(13.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A já vám můžu říct jednu věc, že jestli budete tady lhát o SPD a napadat znovu SPD, však víte, co vám teď řeknu z minulého volebního období. A myslím, že ta debata potom začala být víc věcná. Já vám to tady budu číst pokaždé celé tři a půl roku. Budu vám to tady číst stokrát, ať to miliony českých občanů slyší, na jaké schůzky a kdo jsou vaši kamarádi - kamarádi TOP 09 a KDU-ČSL. Proč a kam jezdíte. Mně je z toho úplně na zvracení, z tohohle, když tady vidím ten seznam, kam vy jezdíte a s kým se kamarádíte! Je to odporné.

Ale teď už také celkem je příznačné, že když jsem byl ještě ve vedení Sněmovny, jako že tady nebudu komentovat ty nesmysly, co tady říkal pan Kučera, protože předtím, než jsem byl místopředsedou Sněmovny, tak jsem jezdil lepším soukromým autem, než jsem měl jako místopředseda Sněmovny, takže vůbec nevím, o čem to tady plácá. Nějaký blázen, takže vůbec nechápu, o čem mluví. A měl jsem i řidiče mimochodem, neplaceného ovšem z vedení Poslanecké sněmovny, protože jsem logicky nebyl ve vedení Poslanecké sněmovny. Takže vůbec nechápu, o čem to tady mluví. To je blázen nějaký, to je lhář. Tady lže pořád dokola ten člověk. To je úplně neuvěřitelné. Nevím, co mluví tady o kanceláři. Když na to přijde, tak moje kancelář, kterou mám teď, tak má mnohem lepší výhled a je na lepším místě než kancelář, kterou jsem měl ve vedení Sněmovny. Vůbec nechápu, o čem to mluví, co to tady říká, jaká je to debata na úrovni! To je úplně neuvěřitelné. To je prostě blázen nějaký, ten člověk. Já to nechápu vůbec. Prostě koalice lže pořád dokola, do svých lží se zamotává už, pořád dokola.

Takže já jsem jenom chtěl říct, že jestli budete pokračovat samozřejmě v těchhle pořád lžích na SPD, protože nic jiného nemáte, a tady už se pousměju, protože vám to stejně nepomůže ani v preferencích, ani v ničem jiném, a nám to neuškodí, ty vaše lži, protože náš volič už ty vaše lži zná a tu vaši historii a vidí to na svých peněženkách hlavně, co způsobuje nečinnost vaší vlády. A budou to ještě vidět na svých peněženkách, protože vy nejste schopni zlepšit životy českých občanů v České republice. To už říkám teď, že ne, protože já vás znám. Stejně jako vy jste říkali, že znáte mě, jako že mě vůbec neznáte. Já jsem s vámi na pivu nikde nebyl, tak ale já tady znám vás velmi dobře z vaší vládní činnosti. To si myslím, že je prokazatelné, a vidí to všichni. Takže já vám to tady budu opakovat pořád dokola, TOP 09 a KDU-ČSL. V pořádku. Dnes tenhle můj projev uvidí určitě přes sto tisíc lidí a ostatně na mých sociálních sítích samozřejmě si to zopáknou. Když to tady budeme opakovat tři a půl roku, uvidí to miliony, miliony lidí a budou to vidět. V pořádku. Tak jestli se chcete takhle tady bavit, lhát... Já říkám fakta, vy říkáte lži. To jsou fakta. Všichni vědí, a já tady vyzvu i případné diváky, zadejte si jména třeba Herman nebo Bělobrádek, teď neoslovuji, a Sudetoněmecký landsmanšaft do Googlu. Vyjedou vám tam fotky. Není potřeba se tady dohadovat o tom, jestli Okamura si vymýšlí, nebo ne. Je to tak. Je to prostě tak a nebraňte se tomu. I to, co jsem vám tady četl, tak je pravdivá historie organizace, se kterou se kamarádí poslanci TOP 09 a KDU-ČSL. A jestli máte chuť, já vám to tady budu číst. Dneska máme času dost tedy evidentně, když soudím z vašich reakcí, protože já jsem měl projev na téma nouzového stavu. Projevy pana Jurečky a pana Rakušana to spadlo do osobních útoků, ještě vymyšlených, takže vy jste ukázali, že je tady evidentně času dost. Já myslím, že času je málo, protože občané jsou zoufalí, je potřeba pomáhat občanům, tak já to tady budu číst pořád dokola celých tři a půl roku. Takže je to jenom vaše volba, jestli si to tady budeme číst pořád dokola, nebo se začneme - ano, politický boj na politická témata je v pořádku, tvrdý politický boj, ale ne takovýto podpásový boj, kde tady lžete a děláte z SPD něčí pátou kolonu. A nemáte pro to žádný důkaz. A přitom jestli je tady někdo pátou kolonou, a já vás tak nenazývám ani, nechám to už vyhodnotit, já na tu vaši úroveň nepůjdu prostě, abych vám říkal pátá kolona, proč? Já jsem to tady přečetl a každý si udělá obrázek sám. A můžeme si to číst dokola.

Takže já znova navrhuji myslím poměrně vstřícně, pojďme ukončit tuhle debatu v té osobní rovině, řekli jsme si každý svoje, vy jste tady osočili nás, já jsem uvedl fakta v reakci na to, proto jsem to tady raději četl a citoval všechno, a pojďme se vrátit k tomu nouzovému stavu. Já to navrhuju. Pojďme se vrátit k nouzovému stavu. A už jsem vám to říkal minule. Já bych byl rád, aby v téhle Sněmovně, protože občani fakt nemají čas. Fakt nemají čas. Všechno se kvůli nečinnosti vaší vlády, což je také pravda, můžete na mě stokrát útočit, tak vyvraťte, že to tak není, a co připravujete za návrhy. Tak pojďme se tady tvrdě politicky bavit, pojďme tady tvrdě politicky oponovat, ale mohli bychom nechat už těchto vymyšlených invektiv, ne? Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Toto bylo přednostní právo a následuje další, následuje s přednostním právem, ještě je přihlášen pan zpravodaj Patrik Nacher. Je to tak? Chcete využít své přihlášky. Dáte přednost. Děkuji za tu dohodu, čili s přednostním právem pan předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji panu kolegovi Nacherovi vaším prostřednictvím za tu vstřícnost. Já nebudu dlouhý, ale nereagovat na ty neuvěřitelné lži - lži poslance Tomia Okamury, kdy tady on přijde a vylije tady ten kýbl na všechny, a představa, že cituje ze svého papíru, tak cituje pravdu, je opravdu neuvěřitelná. Tak abychom nezůstali v nějaké rovině jenom toho, že budu konstatovat, že on tady předvádí jednoznačně kolaborantské praktiky, tak já tedy odcituji fakta. Organizace Witikobund není - podtrhuji není - členem Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jedná se o samostatnou organizaci, které vedení Sudetoněmeckého krajanského sdružení již roky důsledně nepovoluje účast na žádné akci Sudetoněmeckého krajanského sdružení, nepovoluje jí zřídit si v rámci sudetoněmeckého dne informační stánek a nedovoluje jí ani status čestného hosta při setkáních Sudetoněmeckého krajanského sdružení. Tak tady, pane kolego Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, nelžete! Jste lhář. A přečtěte si tu zprávu Ministerstva vnitra pořádně. (Poslanec Okamura: Mám ji tady!) Máte ji tam, bezva, tak si to slovo přečtěte. Je tam landsmanšaftů. Vy se pletete, to není Sudetoněmecké krajanské sdružení. Jenom jste prokázal svoji neznalost. Bohužel. Jenom to tady konstatuji na tento mikrofon. Pan poslanec Okamura netuší, co má před sebou a co čte. Je potřeba to jasně říci. Nemá to s tím nic společného.

A já jsem hrdý na svého kolegu poslance Pavla Bělobrádka, jsem hrdý na našeho člena, bývalého ministra kultury Dana Hermana, na svého předsedu Mariana Jurečku a další, na politiky nejenom z KDU-ČSL, ale i z řady dalších stran, kteří pojem usmíření, pojem odpuštění při respektu toho, že druhá strana přizná své viny - vy jste tady odešel, takže jste neslyšel, co jsem jasně říkal, když jsem citoval Bernda Posselta, který jasně říká, sudetští Němci se na tom podíleli, tady není možné nic přikrašlovat, tady není možné nic relativizovat, kdy se omlouvá za ty činy - ne svoje, protože on nebyl ani na světě. Tak to vy přicházíte a zaséváte nenávist, lžete tady, lžete tady opakovaně, tak je potřeba, aby to tady zaznělo. Opakovaně lžete a o organizaci, která mimochodem opět, ať to tady tedy zazní, jednak opakovaně v mnoha veřejných prohlášeních se distancovala od pravicového i levicového extremismu, od nacionálního socialismu. To je doložitelné, to si můžete nalézt. Chápu, že kdo chce lhát a myslí si, že stokrát řečená lež se stane pravdou, tak že toho asi o tom nepřesvědčíme, a vás už vůbec ne, protože na vaše lži, invektivy jsme si tady bohužel museli zvyknout. Tak ale ještě abych se vrátil k těm faktům. Členem Sudetoněmeckého krajanského sdružení byl i nedávno zesnulý jeden z nejznámějších osvětimských vězňů českého původu Max Mannhemier nebo jedna z nositelek evropské Karlovy ceny, bývalá předsedkyně Ústřední židovské rady v Německu paní Charlotte Knoblochová. Vůči nim vaše slova jsou neuvěřitelnou nehorázností. Já se proti tomu ohrazuji. Myslím, že skutečně nemá smysl v této debatě pokračovat, ale jestli si myslíte, pane předsedo, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že vy tady vystoupíte, budete lhát a my budeme poslouchat a nereagovat, to skutečně ne. Kdybyste nestál tady u toho stolu, kde samozřejmě jako poslanec máte právo říkat, co chcete, včetně těch kýblů hnoje, které tady rád a pravidelně vyléváte, tak to jsou věci, které by samozřejmě všude jinde mohly mít trestněprávní dohru. Děkuji. (Potlesk zprava.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP