(21.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Co se týče odvolatelnosti, tak to už je totální neznalost a já nevím, jestli chcete být úplně k smíchu, nezlobte se na mě. Odvolatelnost politiků totiž probíhá tak - abych vám to vůbec vysvětlil - ten model, o kterém hovoříme, je ten, že k tomu je potřeba za prvé přímá volba politiků, to znamená, jde to aplikovat třeba na Senát, a ta odvolatelnost je v podstatě místní referendum. Takže třeba ten model je v tom, že když si lidé - takže tam je potřeba přímá volba, ten institut, a pak lze odvolatelnost - a ten model spočívá třeba v tom, že když si lidé sesbírají 10 % v petici, nad 10 % třeba oprávněných voličů v tom volebním obvodě, tak můžou vyvolat v podstatě nové volby a k odvolání toho politika, který je volen přímou volbou, musí být alespoň o jeden hlas více než počet hlasů, kterým byl zvolen, aby to nebylo zneužitelné.

Takže to je model logický, vy jenom ukazujete, že vůbec nevíte, která bije. Je to smutné, že jste předsedou poslaneckého klubu druhé největší vládní strany, takže by bylo dobré se trošku edukovat. Je o tom řada knížek, jak to funguje ve světě, a potom něco říkat. Vy prostě nechcete referendum, nechcete demokracii, hledáte výmluvy, a jestli říkáte, že referendum by se vám třeba v nějaké formě líbilo, tak přijďte s vaším vládním zákonem, dejte tam klidně ta vysoká kvora a pojďme přijmout aspoň nějaký zákon o referendu! Ale vy žádný nenavrhnete, a to je ta pointa! Jsou to jenom výmluvy!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Připomínám, že za jednu minutu, už možná necelou minutu končí jednací den, nicméně nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Staněk a já se omlouvám, ale pokud to nestihneme, tak vás přeruším. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Omlouvám se, pokud to nestihneme, tak v tom budeme pokračovat určitě v té...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A už jsme to nestihli!

 

Poslanec Pavel Staněk: Už jsme to nestihli. (Smích a potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, budete se moci přihlásit příště, nicméně já budu muset naši dnešní schůzi už přerušit. V tomto bodě tedy budeme pokračovat na některé z následujících schůzí.

Já tedy přerušuji schůzi do zítřejší 9. hodiny ranní. Přeji vám hezký zbytek dnešního dne. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 21.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP