tří zatím dalších faktických poznámek. První je paní poslankyně Fialová, druhá v pořadí paní poslankyně Šafránková a nakonec pan poslanec Králíček. Tak, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Eva Fialová: Pane ministře, pana Bauera zákon by neprošel, kdybychom my ho nepodporovali, a vehementně jsme ho tu i na mikrofon hájili. To za prvé. (Nesrozumitelná poznámka z pléna.) No, také spolupracoval a také nebyl předložen k nějaké revizi a tak dále, úplně stejně. A na tomto komplexním, teď už zahrnutém v tomto návrhu zákona spolupracovali vaši poslanci. A kdybyste předtím poslouchal, tak byste slyšel tady ten vývoj, že nebyla ochota z Ministerstva práce a sociálních věcí nějakým způsobem dál pokračovat a že se zalekli neziskového sektoru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce byla přihlášena paní poslankyně Šafránková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane předsedající. Já jsem také chtěla reagovat obdobně jako kolegyně Eva Fialová na to, že tady ten návrh byl už tři roky zpátky. Hájili jsme ho, dostali jsme ho až do třetího čtení, kde nám ho bohužel zablokovala právě Pirátská strana, takže nebyl schválen. Ale i na tomto zákonu se podílel právě váš kolega pan Bauer.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další k faktické poznámce pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych také začal řečnickou otázkou, jestli by pan Bauer prosadil zákon bez podpory tehdejší koalice, a to je právě ten rozdíl. Vy jste byl, pane ministře Stanjuro, prostřednictvím pana předsedajícího, ten, který nikdy vládě nedal na nic čas. Všechno jste chtěl hned. A teď chcete čas? Vy jste byl ten, který nechtěl podpořit ani jeden - a nepodpořil - ani jeden pozměňovací návrh k rozpočtu opozice. Vy nechcete opozici podpořit vůbec nic, vy nám nechcete dávat prostor. A sám jste uvedl příklad, kdy koalice podpořila opoziční návrh pana Bauera. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tady je právě vidět ta racionální politika. To znamená, že my jsme v minulém volebním období podporovali i opoziční návrhy, protože bez nás by samozřejmě návrh pana poslance Bauera neprošel. Ale vaše politika racionální není, protože vy nechcete posunovat dál dobré návrhy zákonů, ale chcete blokovat absolutně všechno, co opozice přinese. I proto například máme opoziční okénko ve středu... (Hlasy z pléna: Ve čtvrtek.) ... od 18 hodin, kde máme hodinu na opoziční návrhy, ve čtvrtek tedy, kde máme opoziční návrhy. I proto nemůžeme například předkládat ve středu odpoledne žádné další body na projednávání Sněmovny a mají všichni poslanci půl dne volno, protože máte nesmyslně ve středu odpoledne jednání a schůzování vaší vlády. To znamená, že vy naopak blokujete všechny věci, které chce tady opozice prosadit v rámci svých návrhů zákonů. Naopak my jsme se chovali racionálně v minulém volebním období a prošly i opoziční návrhy, například od pana poslance Bauera.

A že se neudělalo nic? Například v rámci rodinné politiky? My jsme navýšili rodičovský příspěvek na 300 000, my jsme mým pozměňovacím návrhem dali rodinám doplatek rodičáku na mladší dítě v rodině, my jsme navýšili dávky v pěstounské péči. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál v sociální oblasti. Nicméně bavme se tedy o tom, kdo má tu racionální politiku, kdo jede jenom emoce, kdo chce blokovat veškeré návrhy poslanecké od opozice. A já se domnívám, že ten rozdíl je prostě očividný. Ano, pan poslanec Bauer a jeho "třikrát a dost" prošlo, protože jsme se za to postavili i my jako vládní strana hnutí ANO v minulém volebním období, ale teď tady neprochází vůbec nic a bavíme se už půl hodiny z té hodiny našeho opozičního okénka o tom jednom jediném návrhu. Ano, a pan Výborný na mě tady ukazuje, protože ano, i společně jsme samozřejmě prošli i slevy na dani na dítě, pravděpodobně to má na mysli.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, děkuji. (Potlesk.) Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Novák, připraví se pan poslanec Bauer a poté pan poslanec Stanjura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP