(9.20 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže jenom připravme se na to, co nás teď čeká. Bude další velká obstrukce, jejímž cílem je, aby tato Poslanecká sněmovna nemohla projednávat střet zájmů. Já vás prosím a žádám prostřednictvím pana předsedajícího, vzpomeňte si na svoje volební sliby - neblábolit, velkými písmeny NEBLÁBOLIT tam bylo napsáno. Pojďme se věnovat tomu, co máme na programu schůze, k interpelacím se dostaneme v příštím jednacím týdnu, a dokončeme ten důležitý zákon, který je potřeba k tomu, aby všichni politici byli vůči veřejnosti transparentní a veřejnost a novináři se mohli dostat k majetkovým přiznáním a byla vyloučena koncentrace mediální, politické a ekonomické moci. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem pan ministr Jurečka, připraví se pan předseda Výborný. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré dopoledne. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, když jsem poslouchal paní předsedkyni hnutí ANO Alenu Schillerovou, tak jsem měl pocit, jako kdybych tady v minulé Sněmovně čtyři roky vůbec neseděl a vůbec nezažíval momenty, kdy tady opakovaně premiér a jeho členové vlády nechodili na interpelace. Zažívali jsme situace, kdy - citoval to tady předřečník Jakub Michálek - kdy premiér otevřeně opakovaně pohrdal interpelačními mechanismy ve Sněmovně, říkal, že to je ztráta času, přehlídka ztraceného času, že to je blábolení, neodpovídal poslancům, urážel je tady, říkal poslancům úplně jiné věci, které nesouvisely vůbec s tím, na co byl tázán a interpelován.

Ano, jsme tady v situaci, která není jednoduchá, ale máme tady premiéra, který chodí pravidelně na interpelace. Možná jste si všimli, že ten premiér odpovídá i těm poslancům, na co se ho ptají, odpovídá jim věcně, slušně, neironizuje, neuráží. Mluvíme jako členové vlády s médii, na tiskové konferenci odpovídáme na dotazy novinářů, zůstáváme tam, abychom zodpověděli, nevybíráme si média, neříkáme, která média smí nebo nesmí na tiskové konference vlády, komunikujeme se všemi. Mě tedy překvapuje třeba i zázračně, teď někteří z vás, bývalých členů vlády, kteří jste do některých médií nedali rozhovor roky, dneska jste tam už začali chodit. To je super, protože už jste v opozici, tak najednou jste tedy začali měnit přístup. Ale fakt říkejte ty věci otevřeně. Říkejte: Tenkrát jsme se chovali tak, že nám to prostě takto vyhovovalo, a teď přicházíme a najednou jsme úplně změnili přístup k parlamentní demokracii, chováme se úplně jinak. A já říkám, my tady jako vláda chodíme na interpelace. Když jsem se teď díval třeba na docházku, to vám tady ocituji, protože to myslím stojí za to, tak vaše docházka, předchozí vlády, například za období od ledna 2018 do února 2020: ministr Plaga 80 % interpelací se omluvil, ministr Hamáček, ten se omluvil zhruba v nějakých 60 nebo více než 50 % případů, pan premiér Babiš byl pátý nejčastější člen vlády, který na interpelace nechodil, omlouval se z nich. Tak prosím vás pěkně, když vystoupíte, tak řekněte: Takto jsme k tomu přistupovali my za nás, takto jsme se chovali, takto jsme komunikovali. Jenom pro zajímavost ocituji, je to text z 23. dubna 2021. Je 9 hodin ráno, šestý den ruské krize, začínají sněmovní interpelace. Předsedající Vojtěch Pikal, místopředseda Pirátů, se rozhlíží po sále, předčítá omluvy ministrů. Babiš - pracovní důvody, Marie Benešová - pracovní důvody, Kateřina Dostálová - pracovní důvody, Hamáček, Havlíček - pracovní důvody, ministr zdravotnictví Petr Arenberger - neodkladné pracovní záležitosti. Interpelace ani nezačaly. Tak to je výsledek praktického jednání a fungování a mohl bych najít mnoho jiných čtvrtků, kdy by takovýto popis situace byl prakticky úplně stejný.

Já chci, aby se za vládu komunikovalo, odpovídalo. Odpovídáme, poslanec má i mimo čtvrtky právo jakéhokoli člena vlády interpelovat písemně, jsme povinni odpovědět, a když ten poslanec s tím nesouhlasí, tak si dá tu interpelaci tady na projednávání na čtvrteční dopoledne, před kamerami, před veřejností tady může prakticky neomezeně konfrontovat člena vlády s problémem, který řeší. Tak jenom prosím neříkejte, že vám bylo ubráno nějaké ústavní právo, že nemůžete interpelovat členy vlády, že nemůžete dělat kontrolní činnost opozice. Můžete, dělejte ji, posílejte interpelace i písemně, budeme na ně rádi odpovídat. Budu tady velmi rád odpovídat i v těch čtvrtečních odpoledních částech i v těch čtvrtečních dopoledních, ale je tady zjevný rozdíl v tom, že tady premiér chodí, členové vlády chodí, odpovídají kompetentně, věcně, bez urážek, bez ironie. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní je přihlášen pan předseda Marek Výborný a připraví se pan předseda Jan Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl poděkovat panu vicepremiérovi Jurečkovi i panu předsedovi Michálkovi, protože alespoň jste, prostřednictvím paní předsedající, paní předsedkyně Schillerová, dostala jasná statistická data a jasné výčty, jak to je v tomto volebním období a jak to bylo v tom minulém volebním období. Já myslím, že paměť máte dostatečně dlouhou na to, abyste si pamatovala, jakým způsobem skutečně vaše vláda, vláda Andreje Babiše, přistupovala k interpelacím, a to jak k těm písemným, tak k těm ústním. A když vy tady dneska, já to řeknu naprosto srozumitelně, bezostyšně - ať to veřejnost slyší - bezostyšně hovoříte o tom, že vám je upíráno ústavní právo, tak vy občas o sobě říkáte, že jste právnička, tak byste měla jasně vědět, že tomu tak opravdu není. Ano, právo na interpelace je zakomponované v Ústavě a zároveň je také v jednacím řádu jasně napsáno, že interpelace probíhají ve čtvrtek, pokud je to jednací den dané schůze. Vzhledem k tomu, že tato schůze, která teď probíhá, byla ve středu přerušena do pátku, tak ve čtvrtek nebyl jednací den. Proto jste opravdu žádné právo na ty interpelace ani nemohli mít.

A jak to s těmi interpelacemi bylo, tady popsal jak pan vicepremiér Jurečka, tak pan kolega Michálek. Je to velmi jednoduché. To, že byla svolána mimořádná schůze, nebylo vůlí nás, koaličních poslanců, ale bylo vůlí vás a hnutí SPD, tedy opozice. Máte na to naprosté právo, to vám nikdo neupírá, a také předsedkyně Sněmovny je povinna tu schůzi v nějakých lhůtách, které určitě znáte, svolat. Byla svolána na čtvrtek tak, jak to - jestli se nepletu - pětkrát nebo šestkrát učinil v minulém volebním období předseda Vondráček. Takže ta čísla hovoří jasně, a když se podíváte na to, jakým způsobem odpovídají ministři této vlády na vaše dotazy, tak my, kteří jsme tady seděli v minulém volebním období, tak všichni - a já doufám, že i soudný poslanec hnutí ANO tohle dokáže posoudit - vidí ten diametrální rozdíl ve věcnosti odpovědí, které dostáváte vy a které jsme dostávali my, zvláště od tehdejšího premiéra, současného poslance Andreje Babiše, kterého tady člověk téměř nevidí v této Sněmovně, přestože je poslancem.

Tak a ještě prosím jednu věc. Vy jste mluvila o opojení mocí. Tak já vám řeknu, co já cítím. Cítím naprostou bezmoc, naprostou bezmoc v situaci, kdy tady je program, který máme projednávat, a nejenom novelu zákona o střetu zájmů - tím to přece dneska nekončí. Dnes pokračuje schůze Poslanecké sněmovny do 14 hodin, máme tam další zákon, zákon o EET, máme tam další zákony v programu, to není o jednom bodu, a to všechno vy obstrukčním chováním vašeho poslaneckého klubu dneska odmítáte připustit, odmítáte to, abychom projednávali nejenom zákon o střetu zájmů, díky kterému, a mě to velmi mrzí, opravdu - a jsou to právě prioritně přece poslanci, senátoři, ministři, kteří mají strpět to, že lidé vidí jejich registr oznámení, jejich majetková přiznání - tak nerozumím tomu, proč tímto způsobem jste to obstruovali, už když jste byli ve vládě. Nepřipustili jste, aby ten zákon tady byl projednán, a to na té pracovní skupině seděli vaši zástupci, tehdy zástupci hnutí ANO i sociální demokracie. Takže jste to nepřipustili tehdy, nechcete to připustit dnes, a ještě tady budete hovořit o tom, že je vám něco upíráno. Tak já nejsem opojen mocí, já cítím naprostou bezmoc z toho, jakým způsobem opozice přistupuje k jednání této Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Jan Jakob a připraví se paní místopředsedkyně Olga Richterová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP