(13.40 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, vážené dámy, vážení pánové, já jenom - když už nás tady opozice takhle školí - jeden návrh za vládní koalici: za všech pět klubů vládní koalice navrhujeme, abychom dnes pokračovali v jednání i po 19., i po 21. i po 24. hodině do projednání tohoto bodu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže v tuto chvíli zde máme další procedurální návrh, který přednesl pan předseda poslaneckého klubu ODS, aby se dnes jednalo po 19., 21. hodině, prakticky po půlnoci do doby, než bude tento zákon projednán.

 

V tuto chvíli nechám o tomto procedurálním návrhu hlasovat. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

V tuto chvíli zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Konstatuji, že při hlasování číslo 82 bylo přihlášeno 151 poslanců, pro bylo 79, proti bylo 64. Zdrželo se 8. Návrh byl přijat.

 

Nyní se opět dostáváme do obecné rozpravy. Vidím, že s faktickou poznámkou - byť teď, pane ministře, nechcete se raději přihlásit s přednostním právem? Faktická poznámka by měla být na něco v rámci obecné rozpravy. Můžete využít obě varianty, ale byla bych raději, aby to bylo správně, s přednostním právem. Bylo by to tak možné? Děkuji. Takže poprosím pana ministra, aby vystoupil.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji. Já se vejdu do těch dvou minut. Je to faktická poznámka, protože vždycky, když přichází procedurální hlasování, tak mu předchází nějaký poměrně dlouhý výklad kolegy či kolegyně z poslaneckých lavic, který fakticky spěje k procedurálnímu hlasování.

Takže k paní poslankyni Peštové, prostřednictvím paní předsedající. Ministr Šalomoun tady vystoupil a odpovídal přesně na ty otázky, které vy jste měla i v té interpelaci včera, jednak jakým způsobem a proč byla udělena výjimka, protože se jedná skutečně pouze o odklad části zákona, a vy jste tady citovala tu jeho část, kterou tady mám samozřejmě také vypsanou, ten názor, kde se ale v závěru - to je poslední odstavec - píše o tom, aby se výkladovým problémům předešlo, Ministerstvo pro místní rozvoj již deklarovalo - je to v materiálu Informace k dalšímu postupu novelizace stavebního zákona, předložení vládě pro informaci dne 19. ledna 2022 - takže ten prováděcí zákon bude změněn.

A k té druhé věci, a já vlastně nečerpám ty dvě minuty, ale budu se snažit vejít, tak samozřejmě v předchozím volebním období jako zástupci opozice ještě s paní ministryní Dostálovou tenkrát a s Hospodářskou komorou jsme se zúčastnili nespočetně jednotlivých debat a grémií, kde jsme hovořili o tom, proč nesouhlasíme s institucionální změnou a jaký je náš návrh změny řekněme procesní integrace a digitalizační, takže to nebyla žádná novinka. Stejně tak tento postup byl deklarován při vzniku vládní koalice.

Na poli tripartity i ve vztahu s Hospodářskou komorou jsme se za ty tři měsíce, co jsme ve vládě, setkali taktéž mnohokrát, takže není pravda, že debata o tom neprobíhá, na kulatém stole na Ministerstvu pro místní rozvoj byli zástupci Hospodářské komory, ale pokud je zastávána pozice Hospodářské komory a vybraných subjektů: My chceme Nejvyšší stavební úřad a mít čtrnáct krajských úřadů a naše politická pozice, vládní pozice, je: My tuto změnu nechceme, já nevidím úplně moc kde najít kompromis v těchto dvou odlišných pohledech na fungování státní správy a přenesené působnosti.

Takže druhý úvod k procedurálnímu návrhu, dokud se nesejde ministr pro místní rozvoj, premiér a šéf Hospodářské komory, mi přijde trošku jako obstrukční, protože jsme se na toto téma setkali mnohokrát a naše pozice jsou vyjasněny a známy. Ano, v tuto chvíli jsou protichůdné, což samozřejmě v politice, kdy hledáte nějaký konsenzus, nakonec skončíte tak, že na něčem se prostě nedomluvíte. Já se velmi rád sejdu s kýmkoliv, kdo se na toto téma chce bavit, i když náš čas je v jistém směru limitován třeba naším angažmá v Evropském parlamentu. Ostatně ani premiér tady dnes není, ačkoliv byl vyvoláván, protože jedná v zájmu České republiky, ale nemyslím si, že dvě poslední procedurální hlasování by do věci, která už dnes byla diskutována, přinesla cokoliv nového, byť bychom si na to vzali další měsíc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Vaše vystoupení, pane ministře, vyvolalo dvě faktické poznámky. V tuto chvíli je přihlášena s faktickou poznámkou paní Berenika Peštová, takže ji poprosím, aby přišla k řečnickému pultu. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Já jsem ráda, pane ministře, že jste převzal kormidlo za pana ministra Šalomouna. (Ministr Bartoš něco poznamenává.) Ale neřekl. To je to, co jsem já měla, ty dotazy. Pokud tedy opravdu chcete reagovat a budete za něj reagovat, tak bych tedy ráda věděla, jak se poperete s tím, že návrh je retroaktivní, jak budete retroaktivitu obhajovat, jaká bude běžná praxe. Chcete se schovávat za to, že přechodná ustanovení zákona, nebo že je to sice retroaktivita, ale ve prospěch adresátů normy, že se jedná sice o neobvyklou legislativní techniku, ale že v zásadě tím, že neexistuje žádný judikát a rozhodnutí Ústavního soudu, tak se budeme dál schovávat, co bude s těmi zaměstnanci, kam přejdou, kdo je bude platit? Pokud se tedy opravdu chcete ujmout této role, já budu ráda, když mi odpovíte vy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Jan Volný. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, kolegyně, ministři, ministryně, já tady chci jen reagovat na pana ministra, který tady barvitě vysvětlil, jak moc se s Hospodářskou komorou při stavění toho našeho stavebního zákona diskutovalo, takže ta komora musela vědět, o čem to je. Vzpomenul také nějaké sezení, které bylo přímo na Ministerstvu pro místní rozvoj, říkal kulatý stůl, kde se účastnil. Pak mi je opravdu líto, že v té nové době, kterou jste tady signalizovali, zapomínáte na to, co jsme dělali my, a naše lidi, i když je to předsedkyně sněmovního výboru, na tato jednání nezvete. To je mi moc líto.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Další faktickou poznámku neeviduji, takže se vracíme do obecné rozpravy. Než k ní přejdeme, dovolím si přečíst jednu omluvu. Pan poslanec Roman Bělor se omlouvá z dnešního dne mezi 13.45 a 14.15 z pracovních důvodů.

Jako další je přihlášen do obecné rozpravy pan poslanec Martin Kolovratník. Požádám ho, aby přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Je dobré někdy v řádné rozpravě počkat a navnímat, co tady z jednotlivých stran debaty zaznívá, a pak na to mít nějakou utříbenou reakci, a jak naznačoval pan ministr, proškrtat si to, co bylo řečeno, a neopakovat to znovu. Na druhou stranu respektujme to, že každý z poslanců, který se té problematice věnuje, si k tomu v uvozovkách chce a potřebuje něco říct. Bylo to tak stejné koneckonců v minulém volebním období v loňském roce, kdy jsem tu byl v roli zpravodaje tohoto zákona a budu o tom za malou chvíli mluvit. Také jsme se snažili vyjít vám v tehdejší roli opozice vstříc. Jenom třetí čtení bylo několikrát přerušeno, trvalo velkou část jara. Pamatuji si, že mezi prvním a druhým čtením jsme se dohodli vzájemně oba tábory, koaliční i opoziční, na tom, aby lhůta mezi dvěma čteními byla 100 dnů, a tak dál a tak dál.

Avizuji trochu pro klid duše, protože jedeme bez obědové pauzy, že já za sebe nebudu nachytávat kolegy z koalice, nebudu tady dávat žádný procedurální návrh. Teď nevím, jestli se půlka sálu nevyprázdní poté, co jsem to řekl. Ale řekl jsem to a slovo chlapa platí, takže určitě není to mým cílem, co každou chvíli zkusit tento krůček. A budu se snažit obsáhle, ale věcně a korektně argumentovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP