(20.50 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Návrh nadto nevylučuje přijetí ani ústavního zákona z okruhu otázek řešených celostátním referendem, a to dokonce za stejných podmínek, za jakých by měly být přijímány zákony běžné, nikoli ústavní povahy. Aspoň takto to v znění předkládaném nyní k posouzení Poslanecké sněmovny je obsaženo. Samozřejmě to velmi nízké kvorum - my jsme tady, a vzpomenu ho, protože velmi nám pomohl tenkrát, bývalý poslanec, pan Vojtěch Pikal - diskutovali stanovení kvora pro platnost rozhodnutí v referendu a nakonec jsme myslím také dospěli k velmi rozumnému konsenzu. Pochopila jsem i ty matematické výpočty a ztotožnila se s nimi. Tady v tomto návrhu by rozhodnutí měla být přijata v případě, že pro návrh hlasovala nadpoloviční většina hlasujících, jestliže se referenda účastnilo alespoň 20 % občanů České republiky, kteří jsou oprávněni v referendu hlasovat. S ohledem na klíčovou povahu otázek, které bychom mohli - nemuseli, ale mohli - v celostátním referendu řešit, je to opravdu velmi nízké, a proto velmi nevhodné, nebo skoro se mi chce říci nepřijatelné procento.

Takže za nás, za hnutí ANO, nesouhlas - já si dovolím říci nikoliv kvůli tomu, že bychom celostátní referendum v kvalitní podobě ústavního zákona nepodpořili, byť ho nemáme v programu, avšak v této podobě je pro nás nepřijatelné. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Ještě se přihlásil s přednostním právem pan předseda klubu hnutí STAN Josef Cogan. Prosím, pane předsedo, máte slovo, a prosím kolegyně a kolegy o ztišení.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych tady určitě navázal a určitě bych mohl podtrhnout slova, prostřednictvím paní předsedkyně, paní kolegyně Válkové, zejména v legislativním výkladu referenda. I my máme přesně i tyto výhrady. Jinak je potřeba říct, že referendum je opravdu velice významným institutem demokracie, ale musí být využíváno velmi uvážlivě a obezřetně, opravdu v těch nejdůležitějších věcech. Já vím, že pro SPD je to tradičně jejich stěžejní bod, je proto trošku smutné, že s tímto bodem nakládá takto lehkomyslně. Referendum je opravdu závažná věc.

Návrh SPD opravdu má velmi nízký počet podpisů nutných k vypsání referenda, toliko 250 000. Jsou to 3 %oprávněných voličů, je to asi půlka voličů, které oni mají, tak možná na to sázejí. Nevím, co je k tomu vede. Možná je i účelem toho návrhu, aby nám tady potom kaskádou referend zobstruovali ne Parlament, ale celý stát. Musíme si opravdu říct, že ten návrh připouští v referendu schvalovat i právní předpisy, a to když vidíme na Sněmovně, jak je složité přijmout právní předpisy, jak je to velmi těžké vyladit, a přesto se to potom tady vrací, jsou novely - to je prostě obrovsky těžká záležitost, my sami to tady vnímáme a to jsme samozřejmě lidé, kteří k tomu mají daleko blíže a kteří to řeší dnes a denně.

A je potřeba říct, že to, že není teoreticky vyloučeno, aby tady docházelo i ke schvalování ústavních zákonů, a to vyjma rozhodnutí o základních právech a svobodách zaručených ústavním pořádkem, tak to je opravdu absurdní zejména s ohledem na relativně velmi nízké kvorum pro závaznost přijatého rozhodnutí. Navržená platnost referenda je již při účasti 20 % oprávněných voličů a závaznost referenda je navržena při 11 % oprávněných voličů. To je opravdu číslo, kdy budeme vystupovat z Evropské unie, z NATO, kdy budeme měnit ústavu - to je opravdu absurdní.

Velmi nevhodná v té věci je i konstrukce, kdy Ústavní soud posuzuje zde návrh na konání souladu s ústavním pořádkem a se zákonem. Bude Ústavní soud, přestože je soudním orgánem ochrany ústavnosti, kontrolovat i splnění administrativních podmínek? Bude například ověřovat pravost podpisů petentů? Myslím, že - bylo tady už předtím řečeno i mojí kolegyní, slovo absurdní - prostě to je opravdu absurdní.

Vlastně s ohledem na tohle všechno navrhuji zamítnutí tohoto návrhu a musím říct, že bych i reagoval, prostřednictvím předsedající, na kolegyni Lesenskou. Tím, že ten návrh zamítneme, trošku ochráníme i kolegy z SPD, protože ona tady řekla, že vlastně by tady mělo probíhat i odvolávání politiků, a já se domnívám, že kdyby referendem šlo odvolávat politiky, tak z kolegů z SPD tady opravdu za nějaký čas nikdo nesedí. Takže já si myslím, že zamítnutím jim velmi pomůžeme řekněme v demokracii, a proto vám tento návrh předkládám. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní jsou faktické přihlášky - anebo chcete, pane předsedo, s přednostním? Tak v tom případě faktické přihlášky mají přednost. Chcete faktickou? Tak jste třetí v pořadí, vaši kolegové z vašeho klubu jsou dříve přihlášeni. Nejdříve tedy pan poslanec Koten, následuje faktická paní poslankyně Lesenské, pak pan poslanec Okamura. Takže stahujete obě faktické? Dobře a nyní s přednostním právem pan předseda Okamura, tak jsme se domluvili. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já samozřejmě nebudu vůbec komentovat totální neznalost předsedy poslaneckého klubu STAN, omlouvám se, teď si nevzpomenu na vaše jméno, ale co se týče toho referenda, jenom připomenu, že Česká republika je tuším pouze jednou ze dvou zemí v Evropské unii - tou druhou je ten váš proslavený Kypr, kde máte ty sponzory z daňového ráje, které jste ještě nepřiznali...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Mým prostřednictvím, prosím. Mým prostřednictvím, pane předsedo!

 

Poslanec Tomio Okamura: Já právě teď nevím, koho přesně oslovuji, protože si nemohu vzpomenout na jméno.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Cogan, já vám poradím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, tak vaším prostřednictvím. A chtěl jsem říci, takže my jsme opravdu jedna z mála zemí, která má tento demokratický deficit. To je jedna věc.

Druhá věc je, že v České republice už jedno celostátní referendum proběhlo, mě zaráží vaše totální neznalost, a bylo to referendum o vstupu do Evropské unie, které bylo zcela bez kvora, jenom pro vaši informaci - vy mluvíte o kvoru. Ano, bylo to vládou vyvolané referendum, tím vládním zákonem, ale kvorum účasti tam nebylo žádné, takže i jeden člověk mohl rozhodnout o vstupu do Evropské unie. To znamená, o vstupu do Evropské unie jsme mohli rozhodovat bez kvora, ale kdyby se to referendum mělo ve stejném způsobu a ve stejném gardu, aby tady byl zákon o referendu, tak to už se vám nelíbí. Takže to je právě, mně to zaráží, jestli jste to myslel vážně, nebo jestli jste chtěl ukázat, úplně se tady zesměšnit tím, že absolutně nevíte, která bije.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás opravdu požádám, ať oslovujete poslance mým prostřednictvím! A není výmluvou, že neznáte jméno. Je to takhle uvedeno v jednacím řádu. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jasně, vy jste se v tom našla, že pořád vyzýváte v tom prostřednictví. Chápu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se nacházím v dodržování jednacího řádu. Věřím tomu, že to respektujete i vy. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Je to tak a já ho znám.

Takže to je jedna věc, takže jsme jednou ze dvou zemí v EU tuším, která referendum nemá. Druhou věcí je, že tady už celostátní referendum proběhlo zcela bez kvora, takže to všem vyhovovalo, a teď už to nechcete občanům umožnit znovu. Třetí věc je ta, že tahleta země, vážený pane předsedo klubu STAN, prostřednictvím paní předsedající, nepatří politikům. Ona totiž patří občanům, víte? A to, že vaše strana dělá z řadového občana hlupáka a že vám to vyhovuje, aby přišli občané k volbám jenom jednou za čtyři roky, a pak chcete, aby v podstatě občané drželi hubu a krok, to prostě není správně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP