(9.50 hodin)

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já si pamatuji, když jsme tady začali projednávat stavební zákon někdy koncem roku nebo kdy to bylo, a vím, že tady byl velký rozpor z toho důvodu, že byla navržena změna stavebního zákona nebo jeho účinnosti, ale vůbec se k tomu nepřipojil změnový zákon, který je následující a který stavební zákon doplňuje, je jeho nedílnou součástí.

Z toho důvodu jsme tenkrát nechali hlasovat o odložení stavebního zákona do 1. dubna. Odložení prošlo, ta doba byla určena k tomu, aby se ke změně účinnosti připojil i změnový zákon, aby úředníci nezůstali ve vzduchoprázdnu a měli podle čeho postupovat, pokud účinnost projde. Ale nic takového se nestalo. Já jsem přesvědčen o tom, že je potřeba dát vládě ještě čas na to, aby upravila změnový zákon, koneckonců to potvrdil i pan ministr Šalomoun, že to není úplně v pořádku, a já bych vás, paní předsedající, chtěl požádat teď hned o procedurální hlasování, abychom odložili projednávání stavebního zákona do 1. září 2022, a žádám vás, abyste nechala hlasovat o tomto procedurálním návrhu bezprostředně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši faktickou, samozřejmě eviduji tento procedurální návrh, jenom se ujistím - odložit projednávání tohoto bodu do 1. září 2022, rozumím. Zagonguji.

Vnímám přednostní právo. Pan předseda klubu STAN Cogan, prosím. (Poslanci nesouhlasně volají z lavic.) Na protinávrh. (Hlasy z pléna.) S protinávrhem, to bylo indikováno. Prosím. (Hlasy z pléna: Bezprostředně!) Protinávrh se může vznést.

 

Poslanec Josef Cogan: Samozřejmě můžu podat pozměňovací návrh k tomuto návrhu. (Předsedající: Přesně tak.) Takže tento návrh budu chtít teď navrhnout. Chápu kolegu, že v rámci své obstrukční praxe se tady snaží posunout procesně tento návrh...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o protinávrh.

 

Poslanec Josef Cogan: Já ten svůj návrh chci odůvodnit. (Otáčí se k předsedající.) Já myslím, že můžu i procesní návrh přece odůvodnit. Je v tom nějaký problém? (Předsedající: Můžete.) Nebo snad kolegyně má za to, že ne?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, mým prostřednictvím. Prosím, odůvodněte a předneste protinávrh.

 

Poslanec Josef Cogan: Já si myslím, že jsme se tady dneska sešli, abychom projednali stavební zákon. Samozřejmě, k tomuto stavebnímu zákonu je možné navrhovat návrhy jak ve věci, tak procesní. Kolega tady tento jeden návrh předložil. Já si myslím, že tento návrh na posunutí o několik měsíců na září není správný, a domnívám se, že bude postačovat i přerušení případně jenom o něco kratší, takže si tímto dovoluji navrhnout, aby to přerušení schůze - to znamená, dávám pozměňovací návrh k jeho návrhu - bylo toliko na pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Eviduji, čili navrhujete přerušení do 9.58.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak. A je to pozměňovací návrh k návrhu kolegy Fialy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Již bylo zagongováno. Zagonguji ještě jednou pro jistotu, abych přivolala kolegyně a kolegy do sálu, čili tento protinávrh se v souladu s jednacím řádem bude hlasovat jako první. Ještě jednou zopakuji.

Ano, žádost o odhlášení, všechny odhlásím.

A paní předsedkyně Schillerová ještě chce také s protinávrhem, jejž bychom měli bezprostředně hlasovat?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní předsedkyně, nezlobte se na mě, ale já bych si dovolila dát námitku proti způsobu řízení této schůze, protože to není protinávrh. Co to je za protinávrh? Tady byl jasně dán návrh pana předsedy klubu SPD, a opomenu to, že byl odůvodňován jak dlouho, dobře, chápu, odůvodnění může být, ale co to je za protinávrh, ať se přeruší schůze na pět minut? To se na mě nezlobte, dávám námitku proti způsobu řízení této schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. Máte právo podat tuto námitku. (Potlesk zleva.) Takže budeme hlasovat nejprve o námitce, potom o... pokud mohu tedy zahájit.

Zahajuji hlasování o námitce... (Ruch v sále, hlasy z pléna.) Takže přerušuji. (Předsedající se odmlčí.) Prohlašuji toto zahájení (hlasování číslo 73) za zmatečné, a ještě jednou.

 

Byla vznesena námitka, nyní budeme hlasovat o námitce tak, jak ji načetla paní předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

A protože je potřeba již hlasovat bezprostředně, tak toto hlasování zahajuji, všichni víme, o čem hlasujeme, a kdo je pro tuto námitku, nyní zmáčkne tlačítko pro a zvedne ruku. Kdo je proti, tak také nyní zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

V tomto hlasování číslo 74 bylo přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro námitku bylo 69, proti 84. Námitka nebyla přijata.

 

A nyní se dostáváme k protinávrhu přerušení na pět minut, do 9.58 to tehdy bylo.

Zahajuji hlasování o tomto protinávrhu. Kdo je pro toto přerušení? Kdo je proti?

Toto hlasování číslo 75, bylo přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 19, proti 71. Toto hlasování nebylo přijato.

 

A s faktickou, patrně k hlasování... Ne, pan poslanec Zborovský ne. (Hlasy z pléna.) To není možné nyní.

 

Pokračujeme na druhý návrh, a sice odložit projednávání do 1. září 2022.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tento návrh odložit do 1. září 2022? Kdo je proti?

hlasování číslo 76 přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 70, proti 82. Tento procedurální návrh byl zamítnut, nebyl přijat.

 

A my tímto můžeme pokračovat v pořadí dle přednostních práv, kde byl přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček a potom... ale dává přednost panu ministrovi, což je skvělé. Pane ministře, s vaším přednostním právem, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem chtěl poděkovat panu místopředsedovi Havlíčkovi, že mi dal slovo, neboť ve věci stavebního zákona považuji paní předsedkyni výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Kláru Dostálovou jako relevantní oponentkyni, neboť jsme celé minulé volební období nad tímto zákonem seděli, diskutovali, to byla ta výzva, která tam zazněla, aby nakonec stejně byl schválen ten zákon tak, jak byl představen v původním znění, se kterým my jsme nesouhlasili.

Já bych se pokusil vypíchnout jenom několik věcí a určitě nenutím nikoho z vás, aby to teď poslouchal, takže pokud potřebujete si probrat nějaké věci, které s tím nesouvisejí, klidně můžete, jsou to věci, které, řekněme, reagují na jednotlivé věci, které tady zazněly. Zkusil bych je rozebrat, ostatně toto děláme i v různých televizních či rozhlasových debatách s paní ministryní, tak si dneska toto kolečko můžeme zopakovat i zde v Poslanecké sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP