(12.00 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, jenom rychle zareaguji na pana kolegu Vondráčka. Prostě je třeba vytvořit nějaký čas, abychom se dostavili zpátky do sálu a nemuseli tady to, co vykládáte a co nemá s realitou nic společného, celou dobu odsedět. Je to naprosto legitimní, vždycky se tak dělo a nevidím nejmenšího důvodu, proč by se tak dít nemělo. Procedurální návrh, který pozměňuje váš návrh, kterým se snažíte zastavit zákon, byl tady vždy akceptován. Takže nevidím důvod, proč bychom se tady měli něčím na politickém grémiu zabývat. (Potlesk v pravé polovině sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Jakub Michálek, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Budu reagovat na vystoupení předřečníka, pana bývalého předsedy Vondráčka, a co se tady děje, že tady je neustále navrhováno přerušování s tím, po každém projevu, aby všichni poslanci museli vždycky neustále doběhnout do sálu a testovala se většina vládní koalice. Samozřejmě to znamená, že i kolegové, všichni kolegové včetně těch starších, musí sprintovat, včetně dam, které mají podpatky, a tak dále. Já navrhuji: Pojďme jinou cestou! Pojďme se na grémiu pobavit o řekněme programu tělesné výchovy, sprintování a udržování fyzické kondice poslanců. Myslím, že najdeme mnohem lepší cesty, než abychom tady museli běhat přes celý barák neustále dokolečka. Uděláme si nějaké společné závody a udržíme se všichni v kondici. Budeme zdravější a pro Poslaneckou sněmovnu to bude užitečnější. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý den i ode mě. Hezké poledne vám přeji. Budeme pokračovat faktickými poznámkami. Další je přihlášen pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Já to trošku vrátím do nějaké racionální debaty i džentlmenské debaty. To, že občas opozice testuje přítomnost poslanců v bodech, u kterých řečníci dlouho mluví, i ve večerních hodinách, to tady je letitá praxe, s tím umíme všichni fungovat. Ale poprosím Radka Vondráčka, který tady ve svém dlouhém projevu mluvil o věcech, které mají mít nějaký právní rámec, mají mít nějakou jasnou předvídatelnost, čitelnost a podobně, to jsme tady slyšeli desítky minut, tak když tedy žádá o něco na jednání grémia, tak poprosím kolegu Radka Vondráčka, prostřednictvím pana předsedajícího: Dejte, prosím pěkně, vy sám za vás informaci, kolikrát v minulém období opozice žádala přerušení bodu, když tady nebyl premiér, který byl na zahraniční cestě na summitu v Bruselu. Ukažte nám to za čtyři roky! Nedělali jsme to!

Dělali jsme to u jiných členů vlády, to ano, ale jestliže premiér řádně zastupoval Českou republiku na summitu, ať už Evropské rady nebo NATO, tak se toto nedělalo. To byla džentlmenská dohoda, která se tady ctila. Vy ji nectíte. (Potlesk pravé poloviny sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Chtěl jsem původně reagovat na Marka Bendu, ale tak už to vezmeme z jedné vody. Byl jsem dojat příspěvkem kolegy Michálka o tom příběhu s těmi podpatky a staršími. Tak omlouvám se kolegyním, které nosí podpatky. Samozřejmě ti, co sedí okolo mě, zase říkají: No a nebylo by lepší, kdybyste tady seděli, když jsme poslanci a máme sedět v práci?

Druhá připomínka a reakce na pana kolegu Bendu a prosil bych, aby si uvědomil, co říkal. On mi tady říkal, že já jsem tady mluvil o něčem nereálném a že to tady nemuseli poslouchat. Přátelé, já jsem tady mluvil o legitimitě očekávání a právní jistotě v České republice. A pan poslanec Benda řekne, že jsem mluvil o něčem nereálném? To se máme na tohle fakt těšit? Tohle? Celou vládu, že právní jistota v této zemi je něco nereálného? Tak já chci, aby... proto jsem to řekl na stenozáznam, aby to tady zaznělo.

Děkuji panu Jurečkovi, že řekl, že občas opozice testuje koalici, jestli je přítomna v sále, že se to tak dělo vždycky. Dělo a dělalo se to, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, v naprosto jiných... (Upozornění ze sálu, že předsedá muž.) ... pana, pana předsedajícího, v úplně - to už je dneska podruhé, už si na to dáme pozor - tohle se dělo v minulosti v mnohem masivnějším rozsahu, než pamatuje nejenom předchozí volební období, ale ještě ta dávno minulá období. To znamená, já jsem si skoro jistý, že měla opozice dokonce problém, že byla svolána mimořádná schůze - já jsem ji svolal podle toho, jak si ji opozice přála, ale protože byl předseda vlády v Bruselu, tak samozřejmě pak byli na mě naštvaní. Ale já jsem jim plně vyhověl, že jsem to udělal v tom termínu, kdy tu mimořádnou schůzi chtěli. A já si myslím, že příklad, kdy se žádalo o přerušení do přítomnosti premiéra... (Čas, pane poslanče!) ... a byl v zahraničí, určitě najdeme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. K další faktické poznámce je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím. A poprosím klid v sále!

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem taky chtěla zareagovat na pana poslance Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího. A - máváme... (Oživení v sále, několik poslanců mává návštěvníkům na galerii.) Tak nejdřív dobíháme, teď máváme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, já vám přidám pár těch sekund a zdravíme mládež v Poslanecké sněmovně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: V pohodě. (Se smíchem.) (Po odmlce zatleská celá Sněmovna.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Snad je to nějak negativně neovlivní v jejich vývoji. (Hlasitý smích a potlesk.) Tak, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem tedy také chtěla reagovat na poslance pana Michálka, který už asi zřejmě někam odešel, aby potom mohl doběhnout. V každém případě toto je váš... aha, pardon, tak se omlouvám, prostřednictvím pana předsedajícího... (Na poslance Michálka.) ... byl jste zastíněn. (Smích a oživení v sále.) V každém případě je to váš návrh, je to vaše novela zákona a očekává se, že ten, kdo předkládá, by poslanců tady měl mít víc než opozice, z povahy věci. Je to váš zákon, který chcete změnit. My tady poctivě sedíme a diskutujeme a to, že odněkud dobíháte, to je váš problém, ne náš problém. Já už mám tu mřížku na zadní straně vytlačenou komplet. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji také paní poslankyni. Paní předsedkyně Schillerová zrušila svoji faktickou poznámku. K další faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Cogan. Připraví se pan poslanec Benda.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, kolegové, já si myslím, že dobré víry se může domáhat jen ten, kdo ji má, kdo taky tu dobrou víru má v dané věci. A jestli tady mluvil náš kolega o nějaké záležitosti, že bychom ji měli projednat dál - on taky neměl dobrou víru o tom, jestli jsme tady, on ví, že tady jsme. A jestli se chceme natahovat a vy jste tady řekla, že vy tady poctivě sedíte, a já si nemyslím, vy jste tady seděla poctivě, vaše kolegyně tady poctivě seděla, ale jinak z toho klubu tady sedělo jenom pár lidí od vás, takže i vy tady nesedíte na tom místě a jste tady v okolí. Možná jste si přišli přisednout, protože jste si zorganizovali akci na nějaký čas, kterou jste si domluvili s kolegou, který tady byl zrovna u pultíku, že v téhle chvíli, tak jste sem přišli těsně předtím, ale já si vyhrazuji to, že já jsem tady předtím dal konkrétní pozměňovací návrh, zase jste mě tady napadali, že to je protinávrh, a další. A já vám přečtu článek 63 odst. 2. Tady to byl nepochybně návrh odročení, byl tady nepochybně návrh odročení a tam pod písmenem b) je jasně napsáno: "K tomuto návrhu lze podávat pozměňovací návrhy ke lhůtě jeho odročení nebo podmínce, která má být splněna před projednáváním návrhu." Já jsem dával pozměňovací návrh ke lhůtě. Přesně jsem se vlastně vyslovil podle jednacího řádu, byť jsem ho v té chvíli neměl u sebe, a vy jste mě tady napadali, že jsem měl říct protinávrh a další věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP