(12.10 hodin)
(pokračuje Josef Cogan)

O. k., jsou tady nějaké úzusy, a ta jména, prostě proč pozměňovací návrh, říkáte tomu jakoby protinávrh? V pohodě. Ale nemůžete požadovat na jakémkoli poslanci, ať tady byl nebo nebyl, aby znal úzusy, které jste si tady dali, které nejsou nikde v podstatě napsané. O. k., využívají se obě věci, ale prostě pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu odročovacímu je jednoznačně možný. A v té chvíli, jestli nás přijde udělat pět ten návrh, to bude... Ale pokud se chceme chovat důstojně... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) ... tak to řešme tak... (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Benda, připraví se pan poslanec Nacher a následuje pan poslanec Fiala. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já to nechci zdržovat, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, ale úkolem poslance není sedět v těchto lavicích, které nejsou úplně pohodlné. Všichni máme přenosy do všech kanceláří, a jestli nás pan kolega Vondráček chce školit v tom, kdy sem máme přiběhnout, je to naprosto legitimní, já to nezpochybňuji, ale ať nám nevypráví o tom, že proti tomu nelze podat pozměňovací návrh. To bylo vždycky tedy respektováno a vždycky se tak dělo, a ať nám nevypráví o tom, že když už si něco prosadili, tak už se to nesmí nikdy změnit, protože je to legitimní očekávání. To já pokládám za naprostý, naprostý blud a nesmysl, a zejména v organizaci státních úřadů. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí pan poslanec Nacher. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: (Poznámky z pléna.) Dámy a pánové, ne... Ano, takže si odpustím tu jednu větu, ušetřím deset vteřin. Víte, co jsem chtěl říct. (Smích.) Tak já nemám mřížku na zadnici jako moje kolegyně, protože jsem také dobíhal, na druhou stranu musím říct, že za prvé tady byl vždycky nějaký zvyk, že o procedurálních návrzích se hlasuje bezprostředně, to takhle je. A je úplně jedno - právě proto se i ty jednací řády, vždycky když se o tom bavíme, tak já to říkám konzistentně, tak se mají měnit vždycky od toho příštího volebního období, ne hned, aby se tam nepromítalo to, jestli ten dotyčný poslanec je v té chvíli v opozici nebo v koalici, aby to nedělal s nějakým kalkulem. A tady jsme to vždycky respektovali. Když jsme byli v koalici, tak jsme vždycky dobíhali, je to tak, stejně tak jako dobíháte vy. Já jsem teď také dobíhal, dokonce jsem někoho z vás, kdo je pomalejší, předbíhal tamhle na schodech, a nechlubím se... (Pobavení.) Škoda, že nejsou kamery na chodbě, tak bychom si to mohli doložit, a také se tady s tím nechlubím jako Jakub Michálek.

Ale co mě spíš vadí, že - prostě to k tomu patří. Rozumím tomu, že ne všichni tady můžou sedět a chtějí sedět, nicméně patří to k nějakému jednání tady mezi opozicí a koalicí. Schválně si vytáhneme stenozáznamy, kolikrát vy jste měli tady v minulém volebním období nějaký procedurální návrh. Tady všichni běhali, zvonilo se tady a podobně, ale zesměšňovat to takovým způsobem, a proto jsem tady na tom mikrofonu, proto tady o tom mluvím, jakým to udělal Jakub Michálek, mně přijde nedůstojné. Proto lidé politiky nemají rádi, protože my tady obecně máme sedět. Jestli tady přímo, nebo deset metrů odsud, je jedno, ale máme tady sedět. Vymlouvat se na to, že tady budeme dělat nějaký tělocvik, je znevažování práce poslance.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče! Děkuji. Další v pořadí - pan poslanec Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: V podstatě jsem chtěl říct něco podobného co Patrik Nacher. Jenom se vrátím ještě k panu poslanci Coganovi, prostřednictvím pana předsedajícího, že ten, protože jsem ho podával já, ten procedurální návrh nebyl na odročení, byl na přerušení. To je, pane poslanče, o dva paragrafy dál. Zkuste to číst celé, ten článek, abyste to věděl.

A co se týče minulého volebního období, co říkal Patrik Nacher, já pamatuji - a také jsem chtěl vystoupit k tomu, co tady řekl pan předseda Michálek - protože já si pamatuji, jak jeho místopředseda klubu pan Ferjenčík nás tady školil úplně stejně procedurálním hlasováním, které muselo být bezprostřední. Tady je jenom přesně vidět, jak se dají ohýbat zákony, když je to zrovna potřeba, když mám 108, a to si myslím, že správné není, že něco ohýbáme, protože to teď ohnout potřebujeme. A to je špatně.

A já se připojuji k Patriku Nacherovi, že vytáhneme ty stenozáznamy - ne proto, abychom něco ohýbali nebo naopak narovnali, ale abyste se mohli podívat do zrcadla a viděli jste, jak jste to dělali před pár měsíci. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD a ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Cogan.

 

Poslanec Radek Vondráček: A ztráta času, když to sečteme, je poměrně značná.

Dvě připomínky. Za prvé, asi se to ztrácí právě v tom dobíhání, pane kolego Bendo. Kdybyste to slyšel pořádně, tak byste věděl, že jsem nezpochybňoval to, že někdo může něco změnit a že to je ohrožení právní jistoty. Já jsem napadal dvojkolejnost a parciální odložení účinnosti, kdy ve vašem stanovisku vašeho předsedy Legislativní rady je napsáno, že to může vést k interpretačním problémům, a to je ještě velmi milé a zlehka naznačeno. Interpretační a výkladové problémy mohou být obrovské, a proto jsem mluvil o právní jistotě a legitimitě právního očekávání.

Co se té druhé části týká, opět jsme se asi neposlouchali. Já jsem nezpochybňoval možnost procedurálního návrhu a protinávrhu, nicméně jednací řád také říká, že se hlasuje bezprostředně, a já jsem navrhoval, myslím si, že velmi korektně, že by bylo velmi dobré se zamyslet a popovídat si o tom, jestli je v pořádku sáhodlouhé odůvodňování takovýchto návrhů. A vy mi na to řeknete: My nevidíme důvod se o tom s vámi bavit na politickém grémiu. A to je podstata toho, co se děje v téhle Poslanecké sněmovně! Vy s námi nemluvíte, vy s námi nekomunikujete a pak si stěžujete, že jsou tady celé noční šichty. Prostě základ je komunikace, a ne mi tady hned říct: My se o tom ani s vámi bavit nebudeme. Samozřejmě, můžeme takhle fungovat čtyři roky. Zvládnete to vy, zvládneme to my, ale zkuste se nad sebou zamyslet, když já vám tady v podstatě podávám ruku a řeknu, bylo by dobré se o tom pobavit na grémiu, nebyl jsem nijakým způsobem útočný, a první reakce, co je: No my se o tom vůbec bavit nebudeme! Tak jak chcete! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: K další faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Takže já budu už tedy kratší, doufám. Chtěl jsem říct k těm slovům, že by bylo dobré, kdybychom našli nějaké důstojné řešení. Mně osobně, možná nejsem tak protřelý tady, přijde směšné to dobíhání. Já jsem celkem slušný sportovec, i když na to nevypadám, tak ale prostě ty doběhy, které tady jsou... Pokud by se našlo nějaké řešení, které bude racionální v tomto směru, tak já to jenom přivítám.

Ale ještě budu reagovat na kolegu, prostřednictvím předsedajícího, že to byl návrh - na kolegu Fialu, který to tady opustil teď - že to je návrh na přerušení. Prostě návrhem na odročení navrhuje poslanec, aby projednaný návrh nebyl rozhodnut hned, ale aby se o něm jednalo buď v další, v době pozdější vyjádřené určitým časovým údajem, nebo podmínkou, která musí být nejprve splněna. V podstatě se jedná jednoznačně o blok jako návrhu na odročení, i když je to návrh na přerušení. Máme tady vytypované v tom § 63, jaké druhy návrhů jsou. Takže pokud nám tady říkal tu informaci...

A pokud na kolegu Vondráčka, prostřednictvím předsedajícího, ten návrh, když o něm máme hlasovat, tak prostě musí být ucelený. A ten návrh bezprostředně znamená až v okamžiku, kdy se ví, o čem se má hlasovat. K tomu návrhu může být x protinávrhů a až v okamžiku, kdy všechny ty protinávrhy jsou předneseny, nebo ne protinávrhy, ale pozměňovací návrhy, tak v té chvíli je zralý na to, aby se o něm bezprostředně hlasovalo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla poslední faktická poznámka. Viděl jsem se hlásit pana ministra Bartoše, tak se chci zeptat, jestli se hlásil s přednostním... Nehlásil se, dobrá. Tak se vrátíme do obecné rozpravy, do níž je přihlášen první v pořadí pan poslanec Stržínek, připraví se paní poslankyně Pošarová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně a kolegové, chtěl bych se s vámi podělit o konkrétní zkušenost spojenou s tím, jak dnes funguje stavební řízení ve městech, jako je například Valašské Meziříčí, kde jsem osmým rokem starostou, respektive je to spíše o tom, jak toto řízení nefunguje. (Odmlka pro hluk v sále.)




Přihlásit/registrovat se do ISP