(17.30 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Jako další je bod předkladatele Miroslava Janulíka a ten zní: Zajištění financování zdravotní péče o ukrajinské uprchlíky. Je to nový bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto nového bodu na program? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 25, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 73, proti 4. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Další bod je návrh paní poslankyně Věry Adámkové, je to bod číslo 62, sněmovní tisk 162 - Zajištění prostředků pro onkologicky nemocné, aby byl zařazen tento bod ve středu v 11 hodin jako pevně zařazený bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pevné zařazení tohoto bodu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 26, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 76, proti 6. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Dále je zde návrh pana poslance Martina Kolovratníka, akorát si potřebuji upřesnit, je to k bodu 79, volební bod Změny v orgánech, s tím, že bod byl zařazen, ale nebyl zařazen napevno, zda skutečně se jedná o modifikovaný návrh z grémia? Takže jsme si potvrdili správnost postupu, že už jsme hlasovali v rámci gremiálního návrhu.

 

Dále je zde bod od paní poslankyně Bereniky Peštové, zařazení nového bodu Laxní přístup vlády.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto nového bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 27, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 73, proti 68. Tento návrh byl zamítnut.

 

Dále zde máme návrh pana poslance Richarda Brabce k bodu číslo 60, sněmovní tisk 154, je to zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, aby tento bod byl zařazen jako první bod v pátek 29. 4.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 28, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 74, proti 9. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A dále zde máme návrh na alternativní zařazení ve čtvrtek 28. 4. jako první bod jednacího dne.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 29, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 74, proti 7. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A dále zde máme poslední bod, je to bod od předkladatele Patrika Nachera. Je to číslo bodu 47, sněmovní tisk 47 - občanský soudní řád, aby byl zařazen v pátek po třetím čtení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 30, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro 75, proti 8. Ani s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A já se pro pořádek ptám, zda jsme se vypořádali se všemi návrhy, které zazněly k pořadu schůze, nebo zda je nějaká připomínka? Žádnou připomínku nevidím.

 

V tom případě nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 19. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňujícími návrhy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh pořadu schůze? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 31, přihlášeno je 165 poslankyň a poslanců, pro návrh 121, proti 19. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Nyní přistoupím k pořadu schůze.

Nejprve přečtu omluvu. Od 18.20 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec David Šimek.

 

A otevírám bod číslo

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 205/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, pojďte se ujmout slova. Prosím, pane ministře, prosím, abyste uvedl návrh tohoto zákona.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Hezký podvečer, pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, zvolím poměrně krátké úvodní slovo. Uvidíme, jaká bude debata k tomuto návrhu. Návrh je vlastně jednoduchý. V reakci na ruskou agresi, kterou Vladimír Putin rozpoutal na Ukrajině, došlo na světových trzích k zvýšení ceny ropy a taky ropných produktů. (Reakce z pléna.) Neplašme se, souhlasím, neplašme se. Děkuju. Vláda přistoupila k sadě opatření, kterými by mohla zmírnit dopady na české občany a české firmy. Připomenu jedno, které není předmětem legislativy, ale je rozhodnutím ministra financí. Po dohodě i se zástupci dopravců jsem rozhodl, že daně, DPH, nemusí platit až do pětadvacátého října. Bude to na konkrétním uvážení každé firmy, která provozuje dopravu. Ta firma je identifikovaná tím, že tržby z dopravy představují více než 50 % tržeb této společnosti. To je jedno z opatření, které má vylepšit cash flow. Další čtyři opatření jsou obsahem těchto dvou návrhů zákonů, sněmovní tisk 205, který projednáváme nyní, a potom sněmovní tisk 204, což je dnešní druhý bod.

V tomto návrhu, který jménem vlády předkládám a žádám vás o schválení již v prvém čtení podle § 90 odst. 2, navrhujeme snížit spotřební daň na motorovou naftu o 1,50 korun na litr a stejně tak o 1,50 korun snížit spotřební daň z bezolovnatého benzinu, a to na období od 1. června do 30. září 2022. Předpokládaný výpadek státního rozpočtu, což je vlastně úspora na straně občanů a firem, činí zhruba přes 4 miliardy. A jak jistě víte, tato spotřební daň je 9,1 % je pevně vázána jako příjem Státního fondu dopravní infrastruktury a ostatních 90,9 % je příjmem státního rozpočtu, takže přesně v tomhle poměru se rozdělí dopad na státní rozpočet či státní fondy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP