(9.30 hodin)

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, paní předsedkyně klubu ANO tady navrhla zařazení bodu Zrušené interpelace. Já se proti tomu musím ohradit. Tady přece nikdo žádné interpelace nezrušil. To by možná platilo, kdybychom vypustili z jednacího řádu Sněmovny § 110 až 112, které upravují způsob projednávání interpelací. To se nestalo, takže návrh na zařazení tohoto bodu je zcela iracionální. Vy samozřejmě můžete podávat interpelace, podávejte i ty písemné. To právo máte kdykoliv, ať už je jednacím dnem čtvrtek, nebo není. Nevím, proč nevyužíváte tohoto institutu v té míře - asi proto, že ústní interpelace jsou před televizními kamerami.

Dřív, když jste byli v koalici, kolegové za ANO, prostřednictvím paní předsedající, váš předseda říkal o této ctihodné komoře, že je to žvanírna. Teď, když jste v opozici, tak se domáháte parlamentní kontroly. Zajímavá změna. A kdo to tenkrát říkal? Tehdejší pan premiér Babiš, který si myslel, že je nejenom majitelem nějakého koncernu vaší strany, ale že je majitelem nás všech, celé téhle České republiky. Teď se tváří, že není majitelem vůbec ničeho, možná kromě vašeho hnutí.

Proč to děláte? Protože tady obstruujete, aby to nebylo jasné, aby se neprojednal zákon o střetu zájmů. Co je v tom zákonu? Aby bylo jasné, kdo je vlastníkem čeho, třeba i jakého mediálního domu, aby bylo jasné, jestli je nějaký střet zájmů, nebo ne. Proto tady leží u předsedající takový štos přihlášek k programu schůze. Je to vaše právo, ale ať všichni vědí, že je to jasný obstrukční proces z vaší strany, aby se právě neprojednal zákon o střetu zájmů, aby se neprojednal následující zákon o definitivním zrušení EET, což se ukázalo, v posledních letech obzvlášť, že je absolutní nesmysl, který nic nikomu nepřinesl, kromě zaklekávání - opět váš oblíbený termín a přístup k podnikatelům - vašeho předsedy. To je vaším cílem, o nic jiného tady nejde. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Olga Richterová s přednostním právem. Než jí udělím slovo, přečtu omluvy. Dnes od 9 do 10 hodin se omlouvá pan poslanec Julius Špičák a mezi devátou a desátou z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Petr Gazdík. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Mluvím tady teď ještě s čerstvou vzpomínkou na to, jaké to bylo být opoziční poslankyní, jaké to bylo využívat institut interpelací. Samozřejmě jsem nebyla ráda, že řada ministrů na interpelace téměř nechodila. Samozřejmě že mi vadilo, když pan premiér o interpelacích říkal, tehdejší pan premiér Babiš, že jsou zbytečné, že je to exhibování. Ale víte, co mi vadilo úplně nejvíc? Když náhodou tehdejší premiér Babiš přišel, když nás tady napadal a urážel ze své pozice premiéra této země. Takže když už náhodou dorazil, tak jsme si vyposlechli třeba - já osobně, v situaci, kdy jsme se domáhali pravdivých údajů o pandemii - že jsem skutečně nechutná. S mým pirátským kolegou, že jsme se spojili s nepřáteli České republiky. Nebo kolega z ODS, pan poslanec Blaha, si zase podle expremiéra Babiše měl nechat změřit IQ. Proč to říkám? Takovéto odpovědi na interpelace a takovéto pojetí interpelací bylo v tom minulém období od hnutí ANO, od expremiéra Andreje Babiše.

Nyní, v dnešní situaci chci připomenout: v každém roce vaší vlády, v každém roce - 2018, 2019, 2020 i 2021 - jste dali některou z mimořádných schůzí, které jsme chtěli, na čtvrtek, neschválili jste program a nebyly interpelace. Nebyla to žádná dohoda, prostě jste řekli, že to tak bude. Takže co to je dnes? Používáte zástupné argumenty. Jsou to čisté zástěrky, jsou to čisté obstrukce hnutí ANO, aby se neprojednal zákon o střetu zájmů, zákon, který roky prosazujeme, zákon, který se vám, hnutí ANO, samozřejmě nelíbí. Vás znervózňuje, že bude vidět na to, kdo skutečně vlastní mediální domy, kdo skutečně pobírá obrovské množství veřejných dotací.

Ale tahle novela nesnese dalšího odkladu. A jestli vy ji budete dneska tímto způsobem obstruovat, tak si jenom řekněme, co to znamená: že váš expremiér, předseda vašeho hnutí Andrej Babiš dostal od státu v součtu dotace za 14,5 miliardy korun. To by vystačilo na čtyři měsíční platy všech zdravotních sestřiček v republice.

A ještě jedna věc. Kdybychom dotace pro Agrofert, kdybychom dotace do holdingu rozdělili třeba mezi učitele, zase by to bylo skoro 100 000 pro každého pedagoga a pedagožku v této zemi. Takže o to jde. Vy nechcete, aby se vidělo na tyhle peníze, vy nechcete, aby se vidělo na obrovský střet zájmů, ve kterém je předseda vašeho hnutí, a vy nechcete, aby se projednával zákon o střetu zájmů. To za tím je a nezakrývejte to krásnými řečičkami. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já si dovolím stručně zareagovat na slova některých z mých předřečníků. Já tady často slýchám - teď si namátkou vzpomínám třeba od pana ministra financí, ale možná i od dalších členů vlády, abych mu nekřivdila: Prostě to si nechte na interpelace, proč to otevíráte tady u toho bodu, nebo či u onoho bodu, vystupte s tím v interpelacích. No, my bychom rádi.

Já mám takovou složku Interpelace. Tam si dávám podněty a pracuji na tom průběžně, ale nemám, kdy s nimi vystupovat, když mám nápad. (Smích a poznámky od poslanců na pravé straně sálu.) Myslím v počítači. Teď slyším od pana předsedy Výborného, že přece, když ta schůze byla přerušena - a já vím, že byla přerušena, a vím, že nemohou být mimo jednací dny. Ale proč byla přerušena? Tady byl protinávrh. Ona nemusela být přerušena do pátku. Takže to si myslím, že je takové hraní si se slovíčky.

Pak jsem tady slyšela řadu statistických údajů. Já je nedokážu ani vyvrátit, ani potvrdit, já jsem si skutečně statistiku nedělala. Jsem ráda, že jsem se do statistiky pana vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí nedostala, to znamená, že jsem tu docházku asi měla slušnou - já jsem se snažila chodit jako ministryně bývalé vlády na interpelace, pokud jsem samozřejmě nebyla ze služebních důvodů v zahraničí nebo nebylo něco v Senátu. Jinak jsem se vždycky snažila tady být a poctivě odpovídat.

Vy říkáte, pane předsedo Výborný, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že cítíte bezmoc. To cítíme svým způsobem asi obě strany, bezmoc z toho, že tady je drcena společnost obrovskou krizí. Dostávám denně desítky prosebných zpráv a e-mailů od občanů, příběhů, konkrétních příběhů, kolik platí za energie, kolik platí za pohonné hmoty. A to jsou lidé, kteří patří do takzvané střední třídy, kteří pracují. Říkají, kdy se to změní, jak se to vyřeší, co se bude dít? Slyšíme vždycky po tiskové konferenci vlády nějaké sliby. Ve středu už to mělo trochu hmatatelnější obrysy. Konečně první vlaštovka plošné pomoci, absolutně nedostatečná, absolutně nedostatečná! Myslím si, že prostě bude muset přijít další. To jsou ta témata, která lidi zajímají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP