(10.20 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

K té systémové podjatosti se tady jasně vyjádřil pan kolega Adamec. A já toto vnímám, i tu debatu, která se tady vede, vedli jsme ji tady tři roky - my jsme tady neustále naráželi na zcela zavřené dveře a neochotu se bavit, a vedeme férovou politickou rozpravu a debatu o tom, zda tady má fungovat spojený model veřejné správy, nebo nikoliv. Zda zboříme, co tady desetiletí funguje, nebo nezboříme. Vlastně pokračujeme v té debatě kontinuálně z minulého volebního období, respektujeme to. Ale my jsme jasně přesvědčeni o tom, že ku prospěchu ne nás, ale ku prospěchu občanů České republiky, těch stavebníků, na prvním místě je, abychom se vrátili k tomu, co jsme my tady skutečně říkali neúspěšně - respektujeme, měli jste většinu, prosadili jste si tady něco tou koalicí stavebního zákona s SPD a s komunisty tehdy, tak my jsme přesvědčeni o tom, že to nebezpečí, které z toho hrozí, my jsme na to upozorňovali, dopustit nesmíme.

A pokud jde o tu Hospodářskou komoru, jak se tady trochu emotivně rozohnila paní poslankyně Dostálová - no, tak samozřejmě žádné faktury neexistují, ale tak občas někdo píše něco proto, že z toho něco třeba má.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A ještě než dám prostor další faktické, přečtu omluvy, protože jich je celá řada, je to potřeba. Omluvu stahuje paní předsedkyně Pekarová Adamová od 9.45, potom se omlouvá pan poslanec Jiří Kobza dnes od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Eva Decroix dnes od 10 do 12 z pracovních důvodů. To by byly všechny omluvy.

Prosím paní poslankyně s faktickou. Paní poslankyně Berenika Peštová, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Adamce, prostřednictvím paní předsedající. Pane poslanče Adamče, prostřednictvím paní předsedající - jak, nechceme zákon? Tady je zákon, který nabyl účinnosti, ten zákon je účinný. A vy tady řeknete na mikrofon: My ten zákon nechceme, a proto chceme prodloužit účinnost tohoto zákona, respektive chceme prodloužit něco, co už je dávno účinné. Takže my jsme zákonodárci, my tady schvalujeme zákony, podle kterých se máme chovat. Říkáme lidem: Jsou zde zákony, jsme právní stát, řiďte se jimi! A vy řeknete: My ten zákon nechceme, my chceme jiný! (Poslankyně hovoří hlasitě, důrazně.) Takže já jsem kuřák, já nesouhlasím se zákonem, že v restauraci nesmím kouřit, takže já budu chodit do restaurace a budu kouřit, protože s tím zákonem taky nesouhlasím! A počkám, až bude jiný. To přece nemyslíte vážně? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom, bylo to o něco hlasitější, než je zde standard. (Potlesk a smích zprava.) Prosím pořadí faktických, opět je to taková smršť. Pan poslanec Radek Vondráček, paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, paní předsedkyně Alena Schillerová, Klára Dostálová, Ivan Adamec a poté Ivan Bartoš. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za čas. Paní předsedající, já už jsem tady zažil i hlasitější projevy, myslím, že o tom to není. Chtěl bych reagovat na termín destrukce veřejné správy, který použil pan vážený kolega Adamec. Já beru váš argument: My to nechceme, tak my si to neprohlasujeme. To je fér, to si říkáme na rovinu. Ale řekněte mi, co chráníte? Destrukce jakého systému? Vy opravdu říkáte, že to funguje? Vy nevíte o tom, že některá místa na těch stavebních úřadech menších zůstávají neobsazená a že se tam prostě nemůže nikdo poslat, protože jsou nezastupitelní, a že prostě když tam paní je třeba dva měsíce nemocná z toho úřadu, tak prostě se dva měsíce nevydává stavební povolení? Že teď byl případ v Karlovarském kraji, že měli dobrá čísla, že měli přezkum nula - no protože neměli obsazené vůbec to místo, takže oni měli totiž rozhodnutí nula, žádné stavební povolení - nula, tak nebyl ani přezkum, nula. A já bych mohl pokračovat. Z velkých měst na Moravě, u velkých měst, posílají, podepisují výjimky, aby z těch velkých stavebních úřadů mohli o víkendech jezdit do těch malých a tam vydávat stavební povolení pro ty lidi. Prostě smíšený model veřejné správy se v tomto případě neosvědčil.

Já jsem byl velmi skeptický k té změně, protože opravdu je to nepřímá reforma veřejné správy v České republice pomocí jednoho zákona. Byl jsem velmi zdrženlivý, ale věcné argumenty mě přesvědčily. Prostě u toho stavebního řízení to nefunguje, jak řekl pan ministr, nemilé číslo 157, to je velmi nemilé číslo. Dělají to tedy asi ti zlí novináři, kteří pořád říkají to číslo 157, pořád dokola. A já si myslím, že to opravdu řešit musíme. A já budu mít samostatný projev, tak tam řeknu zbytek. Ale destrukce systému, který nutně potřebuje reformu, není destrukce. To je reforma.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já bych si dovolila zareagovat na pana poslance Marka Výborného, prostřednictvím paní předsedající. No, pane předsedo, vy tady řeknete, že nám nebudete určovat, koho si pozveme. Já se omlouvám - to jednání probíhalo na půdě Poslanecké sněmovny, ne na Ministerstvu pro místní rozvoj. A jestliže tam byla pozvaná Asociace krajů, jestliže tam bylo pozváno Sdružení místních samospráv a Svaz měst a obcí, já si myslím, že předsedkyně výboru pro veřejnou správu určitě měla být takovému jednání přítomna. A myslím si, že byste to měli uznat a že už by se to nemělo do budoucnosti opakovat.

Druhá věc, ohledně pana Adamce, prostřednictvím paní předsedající. Omlouvám se, byl jste dlouholetý starosta - chci říct jedno, pane Adamče, prostřednictvím paní předsedající, já jsem reagovala svojí faktickou poznámkou na pana ministra pro místní rozvoj, protože on tu řekl, že systémová podjatost není problém. Ale vy moc dobře jako starosta víte, že je to velký problém, který je nutné v jednotlivých obcích řešit. Znovu říkám: Každý starosta - a občan si myslí, pokud jde na úřad - a vy to víte, tamhle pan starosta Kupka, mně se to stalo mnohokrát, že... (Poslanec Kupka z místa nesouhlasí.) ... taky už není, ano, dobře, ale dlouholetý starosta - přišli za mnou občané a oni si myslí, že o stavebním povolení rozhodují starostové a zastupitelstvo. Tak to prostě je! Protože je státní správa a samospráva, a je systémová podjatost problematická. A mohu vám říct, byla jsem nějaký ten měsíc nebo nějaký ten rok na Ministerstvu pro místní rozvoj. Víte, že tam je odbor dozoru, kontroly, a dělali jsme tam velké analýzy na tom, která z těch agend je nejvíc problematická. A která je nejvíc problematická? Je to samozřejmě stavební řízení, protože každý úřad postupuje úplně jinak, každý úřad chce jiné dokumenty ke stavebnímu povolení. Takže ty problémy tady jsou, já jsem na to nějakým způsobem reagovala, a prostě je to tak, že obecní úřad rozhodne, vy se můžete odvolat v rámci krajského úřadu, ale pak máte MMR, které napsalo ten zákon, ale odvolání v rámci Ministerstva pro místní rozvoj není možné. Takže reakce na to, co tu pan ministr říkal, se určitě nezakládá na pravdě. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a poprosím, jelikož stále jsme na stejném počtu, stále jsme na šesti faktických poznámkách, tak i vy, kteří reagujete v průběhu rozpravy, přihlaste se s faktickou poznámkou, ať to není mimo mikrofon.

A nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Každá změna vede k horšímu, řekl pan předseda hospodářského výboru Adamec. Je to citát Henryho Kissingera, pokud se nemýlím, určitě má obecnou platnost a já s tím naprosto souhlasím.

Tady vedeme už druhé volební období spor o systémové řešení této problematiky a já se ptám, když pominu tady všechny různé urážky - ještě se k tomu vyjádřím za chviličku, doufám, že to stihnu - já se ptám: Kde je ten občan? Kde je ten občan, který se dozví, že bude moci stavět rychleji, že to bude vyřešeno? To znamená, že se tady budeme hádat, jestli to je systémové. Přiznejme si, a to přiznáváte i vy, že to nefunguje. Nefunguje to, a jaký je váš plán? Kde je ten váš plán kromě toho, že destruujete to, o co my jsme se aspoň snažili?

A prosím ještě k panu předsedovi klubu KDU, panu poslanci Výbornému. Neurážejte prosím tady moji kolegyni. Neurážejte ji! Byla to taková skrytá urážka, že někdo něco za něco dostal, mě se to velmi dotklo. Já si nesmírně vážím Kláry, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já si nesmírně vážím Kláry Dostálové, je to moje milá kolegyně, pracovitá. A já myslím, oba jsme věřící lidé, a jedno z desatera je, že nepoužiješ proti bližnímu svému křivého svědectví, pokud se nemýlím - tak se toho, prosím, držme. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP