(17.20 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Je to zákon, který by měl být konsenzuální. Je to zákon, který by měl být ku prospěchu pacientů. A není to tak, že je nějaké jednoznačně převažující řešení v Evropě nebo na světě, prostě ta řešení jsou různá, a jedno z těch řešení je, že v řadě zemí se posunuje očkování dokonce i k nelékařům ve smyslu magistrů a neočkují jenom lékaři a farmaceuti, ale dokonce v některých zemích očkují i magistři. Takže jenom tolik ke genezi zákona, k tomu vzniku, a co bylo možné a nebylo možné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. A nyní tedy řádně je přihlášený pan poslanec Farhan Kamal, připraví se pan poslanec Janulík. Máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře. Já jsem měl připravenou tady i napsanou svoji řeč, kterou jsem si zase schoval, protože už většina byla řečena. Už prvním vystoupením pan docent Svoboda, vaším prostřednictvím, ji tak lehce pohřbil, protože ta moje řeč byla - nevím, jestli jde lehce nebo v dobrém slova smyslu něco pohřbít, ale tu moji řeč prostě de facto vymazal.

Tak já se na to zkusím podívat z jiného úhlu pohledu, budu tedy stručný. Za prvé, opakovaně tady zaznělo, že se jedná o návrh novely z dílny bývalého ministra Adama Vojtěcha. Určitě je to pravda, částečně jenom, protože vznikla za doby jeho působení na ministerstvu, ale v současné době bych chtěl připomenout, že vy na začátku, pane ministře, jste řekl, že se s tím ztotožňujete, což je velmi důležité. Vy jste ministr, určitě znáte tu budovu velmi dobře a jedním slovem de facto tuto novelu můžete hodit... nebo můžete ji stáhnout, můžete ji zrušit, můžete udělat cokoliv, můžete ji nechat přepracovat, můžete prostě udělat cokoliv. A máte lepší vyjednávací pozici - já si myslím, že ministr ani nemusí na svém ministerstvu moc vyjednávat - máte lepší vyjednávací pozici než třeba ředitel nadnárodního korporátu, a to jsem si jako stoprocentně jistý, protože jsem si zažil jak práci na ministerstvu, tak práci v zahraničním korporátu. Takže to je natolik. Takže kdo to připravil, v tuhle chvíli z mého pohledu není až tak podstatné, ale rozumím vám. Rozumím vám, chci být také slušný, nebo nechci, aby se to na vás v tuto chvíli zase tolik svezlo.

Na druhou stranu, vy jste předkladatel této novely. Za druhé, když se předkládá taková novela, bylo zde zmíněno, že může nás samozřejmě potkat další vlna během třeba půl roku. S tím souhlasím, může nás potkat na podzim. Víceméně nejsme schopni úplně matematicky predikovat, kdy tato vlna projde. Pak by dávalo smysl, aby se rozšířil řeknu počet odborníků, kteří mohou očkovat. Ale chtělo by to dát do kontextu, protože já v současné chvíli... nebo další věc, aby se dal do kontextu - rozumím tomu, potřebujeme více očkovat, máme zde migrační vlnu, přichází sem ukrajinští... Ukrajinci, což je samozřejmé, kterým chceme pomáhat. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že proočkovanost na Ukrajině je - 34 % má ukončenou druhou očkovací dávku. Boostrovací dávku, kterou jste opakovaně zmiňoval jako velmi důležitou, na Ukrajině mají 2 % lidí. To jsou úplně jiná čísla a patří k nejnižším v Evropské unii. Takže pokud samozřejmě chceme hodně očkovat jak naše občany, tak je třeba dát to do nějakého širšího kontextu, aby mělo smysl tuto novelu podpořit, a pak bych tomu rozuměl.

Čemu zase nerozumím, že z mého pohledu třeba očkovací kampaň - já jako občan ji vůbec nevnímám. Podle mě svým způsobem neexistuje. Data třeba ze 4. 4. je nějakých 2 086 očkovaných, unikátních dávek, z čehož je nějakých třeba - teď to přesně neřeknu, ale možná je to 160, ale nějakých 7,5 % lidí, co absolvovali druhou dávku. S předchozími týdny se nám to snižuje, protože těch unikátních dávek bylo přes 3 000 a 260 cirka, což je necelých - nebo 260, už si to přesně nepamatuji - ale de facto se ten počet snižuje. Takže kampaň není žádná, a přesto chceme něco posilovat. Takže je třeba posílit i tu kampaň i tohle, i tohle, i tohle. A co se týká jenom ve stručnosti těch farmaceutů, to není nic proti nim - souhlasím tady se svými předřečníky, ať už je to, můžou se setkat s anafylaktickým šokem, s nějakou alergickou reakcí, a myslím si, že k tomu kompetence, aby to řešili, úplně v tuhle chvíli nemají.

A za mě tedy: nenavrhuji ani zamítnutí, které nepodpořím, ani nepodpořím v tuhle chvíli přepracování. Ale já zase budu rád, když tato novela projde do dalšího čtení, dojde do výborů a budeme moci o ní diskutovat a eventuálně nějakým způsobem se tím zabývat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Miloslav Janulík a připraví se Jiří Mašek. Máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení páni ministři, vážená vládo, kolegyně, kolegové. Myslím si, že bylo řečeno mnohé v podstatě několikrát. Já k tomu samozřejmě musím mít také několik poznámek. Je pravdou, že jsme tady zažívali časy, v těch - v podstatě jako důsledek toho - vznikal návrh této novely. To, že to bylo jakési v podstatě nouzové řešení tehdy, v době, kdy jsme tady měli ty obrovské nárůsty a v podstatě v zásadě nikdo moc nevěděl, co od toho můžeme čekat, tak logicky prostě vzniklo to, co vzniklo. To, že jsme s tím nebyli všichni konformní - koneckonců my jsme si od vás jako od tehdejší opozice svoje vyslechli. To my tady naprosto mollově a v klídečku diskutujeme, nezažíváte tady žádný opoziční agnosticismus a výkřiky o tom nebo onom.

Koneckonců, podívejte se do nedávné minulosti na mnohé vaše výroky a podívejte se i na to, jak se očkovalo. Na to bych chtěl upozornit, protože opravdu ten slib, že se bude očkovat - v podstatě jsme to, myslím, že s drobnou odchylkou, vytáhli na těch 100 000 očkovaných, tak jak to bylo slíbeno, což bylo vlastně bez takovéto novely - tehdy se to dělalo v centrech, dělali to praktici, dělaly to špitály a prostě to fungovalo. A samozřejmě, narazili jsme na to - protože žijeme v takovém bych řekl až skoro postmediálním světě, to je mediokracie, protože média určují, co je správné, co není správné, co je pravda, co není pravda - tak se nám tady vyvinula skupina lidí, je jich poměrně značné procento, kteří se prostě očkovat zásadně nechtějí a mnozí z nich upadli do dojmu, že to vlastně není vůbec potřeba. Řekl bych, že současný stav jim k tomu nahrává, protože jak jsme tady slyšeli, že je potřeba to proočkovat a že je potřeba - ten citát si neodpustím - strategickou komunikací ty lidi přesvědčit. No, ptám se, kde je ta strategická komunikace, když se dneska neočkuje vůbec? Všechna centra se zavřela a ten klamný dojem, který média vytváří, že covid je pryč - no, není, přátelé, to už tady bylo řečeno. Protože se netestuje, tak nemáme záchyty. Ale protože žiju na hranici s Rakouskem, tak jeďte se podívat do Rakouska. Rakušáci jsou zpátky na těch - protože mají ta čísla vysoká - jsou zpátky na rouškách, zpátky na těch opatřeních. My tedy neděláme nic. Navíc jsme přijali, jak tady bylo řečeno, v podstatě mraky neočkovaných lidí.

Teď samozřejmě uvidíme, co to udělá. To je už spíš otázka pro superspecializované odborníky, jak to bude mutovat, nebude to mutovat, deltakrony a jiné krony, to se uvidí. Ale ze své praxe můžu říct, že jsem nikdy za ty dva roky neviděl tolik covidu u těhotných. To dřív nebylo. Dneska je to prostě - a samozřejmě mnohdy to v rámci postcovidového syndromu, pan docent Svoboda potvrdí, končí fatálně, intrauterinními úmrtími a tak dále. To nebylo. A samozřejmě, ptám se: Jste očkovaná, nejste? Máte to v úmyslu? Ne, ne, protože vlastně proč? Ale když potom nastane ten stav a ti dotyční, ať ten či onen, se octnou v ohrožení, najednou jim začne být těžko, začnou se dusit, tak to prostě pak v nemocnici: Pomoc, pomoc! a my jako zdravotníci říkáme: Zase nikdo neposlouchá naše dobré rady, tak jako desítky let dozadu a u všeho ostatního, tak tady jsme tam, kde jsme byli.

A když si pustím televizi, tak už vidím reklamu na očkování proti klíšťovce, že je hrazeno nad 55 nebo kolik z pojištění, ale neviděl jsem vůbec reklamu na očkování na covid, jo? Máme tady Novavax - měl by tady tedy být asi, já nevím, jestli tady je, nebo jestli s ním už někdo očkuje, neočkuje. Nemám ty informace. Nevidím to nikde, ani tu strategickou komunikaci nevidím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP