(10.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A v neposlední řadě ještě k těm interpelacím: to opravdu není ze strany vládní pětikoalice fér, protože my jsme byli opoziční strana i minulé volební období, takže jsme zažívali podobné pocity z hlediska interpelací v této konkrétní věci, jako zažívala současná vládní koalice. Taky se nám nelíbilo, že tady premiér byl málo, to je jasné. Taky jsme to kritizovali a chtěli jsme se premiéra ptát. Ale zároveň, protože jsme byli opoziční strana i minulé volební období, tak je pravdou, že to, že jste zrušili včerejší odpolední interpelace, prostě nebylo fér, a není to správné, protože uznejte, že my nemáme šanci už se premiéra ptát více než měsíc. A vám se to taky nelíbilo, když jste byli v opozici, tak teď neměřte dvojím metrem. Zase třeba v té opozici příště budete a zase si budete, musím říct v tomto případě, oprávněně stěžovat. To je pravda. Ale my jako SPD, opravdu jsem vás chtěl důrazně požádat: nerušte ty interpelace. My nemáme s hnutím ANO nic společného v tom smyslu, že oni byli ve vládě minulé volební období - my ne, a opravdu vás důrazně žádám, abyste v souladu s ústavou a se zákonem o jednacím řádu Sněmovny ty interpelace dělali, protože je to jediný prostor, kdy se můžeme zeptat ministrů, a taky jediný prostor, kdy se v přímém přenosu můžeme zeptat premiéra. A premiéra už jsme se nemohli zeptat měsíc, protože už tu nebyl ani předminule, ani minule tady nebyl, to znamená včera. To znamená, že se nemáme šanci zeptat premiéra v přímém přenosu nebo premiéra přímo před veřejností na palčivé otázky, ať je to zdražování, ať je to teď ta uprchlická vlna a mnoho dalších problémů. A mně z toho vyplývá pouze jedna věc, že se nám premiér bojí odpovídat v přímém přenosu - protože tady byl, ve středu tu byl, včera tady byl, klidně tady mohl být, ale prostě se nám premiér bojí odpovědět v přímém přenosu, přímo se názorově konfrontovat se zástupci opozice. Je to tak. Já se toho nebojím, já se s panem premiérem kdykoliv postavím i do přímého přenosu, ale premiér s tím má evidentně problém, a to je prostě špatně, není to demokratické.

Závěrem bych chtěl ještě říci, že připomínám slova místopředsedy ODS a ministra financí Zbyňka Stanjury, který tady přece říkal, je to tři týdny zpátky: Můžete se ptát pana premiéra na interpelacích. Přece to řekl a proběhlo to i médii, všichni jsme to slyšeli. Takže, když se na těch interpelacích chceme ptát, tak už se měsíc nemůžeme zeptat, protože na té předminulé tady pan premiér nebyl a tu včerejší jste vaší vládní stoosmičkou zrušili. Takže to je můj krátký komentář k tomuhletomu. A chtěl bych vás opravdu požádat, protože někdy v té opozici zase budete třeba vy - ono to tak bývá na střídačku, jak u koho - ty interpelace nám prosím vás umožněte, protože máme právo se demokraticky vašich ministrů i premiéra ptát. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní je přihlášen pan předseda Marek Výborný.

A než mu dám slovo, přečtu omluvy. Od 12 hodin do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Oldřich Černý, dále je zde ještě omluva pana poslance Julia Špičáka na celý den z důvodu nemoci. Omlouvá se pan poslanec Miloslav Janulík dnes mezi 12. a 24. hodinou bez udání důvodu. Dále se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun od 10 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a poslední omluvou je zde zatím omluva paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové z důvodů pracovních, a to dnes do 13 hodin.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju, paní místopředsedkyně. Vaším prostřednictvím bych chtěl reagovat na slova paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Tak buď má krátkou paměť, anebo tady lže, jiná varianta není, protože na tom grémiu jsme seděli všichni, i celé vedení Sněmovny. Tam k žádné dohodě o tom, že se předsedové klubů dohodnou, opravdu o tom nepadlo ani slovo. My jsme jasně přišli s tím, že navrhujeme, aby se schůze ve středu přerušila do páteční 9. hodiny, mimo jiné proto, že známe výřečnost politiků opozice, hnutí ANO i SPD - nakonec to tady předseda Okamura teď také předvedl, kdy o jedné věci dokáže hovořit de facto téměř neomezeně dlouho. I to byl ten důvod, proč když svoláváte mimořádnou schůzi, ano, zcela po právu si můžete vymyslet jakýkoliv bod, který chcete projednat a ke kterému chcete svolat mimořádnou schůzi, třeba že zítra vyjde slunce, tak potom můžete hovořit samozřejmě klidně celý den, ale opravdu, paní místopředsedkyně, prostřednictvím předsedající, žádná taková dohoda, že my se dohodneme, tam nepadla. Z vaší strany padlo, že podáte protinávrh - myslím, že paní předsedkyně Schillerová to může jasně doložit - a my jsme řekli: Ano, Sněmovna - suverén rozhodne o tom, zda projde váš návrh, nebo projde návrh koalice. To je celé. Tak tady, prosím pěkně, opravdu, opravdu nelžete. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážení kolegové, kolegyně, já bych to ráda, protože vidím, že asi došlo k nepochopení, uvedla na pravou míru. Ano, máte určitě pravdu, že z vašich úst zaznělo, že chcete přerušit schůzi do pátku do 9. hodiny, a paní předsedkyně Alena Schillerová navrhla, že bude dávat návrh na to, aby se to přerušilo do čtvrtka do 14.30. Ale v tu chvíli jste vy jako pětikoalice neřekli, že budete hlasovat proti. (Veselost v pravé části sálu.) V tu chvíli, a řeknu vám to úplně otevřeně, nebylo rozhodnuto o tom, jaký návrh podpoříte. Já tedy nevím, co je k smíchu na tom, že byste podpořili to, že by byly interpelace? Z jakého důvodu? Všichni jsme věděli, že ta mimořádná schůze, a paní předsedkyně to tam jasně deklarovala, bude maximálně do oběda a že je možné to přerušit, a zároveň vás paní předsedkyně svým způsobem i vyzývala, že by bylo dobré, aby se ty ústní interpelace se konaly. Takže já si myslím, že v tuto chvíli i ten smích a tohleto zesměšňování, myslím si, opravdu není namístě. Jestliže jsem něco řekla, tak jsem tady řekla, že tam byly oba ty návrhy. A já jsem to tedy možná v tuto chvíli takto vnímala, že to není rozhodnuto, že o tom ještě možná budete uvažovat, že byste popřípadě ty interpelace podpořili.

Zároveň bych si ještě dovolila zareagovat na pana předsedu Jakoba, který tady hovořil o materiálu strategické priority, který byl schválen teď ve středu na vládě. Já si myslím, že když některý dokument není schválen v nějakém režimu, že by měl být veřejný. A vy správně říkáte, že jsme tady schválili, nebo respektive vy jste schválili v rámci nouzového stavu, že takový dokument bude předložen poslancům do 14. dubna. Takže 14. dubna bude schůze k tomuto dokumentu? Já bych se na to ráda zeptala, byť si myslím, že to je dokument velmi důležitý.

A ještě, pane předsedo, já si myslím, že moje vystoupení opravdu bylo slušné a korektní. Já vás nehodnotím jako předsedu poslaneckého klubu, ani bych si to nedovolila, a udivuje mě, že hodnotíte mou osobu. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček a po něm bude následovat paní místopředsedkyně Richterová.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený člene vlády, těsně před tím, než uvedu svůj bod, který bych chtěl zařadit na dnešní jednání, se krátce pozastavím nad tím, co zde říkal pan ministr práce a sociálních věcí. Budu ho citovat: "Mluvíme s novináři, komunikujeme s médii, chováme se jinak." Tak, pane nepřítomný ministře, němá barikáda, to je přezdívka novinářů vůči vaší vládě: arogance, přezíravost, odchody z tiskových konferencí, odmítání odpovídat na věcné dotazy. Vzpomínáme si na to, jak pan ministr Rakušan odmítl dotazy týkající se schůzky s policejním prezidentem, jak odmítl dotazy týkající se darů od anonymních dárců, a legendární se stala tisková konference pana ministra průmyslu a obchodu Síkely k řešení plynové krize v době, kdy národ čekal na to, jakým způsobem budeme reagovat, jak to bude se zásobníky, jak to bude s nákupem plynu, která proběhla po dobu sedmi minut bez možnosti dotazů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP