(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak pojďme si říct, proč se ta novela teď chystá. Když se tu v roce 2016 přijímal původní lex Babiš, který měl nepokrytě dostat Andreje Babiše z politiky, to nakonec není nic tajného, tak to autoři prostě asi nedomysleli v té době, vylili s vaničkou i dítě a povinnost zveřejňovat kompletně svůj majetek začala platit i pro starosty těch nejmenších obcí, což si původně neuvědomili. A to mluvím o tom původním zákoně. Tuto část pak zrušil Ústavní soud a byl to náš poslanec za hnutí ANO, kolega Sadovský, který připravil novelu, aby občané mohli nahlížet do registru, o kterém mluvíte. Pirátský poslanec pan Michálek, který, jak už jsem dnes řekla, je posedlý Andrejem Babišem, připravil pozměňovací návrh, který je opět namířen jen a pouze na Andreje Babiše. Takže není to o obraně Andreje Babiše, je to o obraně celého právního systému, protože není možné dělat zákony proti jednomu člověku. Příště se vám znelíbí jiný člověk, tak připravíte návrhy proti němu?

Do budoucna to navíc diskvalifikuje úspěšné lidi z podnikatelského prostředí z politiky. Prostě se do veřejného dění zapojovat nebudou chtít. Podnikatele jsme z politiky škrtli a s jakou skupinou přijdou Piráti příště? S lékaři? Ti přece také jsou neustále ve střetu zájmů, když řeší své plány, investice do zdravotnictví a podobně. Nebo s učiteli, s právníky? Můžeme postupně škrtat jednu skupinu po druhé a nakonec tam zbudou jen sami Piráti, kteří v životě nedělali nic jiného než politiku. (Potlesk z lavic ANO.) Mám pocit, že se Piráti, ale částečně i celá vládní koalice, ještě nesmířila s tím, že už nejsou v opozici. Měli by převzít svou vládní odpovědnost a začít řešit problémy lidí a neřešit jenom Andreje Babiše.

Ten samotný zákon má v sobě řadu nesmyslů, například se nevztahuje na on-line média. To znamená, že člověk, který vlastní třeba časopis o vaření nebo sportovní televizní kanál, do politiky jít nemůže, ale vlastník největšího internetového zpravodajského portálu klidně může, což postrádá naprostý smysl. My jsme připravili vlastní návrh, ten řeší to, co třeba řešit je nutné. Mluvím o přístupnosti registru, na tom se shodujeme doufám všichni a mohl by projít rychle. My ho vítáme.

Chtěla bych říct, že tady dneska nejde o obstrukci zákona samého nebo dvou zákonů, které jsou dnes zařazeny, protože do budoucna je nevylučujeme, ale jde o zrušené interpelace. Nám jde dnes o zrušené interpelace, které koalice ve středu zrušila tím, že odhlasovala přerušení schůze do pátku. To se nikdy předtím nestalo! Nikdy nebyly interpelace zrušeny přerušením schůze! Pokud v minulém období došlo k tomu, že nebyly, bylo to po předchozí dohodě s opozicí. Skutečně nenajdete ani jedno podobné hlasování. Konzultovala jsem to se svými kolegy. Za celou dobu, znovu opakuji, za celou dobu sta dní této vlády byly ústní interpelace jenom třikrát. A znovu opakuji, že interpelace jsou jedním ze základních nástrojů vlády, kterými můžeme vládu kontrolovat a ptát se jí a jsou zaručeny ústavou, jednacím řádem, to jsem řekla už ráno ve svém úvodním vystoupení. Museli jsme se ozvat, protože tohle se nesmí stávat, a museli jsme vám tyto otázky položit, byť prostřednictvím navržených nových bodů.

A ještě prosím vás k argumentu pirátských poslanců, že se tím ohrožují miliardy z Národního plánu obnovy. Já jsem si nejdřív myslela, i jsem na to velmi zdvořile upozornila, že si paní místopředsedkyně Richterová - prostřednictvím vás, pane místopředsedo, jste tam ještě? - prostě spletla dva zákony... (Předsedající: Nevstupuji vám do řeči, pokračujte.) ... omlouvám se, děkuji - spletla dva zákony. Pak jsem ale pochopila, že záměrně nemluví pravdu. Já jsem zdvořilá, používám: Nemluví pravdu.

Národní plán obnovy je vázán a je to, znovu opakuji, jeden z milníků, které tam jsou zmíněny, na zákon o evidenci skutečných majitelů, ne na novelu zákona o střetu zájmů. To jsou prosím dva různé zákony. A já věřím, že více věříte vašemu Ministerstvu spravedlnosti, které k tomu vydalo metodiku, o které jsem teď hovořila, ze které jsem před chvílí citovala, než nějaké debatě - nevím, říkáte, odvoláváte se na nějaké řečí napřímo. Nevím, s kým jste mluvila, nejmenovala jste žádné konkrétní bruselské úředníky, ale ta metodika Ministerstva spravedlnosti, ta analýza přece musí vycházet z evropských předpisů a právě z těchto různých jednání. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Eviduji přednostní právo pana poslance Michálka, pana předsedy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, se obracím na předřečnici, paní doktorku Schillerovou. Paní doktorko, prosím, podívejte se na dokument, který shrnuje milníky, které je Česká republika povinna plnit. Podívejte se na milník 214 a přečtěte si tam, že je tam nejenom AML legislativa, ale je tam současně i povinnost uvést do souladu systém vnitřní kontroly pro předcházení, odhalování a nápravu situací střetu zájmu s čl. 61 finančního nařízení. Takže to, co říkaly kolegyně Richterová, Potůčková a podobně, to je správně a tak to odpovídá dokumentům, které máme s Evropskou unií. Není to ten samý zákon, nemáte v tom úplně jasno.

Ale vy jste tady citovala nějaké dohody, ale vy jste nebyla ve vedení Poslanecké sněmovny v minulém volebním období ani jste nebyla předsedkyní klubu. Ale my to víme, my to víme, co se tam dělalo, jakým způsobem se to vedlo. Ano, pan předseda Vondráček s námi mluvil, to bylo korektní, ale současně reprezentoval většinu, kterou jste tady měli s komunistickou stranou a někdy s SPD, se sociálními demokraty, takže takto to skutečně neprobíhalo. Jenom počkám možná, až se bude moci paní předsedkyně schůzi věnovat. (Poslankyně Schillerová hovoří v lavici s poslankyní Dostálovou.)

To, co si myslím, že je zcela zásadní, prosím, neurážejte tady moje kolegy, že nikdy nepracovali! Třeba pana Bartoše, vicepremiéra, odborníka na informatiku, nebo kolegyni Richterovou, překladatelku. Myslíte si, že informatici, překladatelé a právníci nejsou tvrdě pracující lidi? Jsou lidi, kteří skutečně, ano, pracovali jako normální lidi a byli úspěšní ve volbách, tak co se vám na tom nelíbí? Neměli takovou výhodu, že by pracovali v podniku zahraničního obchodu a že by si ulívali peníze někam do Švýcarska, které krátili ze socialistického vlastnictví. Ne, s tím skutečně do života nešli! Ale jsou to lidi, kteří poctivě pracovali, tak je prosím neurážejte.

A ten zákon se netýká jenom pana Babiše. Naopak, tato koalice je na sebe ještě přísnější! Ten zákon se týká v jedné oblasti veřejných zakázek a dotací členů vlády. Takže jestli se někdo nevzpamatoval z toho, jestli je v opozici nebo v koalici, tak je to možná vaše opozice, protože vy už nemáte žádné členy vlády. Ta ustanovení, která se týkají členů vlády, aby nemohli brát ani přes firmy, kde jsou skuteční majitelé, zakázky a dotace, ty se týkají této vlády, té nové vlády, ve které Andrej Babiš už nesedí. Takže není pravda, že by ten zákon byl namířen proti Andreji Babišovi. Ten zákon je stejný, jako když jsme byli v opozici. A nám jde o ty principy, aby vrcholní politici nemohli tímto způsobem být obviňováni, že mají nějaké čachry, kterými získávají veřejné peníze, peníze daňových poplatníků. Takže skutečně jde nám o to, aby veřejnost měla přístup k majetkovým přiznáním a aby se rozsekl ten gordický uzel, ve kterém jsou pohromadě ekonomické zájmy, politické zájmy a média. To se musí ukončit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP