(11.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já musím říct, že vaše poznámka v rámci toho, že v České poště v dozorčí radě je v tuto chvíli zástupce Sdružení místních samospráv za malé obce - já jsem nezpochybňovala paní starostku a její nominaci. Já jsem pouze poukazovala na to, že do současné chvíle v České poště zástupce - nechte mě prosím domluvit - Sdružení místních samospráv nebyl. A víte proč? Protože Svaz měst a obcí, nebo aspoň si to myslím, tam má zástupce Františka Lukla, což je předseda Svazu měst a obcí. A Svaz měst a obcí má tři komory. Komoru statutárních měst, Komoru měst a Komoru obcí. To znamená, že pan František Lukl tam zastupuje všechny ty tři komory! A já si myslím, že problém ohledně České pošty mají jak statutární města, tak města, tak obce. A teď poprvé se tedy stalo, že tam bude zástupce Sdružení místních samospráv, to znamená, že tam bude v uvozovkách, a není to asi špatně, převaha malých obcí.

Co se mně určitě nelíbí, že vy tady říkáte výrok - počkejte, já jsem si ho napsala - že do jaké ekonomické mizérie se Česká pošta přivedla. No tak já se budu hrozně těšit, do jaké ekonomické situace ji přivedete vy. A především bych vám chtěla zdůraznit, že vy říkáte, že zastoupení těch lidí tam bylo nějaké, tak bych chtěla zdůraznit, že Ministerstvo vnitra měla sociální demokracie. A že když říkáte, že ti lidé tam tedy nebyli dobří, tak například Martin Netolický tam byl v těch předchozích letech. Určitě vám není žádným tajemstvím, že byl pak panem Hamáčkem odvolán, v uvozovkách, a nahradil ho Martin Kuba, který pak záměrně odstoupil, a zase se tam teď v tuto chvíli vrátil Martin Netolický. Takže já se určitě budu těšit na to, jak to bude ekonomicky v budoucnosti s Českou poštou.

Já jsem včera zaregistrovala, že na vládě se vám podařilo v uvozovkách prosadit, že tedy přesčasy policistů a hasičů v rámci nouzového stavu budou proplaceny. Budou proplaceny prostřednictvím odměn, ale myslím si, že vy říkáte, že dáte hasičům a policistům odměny, ale myslím si, že se to úplně tak nezakládá na pravdě. A to, že se to nezakládá na pravdě, je především to, že jste včera prosadil 100 milionů korun na odměny policistů a hasičů. Tak já doufám, že ministr vnitra ví, že má ve svém stavu 50 000 policistů, cca, a 10 000 hasičů. Když si to tedy vydělím tímto počtem, tak mi to na jednoho policistu a hasiče vychází 1 600 korun. Takže to je opravdu velká odměna pro hasiče a policisty.

Vy určitě budete argumentovat tím, že to nedostanou všichni. No tak já jsem si ten propočet udělala ještě jeden, a to je, že kdybych brala zhruba 300 korun krát těch 150 hodin, které oni v tom nouzovém stavu nedostanou proplacené, tak mi to vyjde z toho počtu 60 000, tak mi to bude stačit na 2 000 tisíce policistů a hasičů dohromady. Takže vy moc dobře víte, že ta částka 100 milionů korun je v uvozovkách možná první výstřel, ale pokud budete chtít zaplatit odměny policistům a hasičům, budete muset přijít s návrhem nového rozpočtu a ta částka, si troufnu, že bude 30násobně vyšší než ta, kterou jste včera prosadil na vládě a kterou jste hned prezentoval v médiích, že policisté a hasiči dostanou. Nedostanou, nebude na to dostatek finančních prostředků a vy to víte a vzal jste to v tuto chvíli z předsednictví.

Tak. Nevím, jestli jsem ještě na něco v tuto chvíli zapomněla. Myslím si a znovu vyzývám všechny poslance v Poslanecké sněmovně: Pojďme otevřít a schválit program dnešního jednání schůze. Dotýká se přímo nás poslanců. A pojďme schválit daný návrh na usnesení, který tady předložil můj kolega Milan Ferance a odmítněme jakékoliv snahy o získání provizí nebo jiného plnění za získání zákonů, tak jak tomu bylo u Stanislava Polčáka. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se za klub hnutí ANO hlásí pan poslanec Feranec, dále je přihlášený s přednostním právem pan Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Páni ministři, dámy a pánové, já jsem poslouchal projev pana ministra Rakušana. Teď nebudu řešit různé politické půtky, ale pro mě tam zazněly dvě věci. A já jsem rád, že to tam zaznělo skutečně, to, že i on vlastně říká, že je chyba, v čem byl ten střet zájmů, spojovat funkci placeného advokáta a politiku. To je chyba, nepochybně. A i on se nějakým způsobem distancoval od nějakých provizí a tak dále. To nikdo z nás nepodporuje. A v zásadě to je to, co navrhuji v tom usnesení. Jenom konstatovat, že se řídíme ústavou a zákony a že odmítáme jakékoli snahy o provizi nebo jiné finanční plnění za schvalování zákonů. Jednoduchá věc.

A já chápu i poslance koalice. Spousta z vás si myslí, že to bylo přes čáru. Ale holt koaliční solidarita, soudržnost má přednost. I tomu rozumím. Proto jsem nabídl skutečně podle mě řešení apolitické, skutečně to usnesení není proti nikomu, jenom říkat, co si myslím, že je každému jasné, jako nejsme tady, máme tady zastupovat zájmy voličů, každý je nějakého názoru, a skutečně Sněmovna nemá být automat na zákony, kde se házejí mince a vypadne z toho nějaký zákon. Skutečně snažil jsem se být apolitický. Takže pochopitelně máte právo neschválit program. A tomu budu i rozumět. Ale povleče se to potom za vámi a je to podle mě úplně zbytečné. A spíš bych možná využil tu možnost tuto kauzu... tímto jednoduchým prohlášením, protože nikdo s tím přece nemůže mít problém, by to bylo ukončené. Ale rozhodnutí je na vás. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je zatím poslední přihlášený, a to pan předseda Okamura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, teď tady padla z úst paní poslankyně Vildumetzové nová informace. Takže doteď jsme věděli, že si Stanislav Polčák, místopředseda hnutí STAN a europoslanec, účtoval 47 000 za hodinu za schůzky s poslanci jiných stran v Parlamentu. Teď ale tady paní Vildumetzová přednesla fakta, kdy se ukazuje, že pan poslanec Polčák si účtoval tuto částku za tu stejnou schůzku všem pěti obcím najednou. Znamená to tedy, že si pan europoslanec Polčák - já si na to musím vzít kalkulačku, protože to už jsou taková hausnumera, že už to nedokážu spočítat z hlavy - 5 krát 47 000 - že si účtoval 235 000 korun za hodinu za stejné schůzky v Parlamentu, v Senátu a ve Sněmovně? I za schůzky s poslanci SPD? jak vyplývá z výkazu. Dvě stě třicet pět tisíc korun za hodinu z veřejných peněz? Si účtuje za prolobbování zákona, za lobbing za zákon europoslanec a místopředseda hnutí STAN? Tak tato informace si myslím, že by tady měla zaznít, a já bych chtěl opravdu požádat zástupce hnutí STAN, zdali by vyjasnili tuto otázku. Protože už 47 000 za hodinu si účtovat za prosazení zákona, následně 8 milionů provizi, aniž by nám to tady řekl ten poslanec předem, že když pro to budeme hlasovat, tak že on zinkasuje, tak už to vzbudilo ve veřejnosti velmi negativní ohlas. Ale 235 000 korun za hodinu? Protože podle toho, co jsme tady slyšeli, tak si za ty stejné schůzky účtoval tu částku všem obcím najednou. Tak to si myslím, že by se mělo opravdu vyjasnit a že to je ještě o to více na to, aby pan Stanislav Polčák rezignoval na svůj mandát europoslance, a myslím, že by ho k tomu měl předseda hnutí STAN Vít Rakušan opravdu vyzvat. Děkuju za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP