(15.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

V důsledku toho dovolte, abych požádala o pevné zařazení následujících bodů, a to bodu číslo 65, poslanecká novela o dani z přidané hodnoty, sněmovní tisk číslo 184, a bodu číslo 61, poslanecká novela o dani z přidané hodnoty, sněmovní tisk 158, o zařazení, a to buď na čtvrtek ráno v 9 hodin jako první bod jednacího dne, anebo pokud by nebylo vyhověno, tak v pátek jako první body jednacího dne od 9 hodin. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji taktéž za přednesený návrh. Nyní ještě několik přednostních práv, takže pan poslanec Mašek posečká. Nejdříve předseda poslaneckého klubu TOP 09, pan poslanec Jakob, a následují pan místopředseda Havlíček a paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, moc se omlouvám, musím tady na lídry opozice reagovat. Ale ještě předtím bych chtěl poděkovat panu vicepremiérovi Bartošovi, který tady věcně fakticky uvedl, co vláda udělala a co chystá, odpověděl i mým předřečníkům.

Musím reagovat na vystoupení pana předsedy Okamury. Pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, vám evidentně otrnulo a mně z toho velmi zatrnulo. Je velmi smutné, že prvoplánově populisticky cílíte na naprosto nejjednodušší získávání voličů. Je to opravdu velmi nebezpečné. Můžete tady rozdmýchat ve společnosti něco, co půjde jenom stěží zastavit. Ta vláda nerozděluje společnost, ta ji spojuje, proto dělá všechna opatření tak, jak tady bylo řečeno. Společnost rozdělujete vy! A bohužel, bohužel, k této rétorice se přidávají i čelní představitelé hnutí ANO, pan předseda Babiš a řada poslanců.

Musím ocenit paní předsedkyni klubu Schillerovou, ta argumentuje, snaží se argumentovat věcně, nicméně i na ni musím reagovat, prostřednictvím paní předsedající. Já vám vysvětlím to, co jste tady říkala, ta data z Eurostatu, že inflace je u nás nad průměrem Evropské unie. Ano, ale Eurostat taky konstatoval, jak probíhalo tempo zadlužování. Z celé sedmadvacítky zemí Evropské unie to tempo, ta rychlost mezi lety 2020 a 2021 byla u nás, kdy vy jste byla ministryní financí, nejvyšší. To tempo bylo na hodnotě 4,2 % HDP a to je ten důvod, proč je ta inflace dneska nad průměrem.

Všichni tady říkáte nebo máte v oblibě v posledních dnech říkat: Naši lidi, pro naše lidi. A já pevně věřím, že i přes těch více než deset přihlášených do diskuse se dostaneme k projednání návrhů, které tady předkládá vláda, abychom skutečně pomáhali. My pomáhat musíme, my pomáhat chceme, ale zodpovědně a těm, kteří pomoc opravdu potřebují, ne plošně, jak jste byli zvyklí vy, a bohužel to má důsledky v našem dluhu, který budou splácet příští generace.

Proto se připojuju k návrhům z grémia, k návrhům kolegy Výborného a prosím, pojďme hlasovat o programu, ať můžeme potom schvalovat zákony, které budou opravdu pomáhat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní načtu ještě omluvu. Omlouvá se dnes od 15 hodin do konce jednacího dne a z celého jednacího dne ve středu, tedy 27. 4., ze zdravotních důvodů paní poslankyně Lesenská.

Nyní tedy přednostní práva pan místopředseda Havlíček, paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová a paní předsedkyně Schillerová. (Ukazuje, že dostala přednost.) Tak dali jste si vzájemně přednost, takže paní předsedkyně Schillerová jako první. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji svým kolegům i vám, paní předsedkyně. Jenom chci v rychlosti zareagovat na pana předsedu Jakoba. No, pane předsedo, vy si vždycky vyberete, a nejen vy, ale vy speciálně si vždycky vyberete - abyste mně zase neříkal, že vždy, když mám nepřipravený projev, tak je to horší, tak věřte, že ta čísla nosím v hlavě a studuji je každý den - vždycky si vyberete to číslo, které se vám hodí, a nejen vy. To jsou různé zkratky, které čteme na různých místech. Eurostat těch grafů vydal víc a nezapomínejme pořád, že vydal graf, že Česká republika pořád zůstala šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii. Ano, to tempo tam bylo, bylo to moje rozhodnutí a já si za ním stojím. Já jsem rozhodla v době, kdy Česká národní banka začala - vy říkáte často vysílat signály nebo vláda říká vysílat signály, tak si to půjčím, i když to nemám ráda - vysílat signály nebo kouřové signály přímo, že bude zvyšovat úroky. Tak jsem tehdy rozhodla, že se předfinancujeme. A můžete mě tady za to dehonestovat, jak chcete. Dneska by vašeho ministra financí z toho bolela hlava, kdyby splácel s takovými velkými úroky.

A co se týče zadlužení: notabene znovu připomínám, celá řada z vás - vy ne, vy jste tady polovinu toho období nebyl, pokud vím, možná víc jak polovinu, takže na vás to nedopadá, prostřednictvím paní předsedkyně, omlouvám se - celá řada vašich kolegů z tehdy opozičních lavic vyzývala, že to je málo, ještě víc pomáhejte. Já jsem to nechala spočítat. Bylo by to o 200 miliard víc, kdybychom dali na všechny vaše pozměňovací a poslanecké návrhy. A když jsem to tempo zadlužování nechala spočítat za dva roky, tak jsme na nějakém třináctém místě, dvanáctém, třináctém, pod průměrem EU, a stojím si za těmi kroky. Samozřejmě, eurozóna, která je zadlužená, dneska už se to blíží pomalu 100 procentům HDP, ta si půjčuje za nulu, protože Evropská centrální banka zatím k těmto razantním navyšováním úroků nepřistoupila. Tak jenom tolik jsem chtěla připomenout.

A určitě se dostaneme k těm daňovým zákonům. Jak jsem avizovala dneska, znovu to zopakuju, hnutí ANO je připraveno podpořit oba daňové zákony, jak snížení zákona o spotřebních daních (zákona o snížení spotřebních daní?), tak zákona o daních z příjmů. A dokonce je připraveno nevetovat ve spolupráci s druhým klubem SPD projednávání v devadesátce, což neznamená, že si k tomu svoje neřekneme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy v pořadí přihlášených pan místopředseda Havlíček, paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová a pan místopředseda Skopeček. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a vážení členové vlády, rozumím tomu, že se nemusí koalici líbit to, když ukazujeme čísla, kdy nevychází inflace tak, jak by si možná koalice představovala, když ukazujeme, že je dvojnásobně vyšší, než jak byla na konci roku, když argumentujeme, že máme šesté nejmenší zadlužení. Ale tak se nebavme o těch číslech. Já jsem přesvědčen, že ti, kteří nás sledují, už mají těch čísel možná až nad hlavu a že běžný občan se nedívá toliko na to, jaká je přesně inflace, ale dívá se na to, kolik má peněz v peněžence, na účtě a o kolik mu stouply energie, o kolik mu stouply pohonné hmoty, případně potraviny, a jestli je či není schopen to zaplatit. Stejně tak nemusíme firmám vysvětlovat, jaká je inflace, ty firmy si dojdou k závěru samy a dokážou si spočítat, o kolik mají vyšší ceny energií. Pojďme společně řešit to, jakým způsobem dokážeme domácnostem a firmám pomoci tak, aby to ještě bylo únosné. A k tomu se váže i můj bod, který v závěru navrhnu pro toto zasedání Sněmovny.

Jedná se o odpuštění anebo odložení plateb za obnovitelné zdroje. Nevím, proč se tomu vláda brání. Je to elegantní nástroj. Je to nástroj, který se používá i v jiných zemích Evropské unie, například v Německu. Pokud zde vláda argumentuje tím, že nechce spouštět ryze plošné nástroje proto, že to je v uvozovkách nespravedlivé - i když s tím nesouhlasím a tvrdím, že by si nemělo 15 % těch bohatších brát jako rukojmí 85 % - tak odpuštění anebo odložení plateb za obnovitelné zdroje není ryze plošným nástrojem, který by toto nedokázal rozdělit. Je to elegantní nástroj, kterým si mohu nastavit spotřebu domácností a přes něj mohu krásně vyplácet přesně to, kolik si vláda řekne. Dokonce to umožňuje i vyplácet záporně - zjednodušeně řečeno, když na složence nebo faktuře přijde záporné číslo, tak je to vlastně forma příspěvku, což není nic jiného než to, co navrhovala Pirátská strana, podle mého názoru ne úplně špatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP