Středa 6. dubna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

79.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání
s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 43/ - třetí čtení

A já bych poprosila, aby ke stolku zpravodajů přišla za navrhovatele paní ministryně životního prostředí Anna Hubáčková a také aby ke stolku zpravodajů přišel pan zpravodaj garančního výboru, pan poslanec David Pražák.

Zkonstatuji, že návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny, že usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 43/2.

A poprosím, kdo chcete mluvit k něčemu jinému, prosím, opusťte sál. Chviličku posečkáme, ať má paní ministryně důstojný prostor.

Prosím, máte zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Můžete. Prosím, pojďte představit váš postoj. Prosím, máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková Dobrý den, vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda předkládá návrh novely zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh byl připraven z důvodu zajištění transpozice směrnice Evropského parlamentu o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, která byla provedena v rámci rozsáhlejší novelizace vybraných předpisů EU v oblasti potravinového práva v červnu roku 2019 nařízením Evropského parlamentu a Rady 2019/13/81 o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizika ze strany EU v potravinovém řetězci. Prováděná implementace již měla být uskutečněna v termínu 27. března 2021.

Cílem novely uvedeného novelizačního nařízení je zvyšování transparentnosti hodnocení rizika, které se provádí v rámci zajišťování bezpečnosti potravin a krmiv. Za tímto účelem se zavádějí takzvané standardní datové formáty, které mají přispět k efektivnímu zpracování žádostí posuzovaných Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Forma standardních datových formátů byla v této souvislosti zavedena také do směrnice o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí, aby příslušné dokumenty zpracované pro účely posuzování GMO používaných jako potraviny a krmiva, případně jako suroviny či přípravky pro jejich výrobu, byly předkládány ve sjednocené podobě.

Další oblastí, která byla ve směrnici o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí změněna, je právní úprava, ochrana informací, které je subjekt nakládající s GMO povinen v rámci příslušných povolovacích procesů předkládat a jejichž zveřejnění by je mohlo poškodit v rámci konkurenčních vztahů.

Novelou se reaguje na uvedené znění směrnice. Doplňuje se možnost podání příslušných žádostí ve formě standardních datových formátů a terminologicky i materiálně se upravují ustanovení vztahující se k ochraně vybraných údajů obsažených v příslušných žádostech o povolení k nakládání s geneticky modifikovanými organismy, a to z hlediska jejich vymezení, souvisejících procedurálních otázek i vlastního ochranného režimu.

Od provedení mezirezortního připomínkového řízení bylo upuštěno, jelikož tento předkládaný materiál je totožný s materiálem, který byl schválen již v roce 2020. Uváděný návrh novely v totožném znění prošel řádným mezirezortním připomínkovým řízením v témže roce, které skončilo bez jakéhokoli rozporu.

Návrh novely byl 26. ledna 2022 projednán Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení, byl přikázán výboru pro životní prostředí. Ten návrh dne 23. 2. 2022 projednal a vydal usnesení, kterým Poslanecké sněmovně doporučil, aby návrh schválila v navrženém znění.

23. března 2022 byl návrh projednán Poslaneckou sněmovnou ve druhém čtení. Výbor pro životní prostředí jako garanční výbor projednal návrh zákona znovu dne 30. března 2022, přičemž konstatoval, že k návrhu nebyly předloženy žádné pozměňovací návrhy, a setrval na svém doporučení přijmout zákon v navrženém znění. Konstatuji, že k návrhu nebyl vznesen žádný pozměňovací návrh. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také vám děkuji, vážená paní ministryně. Ještě zkonstatuji, že je upravena omluva paní poslankyně Andrey Babišové, která se dnes z celého jednacího dne omlouvá ze zdravotních důvodů. Ještě paní poslankyně Petra Quittová ve dnech 4. 4. až 10. 4. se omlouvá, také ze zdravotních důvodů.

Nyní můžeme přistoupit dále. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Rozhlížím se, kdo má zájem vystoupit v rozpravě k tomuto bodu? Pan zpravodaj samozřejmě může vystoupit v obecné rozpravě, jsme ve třetím čtení. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, dámy a pánové, paní ministryně, páni ministři. Já si dovolím jenom přednést víceméně, jak to proběhlo na výboru životního prostředí, který tento návrh zákona řádně projednal, i když lhůta pro implementaci předpisů Evropské unie byla do loňského března 2021. První čtení proběhlo 26. ledna 2022 na 6. schůzi Poslanecké sněmovny. Tento tisk byl přiřazen výboru životního prostředí, který jej projednal 24. února. Následně bylo druhé čtení 23. března na 16. schůzi Poslanecké sněmovny. Můžu konstatovat, že nebyly v průběhu podány žádné pozměňovací návrhy. Výbor životního prostředí projednal tento tisk 30. března jako třetí čtení a setrvává na svém doporučení přijmout zákon v navrženém znění.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Ještě jednou se rozhlížím. Je přihlášen do rozpravy pan poslanec Richard Brabec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, chápu, že jsem pomenší postavy, tak tam nejsem tak dobře vidět. Musím si vždycky stoupnout někam blíž. (Reaguje na to, že předsedající na jeho přihlášení zpočátku nereagovala.)

Nebudu mluvit dlouho, protože všechno bylo řečeno paní ministryní, popřípadě panem zpravodajem. Chci jenom připomenout, že se skutečně jedná o transpoziční předpis, že už nám uplynula transpoziční lhůta pro implementaci aktualizované směrnice. Ta směrnice je tady už od minulého volebního období, ale bohužel tenkrát z důvodu jiných priorit daných covidovou dobou nebyla doprojednána, takže jsme určitě pro to, aby byla doprojednána teď. Jak již bylo řečeno, nebyly vzneseny žádné pozměňovací návrhy, což si myslím, že také svědčí o tom, že tenkrát ještě ten náš návrh tak, jak jsme ho dávali a jak si ho Ministerstvo životního prostředí znovu uchopilo, byl zpracován dobře.

Je to transpozice, která zjednoduší a usnadní všem stranám, které jsou začleněny do systému uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, jim usnadní i byrokraticky život. Také zjednoduší režim a ochrání informace, které ty strany musí zveřejňovat z hlediska případného poškození v rámci konkurenčních vztahů.

Jak bylo řečeno, tato norma byla projednávána opakovaně na výboru pro životní prostředí bez pozměňovacích návrhů. Já jsem za klub ANO pro to, aby byl návrh schválen v předloženém znění. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a ještě jednou se rozhlížím, zda už opravdu není zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, tedy rozpravu končím.

Nyní je čas se zeptat na zájem o závěrečná slova. Paní ministryně nemá, pan zpravodaj nemá.

Já už tedy zagonguji a přivolám kolegy do sálu, protože, pane zpravodaji, nebyl návrh na zamítnutí, nezazněly žádné pozměňovací návrhy a nic, takže se domnívám, že můžeme přistoupit k hlasování o zákonu jako celku. Děkuji, že to vnímáme stejně.

Slyším návrh na odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Přednesu návrh usnesení, protože jsme přikročili k hlasování o celém návrhu zákona. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 43, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

O tomto znění zahajuji hlasování. Prosím, kdo je pro schválení tohoto návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 121 hlasovalo 160 poslanců a poslankyň, pro 157, proti 0. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tímto tedy děkuji paní ministryni a panu zpravodaji. (O slovo se hlásí poslanec Navrátil.) Ještě vnímám, že k hlasování patrně? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Omlouvám se všem kolegům a kolegyním. Paní místopředsedkyně, nefunguje mi hlasovací zařízení, ale nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Znamená to, že se chcete vyslovit, jak byste hlasoval, pane poslanče?

 

Poslanec Jiří Navrátil: Na to jsem zapomněl, děkuji. Hlasoval bych pro.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, takže to máme na stenozáznam. (O slovo se hlásí poslanec Babka.) Ještě prosím k hlasování.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Také jenom pro stenozáznam. Hlasoval jsem pro, na sjetině mám "zdržel se". Nezpochybňuji hlasování, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili pouze pro stenozáznam. Už se opravdu nikdo nehlásí, takže mohu skutečně uzavřít tento bod a končím projednávání. Skončilo nám třetí čtení tohoto návrhu zákona.

 

Postoupíme k dalšímu bodu

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP