(16.40 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Cíl by mělo být vedení rozhovorů o rozumné marži na potraviny a tuto marži rozdělit spravedlivě v té potravinové vertikále, aby každý, každý měl možnost žít. Ne že se budou rozpínat řetězce, budou nám sem navážet cizí potraviny. Protože já bych se chtěla zeptat pana ministra financí, jestli by byl tak hodný a nechal některého náměstka spočítat, kolik nám peněz přiteče do státní kasy z německého jogurtu a kolik z českého? Mě by to hrozně zajímalo. Kdo nám vydělává víc, když tak pořád hledáme ty peníze? A já myslím, že by to nakonec ocenili všichni, včetně spotřebitelů, protože všechno to nakonec zaplatí ten poslední v řadě a to je ten občan, ten zákazník.

Hledáte, pane ministře Nekulo, peníze pro zemědělský sektor, tak přestaňte znevýhodňovat jedny a zvýhodňovat druhé a dávejme peníze tam, kde to má smysl. A smysl to má u těch, kteří produkují, a je jedno, jestli jsou velcí, nebo střední. Proto stanovte všem - a říkám všem - minimální zemědělskou produkci z obhospodařovaných hektarů. A kluci z Václaváku, tak ať se jdou zase dneska oni pást, protože doteď se pásli ti druzí, ti, co něco dělali. Chovejte se jako dobrý hospodář a přestaňme sponzorovat hobby zemědělce a bude nám všem líp. Budou peníze jak na podporu zemědělství, tak na podporu občanů. Nyní sice umíte vybrat více peněz z nepřímých daní, tedy ve výrobcích a službách, je to vaše plošné řešení, ale zvyšujete tím inflaci. A většinu nákladů nese nejnižší příjmová skupina a střední třída. V nejnižší třídě chcete pomoci různými příspěvky a říkáte, že nebudete plošně pomáhat, ale je to stejně náklad státu, střední třídě nepomůžete, ti to naopak celé zaplatí ze svého a díky nim a inflaci znehodnotíte jejich současné úspory. Uděláte z některých další nízkopříjmovou skupinu a budete pak nutit naše občany chodit žebrat na úřady o peníze, které jim milostivě budete dle vašeho soudu přispívat v naději, že za to vás budou volit a budou vás mít rádi.

A já si myslím, že tak to nefunguje, že to takto nebude. Stát si musí umět říci, co chce. Zda chce solidární společnost napříč veřejností, nebo stát typu: pomoz si sám, my, vláda, tu od toho nejsme, abychom vám pomáhali, my teď řešíme úplně jiný problém. A myslím si, že teď mluvím ne za náš klub, mluvím za řadu občanů, kteří zaplavují internet zoufalými prosbami, a ty prosby jsou prosím směřovány i na vás. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. S přednostním právem se nyní přihlásil v zastoupení předsedy klubu Jakoba pan Michal Kučera.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, ještě jednou dnes. Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolte mi, abych krátce zareagoval na čtené příspěvky mých předřečníků. Byly poměrně dojemné, mnoho věcí jsem už četl několikrát a slyšel několikrát. Víceméně ve stejné stylizaci pravděpodobně byly i takhle do toho projevu vpraveny, ale já to nijak nezpochybňuji, myslím si, že to je legitimní.

Já bych se jenom chtěl tady trošku ohradit - a omlouvám se, že využívám přednostní právo, vzhledem k tomu, že tady nejsou faktické poznámky, tak já se omlouvám, že využívám toto přednostní právo. Já bych se chtěl jenom ohradit k tomu, že tady se nekoná. Já bych chtěl jenom říct, že zítra probíhá schůzka, kterou jsem svolal jako předseda zemědělského výboru s názvem - já to s dovolením tedy přečtu, aby to bylo přesně: Kritická situace v zemědělství a její dopady na zajištění dostatku potravin a krmiv v České republice. To probíhá zítra ráno v 7.30, jsou tam pozváni zástupci všech stran, kromě toho je tam pozvaný pan ministr, je tam pozvaný pan předseda Švagr, předseda Správy státních rezerv. Je tam pozvaná paní předsedkyně Potravinářské komory, jsou tam pozvaní zástupci nejvýznamnějších nevládních organizací, jako je Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství. Cílem je skutečně si říct ty konkrétní kroky, jak je vydefinovat a najít ten průsečík, který mezi námi je, a říct si ty konkrétní kroky, které bychom v tuhle chvíli mohli udělat. Ty kroky budou formulovány jak směrem k vládě České republiky, tak samozřejmě budou přeneseny na jednání zemědělského výboru. To, že se na všech těch krocích asi neshodneme, že každý bude mít představu jinou, to je druhá věc. Já ale věřím, že nějaký průsečík těch množin najdeme, že ty množiny tam prostě se nějakým způsobem protnou a dokážeme vydefinovat ty konkrétní kroky, na kterých je nějaká shoda a které můžou projít hlasováním. Protože tím, že my nejsme výkonná složka státní moci, exekutiva, tak my samozřejmě tady rozhodujeme většinou hlasováním. Takže já pro to hledám i tento konsenzus v tomto slova smyslu.

Takže já tímto se chci ohradit k tomu, že se nekoná, že se nejedná. To, že je situace kritická, si uvědomujeme všichni. To, že zemědělství není prostě automotive fabrika, která se dá na čtrnáct dnů zamknout, zavřít nebo na měsíc odstavit, pustit do odstávky, to si uvědomujeme také všichni. Že od zemědělské výroby, zejména o živočišné výroby, se prostě nedá odejít na nějakou odstávku, to víme všichni. To, že jsou zvýšené vstupy, to že jsou zvýšené vstupy jak na straně energií, tak samozřejmě na straně krmiv a dalšího, to je také jasné. Otázka je, jakým způsobem s tím naložíme a jakým způsobem s tím budeme pracovat. A odpovědi by měly zaznít zítra na té schůzce. Za hnutí ANO je tam pozvaný pan poslanec Faltýnek, takže ten samozřejmě tam pravděpodobně bude tlumočit i názor hnutí ANO. A já věřím, že nějaký konsenzus tam najdeme, abychom byli schopni toto formulovat za Poslaneckou sněmovnu směrem k vládě České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem vidím paní předsedkyni Schillerovou. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane předsedo zemědělského výboru, děkuji za informaci. Já, protože moje kolegyně, paní poslankyně Balaštíková, nemá možnost vystoupit s přednostním právem, tak jenom mě požádala, abych tlumočila, já toho tedy chci říci, mám toho na srdci více, že si ten projev psala dnes, takže jste to nemohl nikde slyšet. Jenom mě prosila, abych řekla, že to byla skutečně její slova, tak jak je cítila, jak je vnímala.

To, že svoláváte tu schůzku je zítra určitě dobře, protože ta situace je velmi vážná. Myslím si, že by ji měl svolávat pan ministr Nekula, že to je přece jenom velký problém. Já jsem, aniž bych si tady chtěla hrát na nějakého znalce zemědělství, to vůbec nejsem, ale samozřejmě žiju - jednak jsem čtyři roky byla ministryně financí, takže jsem hodně spolupracovala se zemědělstvím, dávali jsme tam historicky nejvíc peněz za naší vlády a poslouchám vlastně všechny ty debaty, a teď jsem byla docela zhrozená, v neděli mluvil v Otázkách Václava Moravce pan Teplý, majitel Madety, náš největší vlastně výrobce mléčných výrobků a zpracovatel mléka, jestli to říkám správně, a z jeho slov, myslím si, že je to, jak on o sobě řekl sám, "třicet let dělám do mlíkařiny", tak doslova to řekl, a jeho slova byla velmi mrazivá, když řekl, že za loňský rok zaplatil za energie 17 milionů, jenom teď už je to 51. Pak mluvil stejně o podobném rozdílu mezi pohonnými hmotami, říkal, jak to promítnou do marží. A doslova použil slovo: to před pádem a vláda nedělá nic a měla by začít okamžitě jednat. To byla skutečně velmi mrazivá slova od člověka, on sám říká, třicet let do toho dělám, nepřijel jsem proto, abych kopal, nebo padesát dokonce mi tady říká můj kolega, abych kopal do vlády ani do pana ministra. On doslova řekl takové lidovější slovo, které tady jako dáma nebudu opakovat.

Ale ta situace je vážná, vy jste to správně pojmenoval, řekl jste: rostou ceny energií, pohonných hmot. Rostou ceny krmiv hrozným způsobem, řekl jste to správně. A to se nám všechno samozřejmě promítne do cen potravin, které se odhadují mezi 20 až 50 procenty. Celá řada zemí Evropy na to zareagovala, dokonce některé země v rámci těch plošných opatření... my pořád mluvíme o energiích, navrhujeme prominout daně u energií, u pohonných hmot, ale některé země prominuly a snížily DPH třeba i u pohonných hmot, některé u potravin. To je samozřejmě k diskusi, těch variant, které zvolily, zvolilo 24 zemí Evropy. Teď už minulý týden i Německo, které patřilo mezi tu poslední skupinu, Velká Británie, to jsou velké země a zvolily některou z variant. Velmi často jsou to daňová prominutí, pak je to samozřejmě forma zastropování, někteří kombinují, a pak jsou to velmi významné dotace do různých oblastí, a plošné. Mluvím jenom o plošných opatřeních. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP