(14.30 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Myslím si, že právě digitalizace a ztransparentnění stavebního řízení tak, aby účastníci viděli, v jaké to je fázi, jaká jsou jednotlivá stanoviska těch dotčených orgánů, je zcela zásadní pro odstranění tohoto fenoménu, kdy se něco schválí a následně to je napadáno. Já bych tedy asi spíše doporučil nezdržovat ten proces a agonii toho protahování, proč nevzniká něco, co stále vzniknout nemá, protože ten názor je odlišný, a podpořil bych právě odložení platnosti s tím, že speciální stavební odvolací úřad, který je potřeba, začne fungovat a do Sněmovny v nejbližším období pro projednání na úrovni vlády přistane věcná novela, která včetně zákonů, o kterých tady hovoříte, tu věc dá do pořádku v horizontu, že bude jasné, na základě čeho se bude digitalizovat a na základě čeho se bude stavět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, se kterou se hlásí paní Klára Dostálová. Vaše dvě minuty, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji, děkuji. Já bych jenom opravdu v rychlosti zareagovala. Pan ministr tady hovořil o tisku 63, který předložili v prosinci. Dostalo se to k nám na jednání Poslanecké sněmovny koncem ledna 2022. Jestli si dobře pamatujete, tak jsem právě upozorňovala na to, že je potřeba to projednat, zejména s právní obcí, protože tam skutečně to naráží na ústavní pořádek České republiky. Proto jsem dala ten procedurální návrh do začátku března - no a samozřejmě nic se nedělo, mezitím místo aby pan ministr jednal, připravil úplně totožný vládní návrh, který pořád naráží na ústavní pořádek České republiky.

Já se také přimlouvám za to, co tady říkal pan Kolovratník, vaším prostřednictvím, i pan ministr, abychom jednali, protože takováhle trumfovaná skutečně nikam nevede. A to, že je to právní problém, to vám řekl i váš samotný předseda Legislativní rady vlády. Tak nevím, o čem tady diskutujeme.

Jenom bych si vyprosila tu poznámku k územnímu plánování, protože pan primátor Hřib byl ten, který ve finále nesouhlasil s tím pozměňovacím návrhem, protože se přidal na stranu Svazu měst a obcí. Takže Praha jako město to spolu s námi připravilo, měli jsme pozměňovací návrh, aby do toho ve finále pan primátor Hřib hodil vidle.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Neeviduji žádnou další faktickou poznámku.

Vidím, že s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem avizovala vládní koalici, že bude nutné si vzít pauzu 30 minut, vidím, že je 14.31 hodin, tak do 15.01 nebo 15.02 hodin, pro jednání volební komise. Požádal mě o to předseda volební komise tak, aby mohly být připraveny podklady a mohly 6. dubna 2022 proběhnout volby do příslušných fondů, tak se musí dnes ta komise sejít, protože lhůta končí v neděli. Zástupci vládní koalice to vědí, není to žádný naschvál. Myslím, že všichni si rádi půjdete odpočinout, dát si kávu a jít se tamhle proskočit na terasu, takže žádám o pauzu v délce 30 minut na jednání volební komise. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Na základě požadavku poslaneckého klubu hnutí ANO vyhlašuji přestávku v délce 30 minut, a to do 15.02 hodin, kdy se tady opět sejdeme. Děkuji mnohokrát.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 14.32 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP