(9.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

A nakonec se tedy může stát, pokud to bude pokračovat tímto způsobem, že budeme vyměňovat i vrátné na vrátnici, protože tady byli za Babišovy éry. Takže pojďte nám vysvětlit, paní předsedkyně, co se stalo, co provedl, proč ho budeme vyměňovat, proč vypisujeme výběrové řízení. Je to kancléř nás všech a bude tady člověk, který tady bude sedět doufám dlouhou dobu, a my chceme vědět, co v tom je. Takže za klub hnutí SPD jednoznačně podporujeme to, co tady navrhla paní místopředsedkyně Vildumetzová. Pojďme to probrat na oficiálním fóru na organizačním výboru. Děkuji. (Potlesk poslanců zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byl další příspěvek s přednostním právem mimo vystoupení k návrhům na změnu pořadu. Chci jenom upozornit, stále jsme v tomto bodu Pořad schůze. A už se, jak vidím, nikdo nehlásí.

Mohu tedy svolat kolegyně a kolegy do sálu a zrekapitulovat, že budeme ke změně pořadu hlasovat jednak návrh na zařazení nového bodu přednesený panem poslancem Markem Bendou a poté se budeme věnovat pevnému zařazení navrženému panem poslancem Nacherem. Už se nám ustalují počty lidí v sále.

 

Takže zrekapituluji: nejprve budeme hlasovat o zařazení nového bodu, a sice sněmovního tisku 173, jde o návrh zákona v oblasti daní, druhé čtení. Týká se to pomoci Ukrajině.

A protože myslím všichni víme, o čem budeme hlasovat, zahajuji hlasování. Kdo je prosím pro zařazení tohoto nového bodu? Kdo je případně proti?

hlasování číslo 117 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 173, proti 0, čili tento nový bod jsme zařadili.

 

A ještě nás čeká hlasování o jeho pevném zařazení, a to jako bod číslo 2 dnes.

I o tomto jsem zahájila hlasování. Kdo je pro to pevné zařazení dnes jako bod číslo 2? Prosím, můžete stisknout tlačítko a zvednout ruku. Kdo je proti?

hlasování 118 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 172, proti 0, a já tedy konstatuji, že tento bod byl pevně zařazen dnes jako druhý.

 

A ještě se máme vypořádat s návrhy pana poslance Nachera. Ty se týkají bodu 50, sněmovního tisku 41, novela živnostenského zákona, obsahově se to věnuje Airbnb. První návrh v pořadí zněl, aby byl pevně zařazen dnes ve 12 hodin.

Takže jsem zahájila hlasování o tomto pevném zařazení dnes ve 12 hodin. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 119 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 10, a celý výsledek je, že to nebylo pevně zařazeno.

 

A ještě poslední návrh - ale mám tu faktickou poznámku, patrně k hlasování. Nebo to mohu odmazat? Pana poslance Lochmana odmažu, je to asi omyl.

 

Takže druhý návrh, dnes, pevné zařazení zase tohoto bodu na 11.50 hodin od pana poslance Nachera.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro to pevné zařazení? Kdo je proti?

hlasování číslo 120 bylo přihlášeno 174 poslanců a poslankyň, pro 80, proti 10. Ani tento návrh neprošel, bod nebyl pevně zařazen.

 

Tímto tedy konstatuji, že jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy na změnu pořadu schůze, a jenom se chci ujistit, vnímala jsem vaši přihlášku, paní...? Ne. Dobře.

 

A tímto tedy můžeme pokročit k našemu aktuálnímu prvnímu bodu pořadu dnešní schůze a je to bod

 

79.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání
s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 43/ - třetí čtení

A já bych poprosila, aby ke stolku zpravodajů přišla za navrhovatele paní ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a také aby ke stolku zpravodajů přišel pan zpravodaj garančního výboru, pan poslanec David Pražák.

Zkonstatuji, že návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny, že usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 43/2.

A poprosím, kdo chcete mluvit k něčemu jinému, prosím, opusťte sál. Chviličku posečkáme, ať má paní ministryně důstojný prostor.

Prosím, máte zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Můžete. Prosím, pojďte představit váš postoj. Prosím, máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda předkládá návrh novely zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh byl připraven z důvodu zajištění transpozice směrnice Evropského parlamentu o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, která byla provedena v rámci rozsáhlejší novelizace vybraných předpisů EU v oblasti potravinového práva v červnu roku 2019 nařízením Evropského parlamentu a Rady 2019/13/81 o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizika ze strany EU v potravinovém řetězci. Prováděná implementace již měla být uskutečněna v termínu 27. března 2021.

Cílem novely uvedeného novelizačního nařízení je zvyšování transparentnosti hodnocení rizika, které se provádí v rámci zajišťování bezpečnosti potravin a krmiv. Za tímto účelem se zavádějí takzvané standardní datové formáty, které mají přispět k efektivnímu zpracování žádostí posuzovaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Forma standardních datových formátů byla v této souvislosti zavedena také do směrnice o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí, aby příslušné dokumenty zpracované pro účely posuzování GMO používaných jako potraviny a krmiva, případně jako suroviny či přípravky pro jejich výrobu, byly předkládány ve sjednocené podobě.

Další oblastí, která byla ve směrnici o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí změněna, je právní úprava, ochrana informací, které je subjekt nakládající s GMO povinen v rámci příslušných povolovacích procesů předkládat a jejichž zveřejnění by je mohlo poškodit v rámci konkurenčních vztahů.

Novelou se reaguje na uvedené znění směrnice. Doplňuje se možnost podání příslušných žádostí ve formě standardních datových formátů a terminologicky i materiálně se upravují ustanovení vztahující se k ochraně vybraných údajů obsažených v příslušných žádostech o povolení k nakládání s geneticky modifikovanými organismy, a to z hlediska jejich vymezení, souvisejících procedurálních otázek i vlastního ochranného režimu.

Od provedení mezirezortního připomínkového řízení bylo upuštěno, jelikož tento předkládaný materiál je totožný s materiálem, který byl schválen již v roce 2020. Uváděný návrh novely v totožném znění prošel řádným mezirezortním připomínkovým řízením v témže roce, které skončilo bez jakéhokoli rozporu.

Návrh novely byl 26. ledna 2022 projednán Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení, byl přikázán výboru pro životní prostředí. Ten návrh dne 23. 2. 2022 projednal a vydal usnesení, kterým Poslanecké sněmovně doporučil, aby návrh schválila v navrženém znění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP