(13.20 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Navíc tímto stanoviskem byl nahrazen řádný legislativní proces. Jak jsem již říkala, předchozí vláda byla napadána za to, že jejich legislativa byla přijata vládou třeba pouze s nějakým stanoviskem a neprošla řádným legislativním procesem, a byla napadána tím, že vznikaly takzvané paskvily. Ve své podstatě toto je obdobou. Předseda Legislativní rady vlády udělil sám sobě výjimku a tento sněmovní tisk nebyl projednán v komisích ani na plénu Legislativní rady vlády, přestože bylo vládou deklarováno a osobně panem Šalomounem veřejně i v médiích, že všechny postupy budou řádně dodrženy. Ke dni 1. 1. 2022 ze zákona vznikla celá nová soustava státní stavební správy. Ta má být podle předchozích ustanovení k novému stavebnímu zákonu § 312 až § 315 postupně naplňována, a není.

V důvodové zprávě se dokonce píše, že cílíte na zrušení či částečné odložení vzniku Nejvyššího stavebního úřadu, a zejména krajských stavebních úřadů. Vaší povinností je ale naplňovat zákon a postupovat v souladu se zákonem. Měli jste udělat: za prvé zřídit Nejvyšší stavební úřad, za druhé vybrat předsedu Nejvyššího stavebního úřadu. Předseda měl předložit systemizaci na Ministerstvo vnitra a měli jste nárokovat rozpočet. Nic z toho neproběhlo nebo neprobíhá, namísto toho přicházíte s retroaktivním návrhem.

Jak budete retroaktivitu obhajovat? Že je to běžná praxe? Že se týká jen přechodných ustanovení k zákonu? Že je to sice retroaktivita, ale ve prospěch adresátů normy? Že se jedná sice o neobvyklou legislativní techniku, ale že v zásadě dosud neexistuje žádné rozhodnutí Ústavního soudu, tudíž se nic neděje?

Zajímalo by mě, co se stane s úředníky, kteří 1. 7. 2023 mají přejít pod krajský stavební úřad. Kam přejdou? Co se s nimi stane? Kdo je bude financovat? Pod koho budou spadat?

A jelikož je to dost otázek, na které bych ráda věděla odpovědi, tak si dovolím navrhnout procedurální návrh na přerušení do doby příchodu pana ministra legislativy Šalomouna. (Když říká jméno, zní gong, není tedy zřetelné, za říká Šalamouna, nebo Šalomouna.) A děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já jsem zagongoval, aby se mohli dostavit do sálu poslanci. Zopakuji návrh, který nám přednesla paní poslankyně Peštová, a sice přerušit projednávání bodu do doby, než přijde pan ministr pro legislativu. Hlásí se pan předseda Výborný, zřejmě s alternativním návrhem na procedurální návrh, protože o procedurálním návrhu bychom hlasovat bez rozpravy. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, dovolil bych si přednést alternativní návrh k tomuto návrhu, který tady přednesla paní poslankyně Peštová. Dokonce si tedy myslím, že pan ministr tady celé jednání trávil a je logické, že v okamžiku, kdy je 13.23, a jednáme nepřetržitě, tak se také potřebuje občerstvit, takže možná že vám bude vyhověno ještě v průběhu toho, než poslanci pracující zde v prostorách Poslanecké sněmovny - aby zase tady někdo nepřišel nás poučovat o tom, že se pracuje pouze na lavicích v sále - tak že se tady možná objeví. Ale pokud by se tak nestalo, tak bych poprosil, aby byl hlasován alternativní návrh k tomuto procedurálnímu návrhu paní poslankyně Peštové, a to přerušit projednávání tohoto bodu do 13.30. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě se hlásí paní předsedkyně Pekarová Adamová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se dokonce domnívám, že ten návrh není hlasovatelný, protože my nemáme žádného pana ministra Šalamouna, ale Šalomouna. A to je, myslím si, také docela podstatné tady sdělit, abychom mu nekomolili jméno, že vůči němu je to určitě neuctivé, tak abychom opravili ten předklad. Myslím si, že jsem skutečně rozuměla správně, že tady bylo řečeno jiné jméno, než jak se ministr skutečně jmenuje. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Asi chce ještě upřesnit svůj návrh paní poslankyně Peštová. Jenom připomenu, že pan ministr Šalomoun je omluven řádně z jednání. Ale povídejte.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych tady chtěla reagovat na paní předsedkyni Poslanecké sněmovny. Kdyby mě poslouchala pořádně, tak by věděla, že jsem řekla Šalomouna. Mám to i ve svých materiálech. Omlouvám se, ale bohužel i vy děláte chyby.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobře. Tak myslím, že tušíme, o jakém ministrovi chceme mluvit. S dalším alternativním návrhem paní předsedkyně, protože měli bychom o proceduře hlasovat. (Dohady před řečnickým pultem o hlasovatelnosti obou návrhů.) Máte pocit, že je nehlasovatelný? Tak k hlasování můžete, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Mohu tedy, pane místopředsedo? Je to k věci. Jestli jsme tady tak pinktlich, jak se říká u nás v Brně, a já si myslím, že to řekla správně paní poslankyně Peštová, tak si myslím, že nebyl hlasovatelný návrh pana předsedy Výborného, protože on řekl, že přichází s alternativním návrhem, ale neřekl s protinávrhem. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Mně maminka doma říkala, aby měla dušička pokoj. Ne, zcela vážně. Známe se s paní předsedkyní. Takže já upravuji znění. Dávám protinávrh k procedurálnímu návrhu paní kolegyně Peštové ve znění, které jsem tady řekl před asi devadesáti sekundami. Stačí takto? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tak já v tuhletu chvíli eviduji dva návrhy. Jeden protinávrh ze strany pana předsedy Výborného přerušit naše jednání do 13.30, případně bychom hlasovali o návrhu paní poslankyně Peštové do přítomnosti pana ministra pro legislativu. Vnímám žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Počet poslanců se ustálil.

 

Zopakuji tedy, že nejprve hlasujeme o protinávrhu pana předsedy Výborného, abychom jednání přerušili do 13.30.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 79, bylo přihlášeno 149 poslanců, pro hlasovalo 10, proti 39. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o původním návrhu paní poslankyně Peštové, která navrhuje přerušit bod do příchodu pana ministra pro legislativu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 80, bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 67, proti 83. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

My tedy budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které je přihlášen v pořadí pan poslanec Marek Novák. (Velký hluk v sále. Mnozí poslanci balí a docházejí ze sálu.) Pane poslanče, prosím. (Poslanec Novák: Děkuji za slovo.)

Poprosím, vážené kolegyně, kolegové, abyste se utišili, abychom mohli pokračovat v obecné rozpravě.

Vydržte, pane poslanče. Musíme chvilku počkat, aby se poslanci uklidnili. Dejme prostor těm, kteří chtějí odejít. Tak děkuju pěkně za zklidnění. Pane poslanče, můžete pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP