(10.50 hodin)
(pokračuje Petr Bendl)

A já potvrzuji to, co tady říkal pan kolega Kott i pan kolega Pražák. Je opravdu problém v oblasti využívání jednotlivých přípravků, protože Česká republika je v oblasti ovoce a zeleniny malým trhem, a tak, jak jde vývoj těch přípravků v Evropě dopředu, tak se některým producentům a výrobcům nových přípravků nevyplatí se na českém trhu realizovat, a ovocnáři a zelináři nás oprávněně upozorňují na fakt, že ztrácíme konkurenceschopnost, protože náš proces certifikace - a já věřím, že pan ministr zemědělství to dobře slyší, a doufám, že i ministr zdravotnictví nebo naši kolegové, kteří jsou ve zdravotním výboru, protože ti by to měli slyšet také - že náš proces certifikace, který u jednotlivých přípravků musí každý výrobce absolvovat, je drahý a dlouhý, to hendikepuje české producenty potravin v oblasti ovoce a zeleniny a s tím bychom společně měli něco udělat, byť se mi nelíbí už v tuhle chvíli - ještě jsme nedoprojednali první čtení zákona - už tady mluvit o tom, jestli už máme připravenou novelu. Ne, to já myslím, že bychom maximum té debaty, která bude teď v průběhu těch týdnů, které budou následovat, věnovat tomu, jestli můžeme něco už udělat teď, jestli jsme schopni se s kolegy ze zdravotního výboru, s Ministerstvem zdravotnictví a případně s Ministerstvem životního prostředí domluvit na některých změnách, které nám v minulosti - společně, podotýkám - vadily, protože jsme s bývalým panem ministrem životního prostředí o tom mluvili všichni - my, tehdy opozičníci, vy koaličníci, a nebyli jsme nijak schopni donutit Ministerstvo životního prostředí k rychlejší reakci, tak jak bychom si my bývali byli představovali. Ale ministr životního prostředí minulý to viděl jinak.

Proto já tady chci říct, že ta hranice není tlustá čára, vždycky tam bude nějaké možná, kdyby, a nakonec rozhodne fyzická osoba, která tu kompetenci v daném místě bude mít, ať už to bude orgán ochrany přírody a krajiny, či orgán Ministerstva zemědělství, nebo někdo jiný definovaný.

Jinak podtrhuji, že to opravdu problém je, co se týká těch přípravků, že bychom měli hledat společnými silami, jak proces certifikace a využívání těch přípravků - tady jsou třeba certifikovány v Německu, v silných, zemědělsky silných zemích Evropské unie - aby se sem ten přípravek prostě dostal a umožnili jsme našim ovocnářům a zelinářům jej využít, protože se to výrobcům bohužel vzhledem k naší legislativě a ceně, kterou to stojí, prostě nevyplatí. Jestli pro to chceme něco udělat, pak musíme společně, a já bych skoro byl přesvědčený o tom, že problém nebude pan ministr zemědělství, myslím tím rezort ministerstva zemědělství, ale spíš rezort Ministerstva zdravotnictví, protože proces certifikace se jich týká zejména a jejich kompetencí.

Děkuji za pozornost a doufám, že už půjdeme k závěru. Přece jenom času na odbornou debatu budeme mít mezi prvním, druhým a třetím čtením. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já vám děkuji, pane poslanče, ale vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je pan poslanec David Pražák, takže ho požádám, aby přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec David Pražák: Děkuji. Pane kolego, vy máte výjimečný dar opakovat věci, které tady padly. Vy jste zopakoval to, co jsem říkal já, že ten problém nebyl - já jsem nekopal do pana ministra, já jsem zopakoval to, že tady je problém u certifikace přípravků na ochranu rostlin mezi Státním zdravotním ústavem, ÚZISem a tak dále. To nebylo nic proti panu ministrovi. Byl bych docela nerad, aby tady nastala rétorika, že "vy jste nedělali nic nebo jste to dělali špatně, tak my nebudeme dělat radši taky nic". To zaznívá, protože vy ve vystoupení říkáte, že vy jste to mohli udělat, a neudělali jste to. Ano, možná máte pravdu, na druhou stranu už jste u vlády, už nejste v opozici, jste v koalici, to znamená, že my bychom byli rádi, kdybyste ty kroky, které my jsme dělali špatně, dělali lépe. Zatím mi připadá, že neděláte žádné. To je další věc.

A poslední věc, musím reagovat. Já nevím, jestli jste si toho všiml, nebo vážení kolegové, občané, máte pravdu, pane bývalý ministře Bendle... (Předsedající: Prostřednictvím paní předsedající.) ... prostřednictvím paní předsedající - ano, omlouvám se - posledních osm let ANO - ano, já se omlouvám, pane kolego - osm let ANO bylo u vlády a ministr zemědělství tam byl za ČSSD. Ale představte si, že předtím tam byl ministr za KDU-ČSL, pan Marian Jurečka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je pan poslanec Josef Kott. Pane poslanče, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Nebudu až tak adresný vůči kolegovi Petrovi Bendlovi, prostřednictvím paní předsedající. Já s tím souhlasím a já jsem neřekl nic špatného proti ministerstvu, já jsem naopak řekl, že se domnívám, že lidé na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském jsou gramotní, že jsou kompetentní, a že když oni udělají v rámci povolovacího, respektive registračního procesu rozhodnutí, tak že zde není zapotřebí zdravotní ústav, který jim to vždycky všechno shodí. Takže já plně podporuji kompetenci Ministerstva zemědělství a jenom jsem si dovolil říct, že v rámci tohoto zákona bychom měli udělat všechno pro to, abychom to zjednodušili a urychlili, Ministerstvo zemědělství to prostě v rámci své kompetence má a z toho důvodu jsem přesvědčený o tom, že když to rozhodnutí udělá, tak že ho udělá správně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. To byly všechny faktické poznámky. Další, kdo je přihlášen do obecné rozpravy, je paní poslankyně Margita Balaštíková.

Než jí předám slovo, dovolila bych si přečíst omluvu. Omlouvá se pan poslanec Patrik Nacher, a to od 11 do 13.15 z pracovních důvodů.

Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, dneska už mám lepší hlas a jsem bez papíru, pro ty, kterým papíry vadí. Ale to teprve přijde. Když máme nového pana ministra, tak bychom mohli dělat ty věci jinak a určitě asi lépe a já bych o to moc stála. Tady moji předřečníci řekli všechno od toho, že jsme se setkali na zemědělském výboru se zástupci - nebo na podvýboru - se zástupci ovocnářů, jaké všechny máme problémy. A já bych tady chtěla uvést jeden takový malinkatý příklad a reagovat na větu, kterou řekl kolega, že jsme papežštější než papež, a já bych chtěla z tohoto místa poprosit pana ministra, abychom opravdu začali dělat ty věci jinak a lépe, a určitě v nás najde spolupracující, kteří pro ty nové a lepší kroky zvednou ruku, zvlášť když to bude pro naše lidi.

Mnozí nebo někteří z vás vědí, že jsem byla i radní ve Zlínském kraji za životní prostředí a zemědělství - mně tam tedy na cedulku napsali "za zemědělství a životní prostředí", z čehož se pan ministr životního prostředí Richard Brabec, když mě tam navštívil, kácel - a byla jsem tam v období, kdy jsme tady měli kalamitu hrabošů. Samozřejmě zemědělci, protože věděli, že jsem srdcem zemědělec, přišli s žádostmi o povolení rozhozu návnad pro hraboše a přišel tam také zemědělec, který se k nám přiženil. Byl to Ital, má tam sady a má tam takovou zelinářskou zahradu a on se nestačil divit. Já bych vám jenom chtěla říct, že on opravdu mi říkal: Signorina, vy tady stupido, vy děláte všechno proti vašim lidem. To my u nás vůbec neznáme, my děláme všechno pro to, aby ty stupido nápady, které přichází, jsme zmírnili a pomohli našim lidem, přece se nezničíme. A já bych vlastně touto větou chtěla ukázat, že tento člověk se nestačil divit, jak my jsme opravdu papežštější, a protože Itálie byla součástí EU, on znal ty podmínky, protože jeho otec tam hospodařil, a on se podivoval, že my máme přísnější pravidla než oni a nic proti tomu neděláme. A já jsem se mu marně snažila říci, že naši úředníci ze strachu, abychom něco neporušili, tak to ještě zpřísníme a ještě zesložitíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP