(19.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nevadí. Já myslím, že se v tom orientujeme. Není to zase tak složitá procedura ani to není tak složité. Je to ve své podstatě totožné, akorát rozšířené o to orientační hlasování. Souhlasíme spolu. Nyní tedy přistoupíme k orientačnímu hlasování o protinávrhu, který zazněl, to znamená o 30 dní. To znamená, že by finálně usnesení bylo, že souhlasíme s prodloužením doby nouzového stavu o 30 dní. A pak tady máme návrh, který je, řekněme, to usnesení, komplexnější, rozšířenější o větší počet dnů, abychom si rozuměli. Ne, pan předseda Benda namítá. Pouze o tom počtu.

 

Poslanec Marek Benda: Já se moc omlouvám, paní předsedkyně. Hlasujeme jenom orientačně o počtu. Hlasujeme jenom ano, zdržel se vůbec neplatí, je to naprosto irelevantní. Který z počtů 30 a 58 získá větší číslovku, o tom se pak hlasuje jako o vloženém do usnesení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře, máme to ujasněné, děkuji za to. Nyní tedy začínáme hlasování, které bude o 30 dnů. Je to orientační hlasování, tak jak zaznělo. Hlasujeme pouze, pokud chceme tento návrh podpořit.

Zahajuji orientační hlasování o 30 dnech. Takže kdo je pro 30 dnů, nechť vyjádří podporu v hlasování číslo 3.

V něm bylo přihlášeno 147 přítomných, pro bylo 45 z nás, proti 19, to znamená 45 hlasů by bylo pro 30 dnů.

 

Nyní zahajuji hlasování o druhém navrženém časovém údaji, což je 58 dnů.

hlasování číslo 4 přihlášeno 148, pro 81, což je výrazně více než předchozích 45. To znamená, že v tomto orientačním hlasování máme jasno o tom, že v usnesení, které teď poprosím, aby pan zpravodaj načetl už kompletní, budeme mít tento časový údaj. Poprosím o to.

 

Poslanec Patrik Nacher: V tom případě teď budeme už naplno hlasovat o celém usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s prodloužením doby nouzového stavu do 31. května 2022 23.59 hodin vyhlášeného usnesením vlády ze dne 2. března 2022 č. 147 o vyhlášení nouzového stavu pro území České republiky z důvodu nutnosti reagovat na migrační vlnu velkého rozsahu na území České republiky, které bylo vyhlášeno pod č. 43/2022 Sb." O tomto teď budeme hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já tedy zahajuji hlasování o předneseném návrhu usnesení a ptám se, kdo je pro? Teď už to není orientační, ale finální hlasování o předloženém návrhu. Kdo je proti?

hlasování číslo 5 bylo přihlášeno 148 přítomných, pro 82, proti 62, návrh byl přijat.

 

Nyní tedy poprosím o provedení doprovodnými usneseními, která byla přednesena.

 

Poslanec Patrik Nacher: Nejprve asi přečtu všechny ty tři body usnesení Jiřího Maška. Pak přečtu a seznámím vás s pozměňovacím návrhem pana ministra vnitra s tím, že ten postup by byl, že bychom hlasovali po bodech, to znamená tři hlasování, ale nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana ministra. V případě, že by prošlo, tak už bychom nehlasovali o tom původním. A vzhledem k tomu, že u dvojky, u trojky žádný pozměňovací návrh nebyl, tak bychom hlasovali zvlášť o dvojce, o trojce. Jestli to je srozumitelné?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Ano, souhlasím s tímto postupem. Myslím si, že je s tím v souladu. Takže prosím, abyste nám přečetl ten první bod, o kterém hlasujeme.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já to přečtu.

Bod číslo jedna: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky o předložení komplexního migračního plánu do 31. 3. 2022. (Tento bod je předkládán v souladu s usnesením výboru pro bezpečnost z 10. března)." To je bod číslo jedna.

K tomu je pozměňovací návrh: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky o předložení strategického dokumentu zvládání uprchlické vlny do 14. 4. 2022." To je tedy bod jedna.

Bod dvě: "Poslanecká sněmovna..." (Reakce ze sálu.) Chcete to číst postupně?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: O předložených návrzích bychom hlasovali stejně po bodech, tak jestli dovolíte, ať to zefektivníme.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já jsem vás s tím chtěl, když už jsem tady seděl, seznámit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás chápu a děkuji za tu vaši iniciativu. (Veselost v sále.) Nicméně myslím, že můžeme nejdříve, abychom se v tom opravdu dobře orientovali, hlasovat o předloženém prvním bodě, a to v protinávrhu znění od pana ministra Rakušana.

Doufám, že všichni víme, o čem hlasujeme, proto zahajuji hlasování o tomto předneseném návrhu doprovodného usnesení a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 6 přihlášeno 148, pro 143, proti žádný, návrh byl přijat ve znění protinávrhu, to znamená, ten první bod už nemusíme dále hlasovat. Prosím, posuňme se tedy dále.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, přesně tak. Už nemusíme hlasovat o té původní verzi. Teď jsme v bodě číslo dvě. "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině." Opět je tento bod předkládán v souladu s usnesením výboru pro bezpečnost z 10. března.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já tedy zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 7 přihlášeno 148, pro 140, proti žádný, návrh byl přijat. Prosím dále.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já vám děkuji. A poslední bod doprovodného usnesení Jiřího Maška: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky o předkládání seznamů všech veřejných zakázek, kde vláda využije nouzový stav k možnosti nákupu bez výběrového řízení."

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Já zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo jste pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 8 přihlášeno 148 přítomných, pro 148, proti žádný, návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: A teď tu mám poslední doprovodné usnesení od Jakuba Michálka: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně zprávu o opatřeních učiněných s využitím nouzového stavu do 30 dnů od schválení tohoto usnesení." V překladu 30 dnů ode dneška.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Já zahajuji hlasování i o tomto návrhu doprovodného usnesení. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 9 přihlášeno 148 přítomných, pro 138, proti žádný, i tento návrh byl přijat. Tím jsme se vypořádali se všemi doprovodnými návrhy usnesení. Je to tak?

 

Poslanec Patrik Nacher: Já už tady nic nemám, takže se s vámi loučím. Pěkný večer.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: My vám děkujeme, pane zpravodaji, za provedení tímto bodem. (Potlesk napříč sálem.) Takže konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Jednotlivá doprovodná usnesení jsme taktéž hlasovali, tudíž jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy a bodem dnešního jednání.

Já tímto tedy končím jednání dnešní schůze. Loučím se s vámi a připomínám, že se sejdeme v příštím týdnu k řádné schůzi, jejímu pokračování, v úterý ve 14 hodin. Přeji hezký zbytek dne.

 

(Schůze skončila v 19.08 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP