(18.30 hodin)
(pokračuje Jan Bureš)

Nicméně ekonomie v jedné části může být velmi složitou vědou, v některých aspektech může být i velmi jednoduchá. Pojďme se na to podívat tím jednoduchým pohledem. Prostě příjmy minus výdaje nebo náklady rovná se buď saldo, anebo manko. My už tady léta hospodaříme s mankem, tedy se záporným rozpočtem, a pokud budeme dále snižovat příjmy a nebudeme řešit i výdaje, tak to manko bude neustále narůstat. A to já si myslím, že je naprosto zvrácená politika a naprosto chybné myšlení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je pan ministr Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se strašně omlouvám, mně to nedá, protože se tady opakovaně zneužívá slovo drakonický. Já jsem si athénského politika Drakóna vždycky vážil, mně to přijde fascinující tak nesmyslně to slovo tady používat. Když už, teda drakonický zákon, což je zákon, který je přísný. Přísná cena být nemůže. Navíc Drakón žádné přísné zákony nezavedl, ten zákony kodifikoval, odlišil trest smrti od trestu zabití, což je hodně dobře. Například vyloučil ze zákoníku krevní mstu a některé další věci, které byly naprosto, naprosto bestiální. Drakón zavedl spravedlivý pořádek, zavedl řád, který byl ku prospěchu občanů Athén.

Takže pokud ty ceny, ať už se vyvíjí jakkoli, budou ku prospěchu občanů České republiky, je to jenom dobře. Tak já prosím, tady to poslouchá řada lidí, pokud nějaké slovo použijeme, tak si první uvědomme, co znamená, v jaké konsekvenci to adjektivum lze použít. Drakón byl fakt vynikající athénský politik a zaslouží si úctu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme za jazykové okénko. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já musím k panu zpravodaji. Mám pocit, že se neposloucháme. Já jsem tady mluvil o konzistentní politice a to, co on tady řekl, je přesně to nekonzistentní. Tak já to znovu zopakuji.

Když, pane kolego prostřednictvím pana místopředsedy, jste byli v opozici, tak jste navrhli zrušení daně z převodu nemovitosti. Navrhli jste a hlasovali jste pro zrušení superhrubé mzdy. (Poznámka mimo mikrofon.) No jasně, ale já si za tím stojím i nadále. Když se tady projednávaly kompenzace - a já jsem tady o tom mluvil u projednávání státního rozpočtu - tak jste ty kompenzace vždycky navrhovali delší, širší, pro víc osob, na delší dobu. Kdyby se to všechno schválilo, těch prostředků je vynaloženo víc. Všechno to, co jste dělali v opozici, najednou teď neděláte. Všechno to, co jste po nás chtěli, včetně plošných opatření - já mám připravenou potom citaci i přímo premiéra, který volal po plošných opatřeních, tak mi neříkejte, že ne, po plošných opatřeních v době covidu, aby tady byla zavedena. Vy jste tady měli i pozměňovací návrh, který by ušetřil státnímu rozpočtu, pokud si dobře vzpomínám, 80 miliard. Teď jste ho mohli oprášit, ale neprošel vám v rámci koalice. A férově to tady přiznal pan ministr financí, když jsem se ho na to ptal při jednání o státním rozpočtu. To znamená, v opozici jste navrhli škrtnout minus 80 miliard, když jste ve vládě, tak byť ne vy, ale koalice - ale to je mi v té chvíli jedno, ve výsledku je to totéž - jste najednou ten samý pozměňovací návrh, který jste hrdinně navrhovali v opozici, potom sami stáhli a rozpočet jste navrhli seškrtat s jiným číslem.

To znamená, o tom já tady hovořím, že to, co vy hrdinně řešíte z pozice opozice, tak pak promítněte, když potom vládnete. A to je to, co mi vadí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Tím jsme se vypořádali s faktickými poznámkami a nyní mám přednostní práva. První, kdo se hlásí s přednostním právem, je pan ministr Kupka. Ano, pan předseda Výborný se hlásí také s přednostním právem. Pana ministra Kupku nevidím. Pak je tu přihlášen s přednostním právem pan poslanec Munzar. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (Poslanec Nacher a poslankyně Schillerová namítají mimo mikrofon, že první byla poslankyně Schillerová.) Tak to se omlouvám, ale asi jste se hlásila ještě, když jsem neřídil schůzi, a nejste tady zaznamenaná, mám tady pana poslance Kupku. Jestli jste byla prvně přihlášená s přednostním právem vy... (Poslankyně Schillerová dává přednost.) Tak jste třetí v pořadí v přednostních právech, už jsme si to tady s předešlým řídícím ujasnili. (K poslanci Výbornému.) Teď by měl jít pan poslanec Munzar s přednostním právem, pokud tu není pan ministr Kupka, pak paní ministryně Schillerová a pak jsem si napsal pana předsedu Výborného.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající, za vyjasnění našich přednostních práv. Já se pokusím využít tohoto prostoru, abych vrátil debatu k tomuto tisku o spotřebních daních. Já jsem se přihlásil na základě vystoupení paní poslankyně Schillerové, vaším prostřednictvím, ve kterém jsem si všiml několik rozporů, jeden bych tady chtěl zdůraznit.

Ona tady řekla, že pro dopravce je snížení spotřební daně nedostatečné a že řešením je zrušení DPH. Já bych chtěl tady jenom upozornit, že většina dopravců v České republice jsou plátci DPH, takže zrušení DPH jim nepomůže. Možná to paní poslankyně ve svém vystoupení upřesní.

Ale zároveň se chci vrátit k tomu svému úvodnímu slovu, skutečně abyste věděli, že od 1. ledna 2021 bylo snížení spotřební daně na naftu o 1 korunu. Tím se samozřejmě pro naši vládu, pro naši republiku, zmenšil ten variabilní prostor, o kolik může snižovat spotřební daň, protože tento návrh, který přináší tato vláda, snižuje spotřební daň u nafty de facto na to minimum podle směrnice Evropské unie o obecné úpravě spotřebních daní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, to byl pan poslanec Munzar. Nyní tedy přichází řada na paní předsedkyni Schillerovou s přednostním právem. (S poslankyní Schillerovou hovoří u její lavice poslanec Výborný, kterému poslankyně Schillerová nakonec dává přednost.) Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, pane premiére, vážená vládo, já jsem dneska na tiskové konferenci vyjádřil naději, která se nenaplnila, naději, že pokud tady máme zákony, po kterých mimochodem opozice tady permanentně volá, kdy chceme pomoci konkrétně lidem, tak že se na tom shodneme a po nějaké samozřejmě konstruktivní, věcné, ale přiměřeně stručné rozpravě také rozhodneme. Evidentně se ukazuje, že opozice nejprve zobstruovala nebo dostatečně protáhla jednání o programu, teď se tady rozvinula skutečně velmi konstruktivní rozprava k tomuto bodu.

A já si tedy dovoluji navrhnout, abychom alespoň jeden bod dneska doprojednali. Pane místopředsedo, dejte prosím hlasovat podle § 53 odst. 1 jednacího řádu, abychom tento bod dnes doprojednali, a to včetně hlasování po 19. i 21. hodině. Čili dnešní schůze by skončila doprojednáním tohoto bodu včetně hlasování po 19. a 21. hodině. Návrh podávám jménem pěti poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, vnímám tento procedurální návrh. Paní předsedkyně chce na něj zareagovat.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já bych to trošku upřesnila. Byla gremiální dohoda dnes, že dnes a vlastně celý týden se bude končit v 19 hodin. Teď jste za mnou přišli, jestli bychom se mohli dohodnout na prodloužení - a já jsem souhlasila, protože uznávám, že to je důležitý bod, musí se projednat.

Takže prosím řekněme, jak ty věci jsou. My jsme připraveni to podpořit, jsme připraveni podpořit prodloužení, aby se tento bod projednal. To, že jsme tady dnes načítali body, které považujeme za důležité k projednání - nakonec jste je všechny odmítli, a já si pořád myslím, že jsou všechny důležité k projednání, tak se domnívám, že to snad je právo opozice.

A teď ta debata - já tady sedím celou dobu, já jsem se nehnula ani na vteřinu - myslím, že byla naprosto vyvážená jak ze strany vládní koalice, tak ze strany opozice. Takže já nevidím žádný problém, že bychom tento zákon nějak prodlužovali, ta debata byla vzájemná, reakce na vystoupení byly vzájemné. Prosím, abychom ty věci uvedli na pravou míru. A znovu opakuji, že my jsme připraveni podpořit to prodloužení, aby se tento důležitý zákon, byť nedostatečný, jak jsem řekla ve své řeči, projednal. Takže prosím, nazývejme věci pravými jmény. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tady nezazněl jiný návrh, čili já eviduji jeden procedurální návrh pana předsedy Výborného. Zopakuji ho pro ty, kteří přišli později. Návrh je na to, abychom hlasovali i po 19. a 21. hodině, co se týče tohoto bodu, sněmovního tisku číslo 205. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP