(Jednání pokračovalo v 11.55 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vracíme se k projednávání pořadu schůze, tak jak jsme předtím postupovali. Vracíme se také po poradě vedení Sněmovny s předsedy poslaneckých klubů, kde jsme se domluvili na dalším postupu. Nyní tedy žádám předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO o vystoupení, protože se hlásí do rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Od rána, skoro od devíti hodin, tady vedeme debatu. Jsme osočováni jako hnutí ANO z obstrukcí, přitom my se bráníme jenom tomu, že nám nebylo umožněno a není umožněno opakovaně podávat ústní interpelace na opravdu ožehavá témata. A vlastně přemýšlím, když jsem sledovala frekvenci vystoupení poslanců za Pirátskou stranu, kdo tady vlastně co obstruuje. A protože debata vygradovala tam, kam vygradovala, my se potřebujeme poradit se všemi poslanci za klub hnutí ANO v tom směru, zda se nebudeme bránit případně u Ústavního soudu tím, že nám je odepíráno naše ústavní právo.

Takže žádám o přestávku v době dvou hodin na poradu poslanců klubu hnutí ANO. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než vyhlásím přestávku, navrhuji následující postup. Paní předsedkyně, vzhledem k tomu, že je zde řada přihlášek a nebyly by vypořádány, tak než vám dám přestávku, navrhuji následující postup. Vznikl by nebezpečný precedens i do budoucna, že bychom případně ukončovali schůzi bez toho, že by byly vypořádány přihlášky do rozpravy, ať už je to k pořadu schůze, nebo k nějakému bodu. Táži se vás, zda tedy na základě dohody klubů budeme postupovat následujícím způsobem, zda poslanci, kteří jsou přihlášeni k pořadu schůze, své přihlášky k pořadu schůze stahují? V případě, že to je pravda a je to tak, vypořádali bychom se následně s těmi body k pořadu schůze, které jsou načteny, a v případě, že je odhlasujeme, je možné následně vyřadit body z programu schůze a vyhlásit přestávku pro jednání klubu.

Nejprve se vás táži, zda ti, co jsou přihlášení k pořadu schůze, tak jak jste se bavili, v současné době stahují své přihlášky k pořadu schůze? (Předsedkyně Schillerová se hlásí.) Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Na základě předběžné dohody na úrovni předsedů klubů a po rychlé poradě s kolegy poslanci z hnutí ANO říkám jejich jménem, jménem všech a samozřejmě jménem svým, všech těch, kteří jsme vystoupili a načetli aktuální body, které je nezbytné řešit, že je z pořadu schůze stahujeme, stahuji jejich jménem i svým.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V tom případě dám pouze hlasovat o těch bodech, které byly načteny do této doby. S přednostním právem se hlásí pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Na základě dohody, která byla na grémiu a i mezi koaličními kluby, jménem všech koaličních klubů uplatňuji veto na nové body, které byly navrženy podle § 54 odst. 6.

Současně si myslím, že není úplně správné si brát přestávku dvě hodiny před koncem schůze, jít takhle brzo domů a neodpracovat to. Nicméně bohužel, takhle si to hnutí ANO přeje, takže tohle je jeho odpovědnost. Myslím si, že tu poradu svého poslaneckého klubu mohli udělat včera odpoledne, kdy na to měli celý volný den. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Budu tedy postupovat podle následujícího návrhu. Body, které jsou nově zařazeny na program, byly vetovány. Z toho důvodu nám zbývají tři body, které byly načteny, a týkají se již zařazených bodů na program této schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP