(15.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Proč se tomuhle bráníme? Je to rychlé, stát nemusí dávat komplikovaně nějakou formu podpory ani sociální podpory, každý to uvidí na své složence, stát si to může dávkovat, jak chce, a navíc podle mého názoru je to i symbolické, protože jsme v době mimořádné energetické krize a stát by měl umět přiznat chybu z let 2006 až 2010, chybu, na které byl založen solární tunel a díky které dneska platíme 54 miliard korun ročně za obnovitelné zdroje. Ať jsem objektivní, za soláry to činí 29 miliard korun. Toto je chyba, toto je selhání, které nastalo v letech 2006 až 2010, a bylo by fér, aby se stát, nehledě na to, kdo na tom nesl vinu větší či menší, k tomu postavil férově a řekl, že v následujícím roku, možná dvou letech se tato platba buď zruší, a můžeme hledat zdroje, například ze společnosti ČEZ nebo z Modernizačního fondu, anebo posune v čase, to znamená, že solární investoři o nic nepřijdou ve smyslu časovém, akorát se to posune do roku 2031 nebo 2032. O tom všem je možné diskutovat, a proto navrhuji, abychom zařadili bod číslo 59, poslanecká novela o podporovaných zdrojích energie, sněmovní tisk 153, a to jako druhý bod po bodu paní předsedkyně Schillerové. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní předsedkyně Schillerová navrhovala dva body, takže třetí bod by to musel být. A je to buď alternativně čtvrtek, nebo pátek, tak to bylo navrženo paní... takže ano, hned po ní, dobře.

Nyní tedy dochází k přednostnímu právu pana místopředsedy Skopečka, protože si jej džentlmensky, jestli se to tak dá říct, vyměnili s paní místopředsedkyní. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji paní místopředsedkyni a své kolegyni za laskavost. Chci jen krátce zareagovat na vystoupení paní předsedkyně Schillerové, která teď má takovou ambici všechno svádět na covid - všechno špatné, co se s veřejnými financemi v posledních letech dělo, svalit na covid. I kdybychom na covid zapomněli a na ty roky, kdy byl covid, zapomněli, tak jsme tu měli poměrně ekonomicky úspěšné období 2014 až 2019, kdy česká ekonomika rostla nadprůměrným tempem více než tří procent, což už je opravdu v evropských podmínkách slušné číslo ekonomického růstu. A v této době před covidem nás přesto v době ekonomického růstu tato vláda zadlužila v řádu stovek miliard korun. Takže ten poslední rok covidový, to je, paní předsedkyně, taková třešnička na dortu vašeho působení, kyselého nebo hořkého působení, protože kdybyste se chovali v těch letech 2014 až 2019 mnohem odpovědněji, možná jsme dneska měli i větší prostor pro to, pomáhat těm, na které to dopadá.

A poslední věc. Kdybychom přijali všechna vaše opatření, která jste představila, nebo váš pan předseda představil v těch dvanácti opatřeních proti drahotě, tak to znamená další stovky miliard korun, které se dostanou z fiskálu do ekonomiky. Nejenom že to bude znamenat další stovky miliard nárůstu dluhu, ale bude to přispívat k vyšší a vyšší inflaci, protože to, co způsobily vaše stamiliardy navíc, je i ta dnešní inflace, které bohužel musíme čelit. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se tedy opět dostáváme k přednostnímu právu. Paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane místopředsedo, prostřednictvím paní předsedkyně, my už to máme nacvičené, že, my spolu chodíme pravidelně do všech televizních debat, protože pan ministr financí se mnou nechodí. To nevadí, já jsem ráda. Takže si to zase ještě musím zopakovat znova. No, než přišel covid, díky hospodaření naší vlády byly vyrovnané přebytkové rozpočty. To znovu připomínám, než přišel covid. My na covid nic nesvádíme. Prostě ta situace, to byla ta naše černá labuť, jak já říkám. A vaše černá labuť zase, jak vy říkáte, je válka na Ukrajině. Ono nemůžete jenom, když máte takovou situaci, v jaké jsme byli, vytrhnout pár věcí a říct: Vy jste dali na pomoc jenom tolik, protože tam samozřejmě s tím souvisí zdravotnictví, s tím souvisí investice, s tím souvisí udržení sociálního smíru, což jsem zvědavá, jestli se vaší vládě podaří - já o tom pochybuji. No a přesto všechno jsme udrželi šesté nejméně zadlužené finance.

Já mám takovou zajímavou tabulku, jak se v těch číslech pořád hrabu. Nárůst dluhu, mám to v procentech HDP, za vlád ODS byl asi o 15,6 % a za dobu, kdy ve vládě bylo ANO, to byly asi 2,1 %. A to jsme se potýkali s obrovskou krizí. Připouštíme, že tato nebude o moc menší. Tak jenom abychom si to vyjasnili a nevyšli ze cviku, protože nás určitě čeká zase brzo nějaká debata. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se dostává na přednostní právo paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové a ještě vidím jednu další přihlášku s přednostním právem následně. Tak prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, já bych také chtěla vás požádat o zařazení jednoho velmi důležitého bodu na pořad jednání této schůze, a to bod, který jste tady jako poslanci, když jste schvalovali prodloužení nouzového stavu o 58 dní, tak jste také zároveň vyšli vstříc panu ministrovi vnitra panu Rakušanovi, aby strategii zvládnutí uprchlické krize, byť ji měl předložit do konce března, aby ji předložil do 14. dubna. Do 14. dubna ji předložil bezpečnostnímu výboru, který je poradním orgánem, a protože toto usnesení schválila Poslanecká sněmovna a tak, jak bylo avizováno i na bezpečnostním výboru, bude tato strategie předmětem jednání této schůze. Předpokládali jsme, že bude do programu zařazen tento bod sám od iniciativy pana ministra vnitra, v současné chvíli se tak nestalo. Proto považujeme za nutné, aby tento materiál byl tady projednán, byť dnes vnímáme, a tak jsme i avizovali na bezpečnostním výboru, že to je strategie nyní, kterou jsme požadovali a kterou jsme předpokládali, že dostaneme, protože my v této strategii vidíme slova "prověříme, zpracujeme, zmapujeme, něco vznikne". Ale v tomto dokumentu - který se strategií nedá nazvat, protože se opravdu z toho dokumentu nedozvíme, co bude za měsíc, co bude za tři měsíce, co bude za půl roku, nejsou zde žádné termíny, není zde jasně dané, kdo za ty věci bude zodpovídat, byť se to prolíná jak rezortem Ministerstva vnitra, tak Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem školství, Ministerstvem zdravotnictví.

Musím říct, že některé kapitoly jsou dobře zpracovány. Určitě bych uvedla právě Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ale je tam opravdu mnoho věcí, které je nutné tady prodiskutovat. A jsem i přesvědčena o tom, že toto je to plénum, které by mělo o tomto dokumentu hovořit. Pan ministr vnitra na bezpečnostním výboru zároveň řekl, že to je živý dokument, o kterém se má vést důkladná diskuse. A já jsem přesvědčena o tom, že zde je mnoho starostů, ale i hejtmanů, kteří mohou v rámci strategie řešení uprchlické krize přenést své praktické zkušenosti právě do tohoto dokumentu, kdy se hovoří o tom, že ten dokument se bude dotvářet, dopracovávat. Takže chtěli bychom opravdu požádat, aby tento bod byl zařazen na pořad této schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP