(11.40 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

A v okamžiku, kdy tady říkáte, že někdo nebude moct vydávat zahrádkářský časopis: prosím vás, ten zákon má výslovně výjimku, že se vztahuje jenom na velké mediální domy, to znamená, na zahrádkářský časopis vůbec nedopadne, leda že by ten zahrádkářský časopis měl shodou okolností obrat několik set milionů korun. A nevím, kolik takových zahrádkářských časopisů tady je.

Vzpomeňme si na to, když se tady ve Sněmovně odvolával předseda vlády Andrej Babiš na zahrádkářský zákon. To byl přesně ten okamžik, kdy jsme neměli řešit zahrádkářský zákon, ale kdy jsme měli řešit daleko důležitější věc, měli jsme řešit covid, takže je to skutečně jenom mlha. Je to snaha obrátit pozornost k věci, která se má řešit, a tou věcí, která se teď má řešit, je právě novela zákona o střetu zájmů, takže prosím, ukončeme ty obstrukce, přestaňme mařit čas této Poslanecké sněmovny na marné návrhy a věnujme se programu, který byl oznámen. Občané od nás očekávají, že budeme pracovat a projednávat tyto záležitosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní je přihlášen k programu schůze pan poslanec Jaroslav Faltýnek. Ptám se, zda je tady někde přítomen? Nevidím, v tom případě paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane jeden ministře, já bych prosila zařadit na program dnešní schůze Informaci vlády o dopadech cen pohonných hmot na systém integrovaného záchranného systému a organizace pečující o život a zdraví obyvatel.

Ceny pohonných hmot a jejich růst jsme tu už řešili. Jsem ráda, že i vláda už pochopila, že nestačí jen sledovat marže, a alespoň od 1. 6. snížila spotřební daň. Možná se dočkáme, jak jsem slyšela v médiích, i zastropování cen, ale to bych předbíhala. DPH pravděpodobně nezruší. Je to fajn, ony se ty ceny teď nějak drží, do cen zboží a služeb už se to promítlo. Co se bude dít dál, to se necháme překvapit. V tomto kontextu jsme zaznamenali i výrok předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, cituji: "Vlády se nemají starat o lidi, vlády se mají postarat o to, aby tady bylo bezpečno. Bezpečí je první předpoklad toho, aby se nám vůbec nějak dařilo." Konec citátu. Já s tím nesouhlasím, ale budiž.

Opět v kontextu s tímto citátem bych tedy ráda požádala o zařazení mého bodu, a to proto, že i podle vyjádření paní předsedkyně je starostí vlády to, že ceny pohonných hmot se výrazným způsobem promítají do služeb, což jsme zaznamenali všichni a zaznamenávají to hlavně naši občané. Zaznamenali jsme zdražování v podstatě již všude tam, kde to výrobci a podnikatelé dělat mohou, a pokud chtějí ve své činnosti pokračovat, tak to dělat musejí. Zdražilo se jídlo, služby, stavební materiál a platíme to my všichni, protože jíst se musí.

Já bych se dnes ráda zaměřila na dopad rostoucích cen na fungování integrovaného záchranného systému, respektive organizace, které se starají o bezpečí, život a zdraví občanů a které nemohou ceny svých služeb zvednout, byť se jejich náklady významně zvyšují. Ráda bych věděla, zda má vláda alespoň dílčí odhad nebo statistiku, o kolik vzrostly náklady, které za pohonné hmoty vydá Policie České republiky, hasiči nebo zdravotnické záchranné služby, tedy organizace, které se starají o bezpečí, životy a zdraví nás všech. V případě policie či hasičů zvýšené náklady uhradí stát, v případě zdravotnických záchranných služeb nebo některých nemocnic budou zvýšené náklady muset kompenzovat kraje, u městské policie to budou města, u pečovatelských služeb kraje a města a takhle bych mohla pokračovat dál.

Takže bych moc ráda znala statistiky, jaký je dopad na organizace zřizované státem, kraji či obcemi, jaký to bude mít dopad na fungování organizací, které se starají o bezpečí a životy nás všech, zda stát bude například krajům či obcím tyto zvýšené náklady nějakým způsobem kompenzovat, nebo zda to ty organizace zaplatí v podstatě samy tím, že jim sice jejich zřizovatelé budou nějakým způsobem kompenzovat zvýšené náklady na pohonné hmoty, kterých mají opravdu velkou spotřebu v zájmu bezpečí nás všech, ale nedají jim již dotace například na modernizaci nebo něco jiného. To by mě velice zajímalo. Nerada bych se dočkala toho, že záchranáři nebo hasiči budou k lidem v nouzi jezdit na kolech, jak to měly v různých aprílových příspěvcích záchranné služby na svých facebookových stránkách. Já bych vám ráda ukázala obrázek, který vytvořili záchranáři z Vysočiny. (Poslankyně ukazuje příslušný materiál.) Ale jak říkám, na apríl byly tyto obrázky na všech záchranných službách. To je můj příspěvek.

A pak, prostřednictvím pana předsedajícího, k paní poslankyni Richterové. Paní poslankyně, vy obstruujete, protože kdybyste desetkrát neopakovala to samé, tak už mohlo vystoupit deset poslanců z opozice. A jedna moje osobní poznámka. Já už se zkouším postavit pod tu kameru, protože když někoho káráte a mluvíte k poslancům hnutí ANO, tak se dívejte na nás, a ne k občanům do té kamery. Je to takové nepříjemné.

A k panu poslanci už to nestihnu, až v další interpelaci. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za respektování času, paní poslankyně. Vzhledem k tomu, že jsme se domlouvali s předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO na dalším postupu k průběhu dnešní schůze, tak abychom se ujednotili v postupu a byli jsme v souladu, v současné době přeruším jednání schůze na deset minut do 11.55, poprosím, abychom se sešli, jak se schází grémium Poslanecké sněmovny, a domluvili se na dalším postupu, jak budeme dnes postupovat do konce jednacího dne. Já vám děkuji a děkuji za trpělivost.

 

(Jednání přerušeno v 11.45 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP