(11.00 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

A já vás, pane ministře, z tohoto místa prosím, najděme odvahu a dělejme to jinak. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji paní poslankyni. Avizuji ještě přihlášku z místa, kdy se hlásí pan poslanec Karel Tureček. Je to tak, pane poslanče, hlásil jste se z místa? Prosím, můžete přijít k řečnickému pultu a máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl zdůraznit, že nemáme problém s předkládaným návrhem, jsme připraveni tento návrh podpořit. Nicméně v souladu s důvodovou zprávou, kterou nakonec minulé vedení tady panu ministrovi předalo a on to přenesl jenom na vládu a do Sněmovny, upozorňujeme na úskalí a prostor pro potřebu zlepšení právě oblasti rostlinolékařské péče. A samozřejmě snížení byrokracie je bezesporu hlavní cíl a já rád slyším, že společný cíl.

Nicméně k zmíněné novelizaci zákona, to bohužel přináší doba. Já si myslím, že prakticky v době transformace v letech 1990 až 1994 ministerstvo zemědělství připravovalo zákony, jejich novely, třikrát do roka. Ty samozřejmě reagovaly na příslušná opatření, která s sebou nesla doba. To samé bylo ať už z hlediska předvstupního období, nebo v prvních letech vstupu, kdy se implementovala do našeho právního řádu společná zemědělská politika. Třeba speciální zákon o rostlinolékařské péči byl novelizován dvakrát, třikrát do roka.

Takže já si myslím, že v tuto chvíli je to pro celou Evropu, společnou zemědělskou politiku a i pro pana ministra zemědělství osobně velká výzva, protože jak jsem zdůraznil minule při interpelaci, na které ministr zemědělství chyběl, on si musí uvědomit, že od 1. července bude předsedat Radě ministrů zemědělství, a to je u rezortu zemědělství velmi důležité, protože společná zemědělská politika, já si troufnu říct, že je jedinou společnou zemědělskou politikou v rámci osmadvacítky, a on se bude podílet na formulaci společné zemědělské politiky, která bude reagovat právě na potravinovou krizi, kterou bezesporu do Evropy přinese krize na Ukrajině. A on v tu chvíli nebude jenom jeden mezi rovnými, mezi kolegy z osmadvacítky, on jim bude předsedat, takže v tomto směru on bude mít výjimečné postavení jako předseda Rady ministrů navrhovat témata k diskusi. A tohleto bezesporu může být jedno z témat do diskuse, jak právě problémy, které tady byly pojmenované předřečníky, uvést v reálný život společné zemědělské politiky.

Takže já bych ho opět poprosil, eventuálně o odpověď, už třetí můj dotaz: Jak eventuálně této výzvě čelit v rámci svého předsednictví v Radě ministrů zemědělství Evropské unie i právě s ohledem na problematiku rostlinolékařské péče?

A jak zde už bylo dobře zmíněno, já bych osobně chtěl, protože je to téma, které bezesporu bude stát za hlubší diskusi i v rámci praktických příprav na předsednictví v Evropské unii České republiky, tak bych navrhl prodloužení projednávání tohoto zákona o 30 dnů ve výborech. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže padl zde návrh o prodloužení o 30 dní v obecné rozpravě. V tuto chvíli, protože pan ministr tady také vznesl návrh na zkrácení lhůty, ale protože pan ministr zemědělství není poslanec a podle jednacího řádu v obecné rozpravě může tento návrh dát pouze poslanec, mám avizováno, že v tuto chvíli s tímto návrhem vystoupí pan poslanec Karel Smetana. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Já bych si chtěl tady jenom osvojit návrh pana ministra a navrhnout v souladu s § 91 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak já pouze ještě k tomu návrhu, který tady zazněl od Karla Turečka. Pokud je ta lhůta o 30 dní, musí to být se souhlasem navrhovatele, takže já budu potřebovat k tomu v tuto chvíli stanovisko navrhovatele. (Reakce ministra.) Pane ministře, potřebovala bych vaše vyjádření. My si v tuto chvíli nerozumíme. Pan Smetana dal návrh na zkrácení lhůty na 30 dní, ale pan Karel Tureček dal návrh na prodloužení o 30 dní. A jakmile je to o více jak 20 dnů, tak se k tomu musí vyjádřit a souhlasit navrhovatel, jinak je ten návrh nehlasovatelný. Z toho důvodu vyzývám pana navrhovatele, aby se k tomu vyjádřil. Děkuji, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Jak jsem uvedl v svém úvodním slově, opakuji: Žádám o možnost zkráceného projednání ve výborech na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: To znamená, že ohledně návrhu, který tady přednesl pan Karel Tureček o prodloužení lhůty, potřebuji od vás, jestli s tím souhlasíte nebo nesouhlasíte. (Nesouhlasím.) Děkuji mnohokrát. V tom případě je v tuto chvíli tento návrh nehlasovatelný.

Jsme ještě v obecné rozpravě, vidím, že se hlásí v tuto chvíli znovu pan poslanec Karel Tureček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Zkrácení lhůty jde trochu v rozporu s vystoupením tady kolegy Bendla, prostřednictvím paní předsedající. Dobře, tak pan ministr s prodloužením lhůty o 30 dnů nesouhlasí. Je to škoda, protože si myslím, že věci, které bezesporu přinese potravinová krize v celé Evropě, a bude mít dopad i na tento zákon o rostlinolékařské péči, bychom mohli podchytit úspěšně třeba v garančním zemědělském výboru, tak jako se nám třeba včera podařilo napříč politickým spektrem domluvit první takové protikrizové opatření. Takže já si dovolím tedy ještě jednou apelovat na prodloužení lhůty, a tentokrát navrhuji prodloužení lhůty o 20 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče. Takže máme zde v tuto chvíli dva návrhy: zkrácení na 30 dní a prodloužení o 20 dní.

Já se v tuto chvíli zeptám, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím, zagonguji.

V tuto chvíli se zeptám, jestli je zájem o závěrečná slova? Jestli je zájem pana ministra zemědělství jako zpravodaje? Ano, prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji. Já jenom pro osvěžení paměti. Tuto technickou novelu zákona o rostlinolékařské péči projednala již bývalá vláda 25. ledna 2021 a v Poslanecké sněmovně to bylo 8. února 2021, to už je více jak jeden rok. Tak prosím, nezdržujme to, tuhle technickou novelu, a pusťme to co nejrychleji dál. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP