(10.10 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Nikdo s nikým nejedná. Nemyslím si, že to je pravda. Oni všichni jsou dost busy nebo zaneprázdnění jednak řešením situace, která souvisí s válkou na Ukrajině. Proběhlo od dílčích setkání - a já se omlouvám, na jedno setkání, které bylo koaličně pracovní - a přiznejme si to, hnutí ANO není součástí koalice, tak jsme paní ministryni Dostálovou explicitně nepozvali - jinak se snažím všechny stakeholdery nebo ty, kteří mají do toho co říci, aktivně na ta jednání zvát. Zároveň se snažím být o krok dál - nejenom že je tam pozvu a vyslechnu si je, ale z jejich postřehů i v daném případě, pokud to lze i v tomto kratším časovém horizontu, tyto věci implementovat.

Nesaháte na ten změnový zákon. Do 1. 7. 2023 bude věcná novela, která ve svém scopu - a pracuje na tom paralelně ve svém záběru - skutečně upravuje všechny i ty potřebné změnové zákony. Navíc bude ještě jednotné stanovisko a další.

Vy jste řekla, že nový zákon je dobrý pro stát, ne pro občana. Já si tedy nemyslím, že úplně to rozdělení účinnosti není podle toho, kdo staví, ale co se staví, takže speciální stavební úřad bude povolovat třeba zásobníky plynu, těžební stavby a další. Myslím si, že veřejné věci stavěné pod režimem speciálního úřadu jsou ve své podstatě pro všechny.

Jinak kam půjde od 1. 7. ten člověk pro to povolení? No, půjde na stavební úřad, kam jinak by šel. Stavebník půjde, kam chodil dodnes. Když se něco odkládá, znamená to, že se nic nemění, takže ta nejistota by byla, kdybychom lavírovali mezi tím, zda to bude tak, či onak. Budeme pracovat tak, jak jsme si dali za cíl.

Já tady mám celou řadu argumentů. Předpokládám, že budou zaznívat i od přihlášených řečníků další věci. Asi nebudu reagovat v tom sledu hned za každým vystupujícím řečníkem, přišlo mi správné u paní zpravodajky i z té pozice, že jsme v minulém volebním období byli v opačném nastavení, tak vzít to první kolečko. A koukám, že si udělala spoustu poznámek paní poslankyně Dostálová, tak předpokládám, že nebude kolečkem posledním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Projevy vyvolaly řadu faktických. V pořadí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Ivan Adamec a poté paní zpravodajka Klára Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych ráda zareagovala na to, co tady teď řekl pan ministr pro místní rozvoj.

Za prvé, pane ministře, to, že jste tady udělal jednání na půdě Poslanecké sněmovny v rámci stavebního zákona a nepozval jste tam nikoho z opozice a nepozval jste tam předsedkyni výboru pro veřejnou správu, paní Kláru Dostálovou, považuji za velmi nekorektní, až bych řekla arogantní, nehorázné. Když se tedy dozvídáme, že na tomto jednání byl Svaz měst a obcí, Asociace krajů a není tam prakticky nejdůležitější osoba, která bude mít na starosti pak projednání stavebního zákona, a jdeme tady po chodbě a ptáme se, protože samozřejmě ve Sněmovně se vědělo, a dozvídáme si, že pan ministr si určil jen určité osoby, které tam pozval, tak já si myslím, že tohle by nemělo být praxí a že byste to v případě budoucím měl přehodnotit.

Druhá věc, kterou bych chtěla říct, je systémová podjatost, o které tady hovoříte. Pane ministře, systémová podjatost je problém. Určitě pan starosta Adamec, prostřednictvím paní předsedající (Poslanec Adamec mimo mikrofon namítá, že už není starostou.), dobře, ví, jaký je to problém, protože spousta lidí, obyčejných lidí, kteří žádají o stavební povolení, si myslí, že to stavební povolení vydává starosta. Ale rozdělení státní správy, samosprávy je pro spoustu lidí velmi složité. To znamená, že když obec chce něco stavět na svém území, řada lidí může dát právě námitku, že v tu chvíli je ten úřad systémově podjatý. Takže ten problém tu je a všichni ho známe, a proto neříkejte, že ten problém tam není.

Musím říct - a nechci tím nějak snižovat vaši erudici - ale opravdu starostové vědí, jaký je problém v rámci stavebního zákona. (Předsedající: Váš čas.) A když jsem byla na Ministerstvu vnitra... Vezmu si ještě jednu faktickou. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, pane ministře, chtěl bych vaším prostřednictvím říct paní kolegyni Vildumetzové, že už nejsem starostou řadu měsíců. (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: To je škoda.) No, možná to škoda je, ale prostě to je realita.

Ale já jsem chtěl říct jinou věc. Nechci vystupovat už tady ke stavebnímu zákonu, ale musím říct, že je potřeba se vrátit do doby asi před pěti lety, kdy byly volby sem do Poslanecké sněmovny, a všichni jsme chtěli nový stavební zákon. A teď je bizarní situace v tom, že tehdejší koalice si schválila něco, co nazývám pozvolnou destrukcí veřejné správy, bohužel. My tady mluvíme o systémové podjatosti, ale ona je v promilích, když si to tak řekneme, a navíc to dělají stejní lidé, jako to dělali vždycky, ty změny stavebního zákona, já si to pamatuju v letech a každá změna byla samozřejmě - jak jinak než k horšímu, vždycky to zdelšilo přípravu na tu stavbu.

Ale já bych si fakt přál, abychom tady vedli debatu prioritně k tomu, jak má vypadat veřejná správa, a potom řešili dílčí úpravy, to, co kdo bude dělat. A to tady neproběhlo. A fakt, nezlobte se, já chápu, že bráníte svůj návrh zákona, nakonec jste si ho tady prosadili přes náš odpor, přes odpor většiny starostů tady na tomto sále, a tak se nedivte, že to nechceme. A já to nechci z toho titulu, že je to opravdu destrukce veřejné správy. A abych byl úplně spravedlivý, my jsme to taky udělali kdysi - já jsem tady tehdy nebyl, já bych křičel - a bylo to ohledně úřadu práce a sociálních záležitostí. A bylo to špatně, to si řekněme na rovinu. Bylo to špatně. Já nevím, kde se ve vás bere ta představa, že stát umí všechno nejlíp. Tu já rozhodně nesdílím. A opravdu, bavme se o tom, jak má vypadat výkon veřejné správy jako celku. A pak si řekněme: to tam nepatří, bude to dělat stát, nebo naopak: to tam patří a stát to dělá špatně. A pokud tohle neprovedeme, tak ty diskuse... (Předsedající: Váš čas.) ... tady budou bizarní jako dneska! (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Přečtu pořadí faktických, abyste měli představu. Paní poslankyně Klára Dostálová, pan předseda Marek Výborný, paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec Radek Vondráček. Takže poprosím, vaše faktická, vaše dvě minuty. Děkuji.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji, děkuji. Já budu opravdu velmi stručná v rámci faktické. Jenom bych ráda zareagovala na pana ministra.

Vy jste říkali, že to, co bylo diskutováno, se nakonec tady neprosadilo, proto jste nesouhlasili. No vy jste nesouhlasili ani s tím, co bylo diskutováno.

Za druhé, nový stavební zákon versus starý zákon. Prosím vás, my se tady bavíme o zjednodušení, a vy tady úplně na férovku řeknete, že pro stavebníky budou platit dva zákony, jeden starý, jeden nový. No, to teda moc zjednodušení není.

Pak prosím, doložte mi jedinou fakturu vůči Hospodářské komoře, že jsme si nakoupili zákon. Já už toho mám plný zuby. Nic takového se nestalo, žádný zákon jsme si jako MMR nenakoupili.

Co se týká změnového zákona, tak vy říkáte, že lidi budou vědět, kam mají jít. Já znovu říkám, ve změnovém zákoně je napsáno, že půjdou ty dotčené orgány na Nejvyšší stavební úřad. Ten ale nevzniká. Tak kam teda půjdou ti lidi, když nebudou mít úřad, který má vzniknout? Tak mi neříkejte, že budou všichni vědět, kam mají jít, když to opravdu z toho jasné není.

Pak musím souhlasit s paní místopředsedkyní Vildumetzovou. Starostové, skutečně ti, kteří dodržují zákon, si opravdu stěžují na to, že si lidé chodí stěžovat k nim, ale že oni nemohou nic dělat, pokud dodržují zákon. Proto tito starostové velmi volali po tom a říkali mně: Vemte si to. Prostě stavební úřady, to je pro nás zlo, protože nám všichni nadávají a my nemůžeme nic dělat.

Souhlasím i s panem poslancem Adamcem, prostřednictvím vás, omlouvám se, paní předsedající, že novela vždy je cesta k tomu horšímu. Proto varuji i před touto novelou. Proto bylo 25 novel a vždycky se vyrobilo razítko navíc, prostě cesta špatným směrem. Proto jsme přistoupili i na základě doporučení OECD ke kompletní reformě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nemusíte souhlasit mým prostřednictvím. Co se týče pořadí, pan poslanec Marek Výborný s faktickou.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, pane ministře, nerad to dělám, ale já musím reagovat a zastat se pana ministra a budu reagovat na faktickou poznámku paní kolegyně Vildumetzové. Já myslím, že asi tady nebude nikdo z poslanců - a už vůbec ne z opozičních poslanců - určovat, koho si ministři vezmou nebo nevezmou, přizvou nebo nepřizvou na jednání. Jenom vás chci upozornit, že jsem byl na jednání na kulatém stolu na Ministerstvu pro místní rozvoj. Paní poslankyně Dostálová tam byla přítomna, taky vystupovala, vyjadřovala se, takže není to tak, že byste byli jakkoliv obcházeni. A samozřejmě něco jiného je role zpravodaje, něco jiného je role garanta za opoziční stranu, to respektujeme, a takto to také s vámi bylo diskutováno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP