(18.40 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Eviduji zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím.

Hlasování číslo 32 prohlašuji za zmatečné, omlouvám se.

Pokud jsme všichni přihlášeni, a tam to nevypadá, tak ještě jednou vás odhlásím, jestli můžu poprosit, a ještě jednou vás požádám, abyste se přihlásili. Poprosím minutu strpení - zamrzl nám hlasovací systém. Myslím, že teď už je všechno v pořádku. Ještě chvilku počkám, aby se měli šanci přihlásit všichni. Myslím, že počet přihlášených se ustálil.

 

Víme, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o tom, zda můžeme pokračovat v hlasování a projednávání dnešního bodu po 19. i 21. hodině.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový procedurální návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 33 bylo přihlášeno 155 poslanců, pro hlasovalo 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Hlásí se pan předseda klubu SPD Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, já bych se chtěl také vymezit ke slovům pana předsedy poslaneckého klubu hnutí KDU-ČSL k tomu, že vlastně všechno je obstrukce. Já jsem tady žádné obstrukce dneska neviděl. Koneckonců, toto hlasování dokazuje, kdo tady chce být a kdo chce pracovat. Já myslím, že všichni chceme ulevit občanům České republiky, snížit daně, to je výjimečná záležitost, kterou já osobně bych si nenechal ujít. A jsem přesvědčen, že obě dvě strany, jak koalice, tak opozice, si vysvětlují, jaká varianta snížení daní, jaká varianta snížení cen pohonných hmot by byla pro Českou republiku nejlepší. Koneckonců tady velmi výrazně hovořil i pan ministr a je to dobře, protože je vidět, že opozice i koalice na to má jiný názor.

Ale mám pocit, že za každou diskusí vidět obstrukce začíná být tak jako trošku už takový zlozvyk, takový nešvar ze strany koalice, a myslím si, že to tak není. Takže ohrazuji se proti tomu, vymezuji se proti tomu, je to diskuse. Je to diskuse o tom, která varianta je lepší. A myslím si, že k tomu Poslanecká sněmovna je a je to správně.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a v tuto chvíli s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem mezitím vychladla, co tady byly ty faktické poznámky, ale to nevadí. Je to lepší vždycky, když člověk s nadhledem a v klidu na vyřčené reaguje.

Tak Eurostat. Já ho mám přečtený, pane ministře. Ano, je tam to tempo zadlužení, přesně tak to nazývají, tempo zadlužení, patří mezi nejrychlejší. Jsme tam tuším myslím na třetím místě. Taky ještě připomeňte prosím, a nezapomínejme na to, že je tam další graf, který potvrzuje šesté nejnižší zadlužení v rámci Evropské unie. A to tempo - my jsme taky měli situaci, kdy jsme velkou část roku 2021 pořád ještě poskytovali covidovou pomoc, na to se nebudu vymlouvat, a bylo to moje rozhodnutí na doporučení odborného aparátu Ministerstva financí, protože já jsem se opírala jenom o odborný aparát Ministerstva financí ve své práci, a oni mi doporučili se předfinancovat - to znamená, když začaly - vaše oblíbené - vysílat signály, Česká národní banka, že bude zvyšovat úroky, tak mi doporučili se předfinancovat, jinak by vás dneska určitě z toho bolela hlava mnohem víc. A já dokonce možná - nevím teď, teď fakt nechci to tvrdit se stoprocentní jistotou - jestli to za mnou byli jenom ústně konzultovat, nebo jestli jsem dokonce podepsala i příslušný referátník, netuším. Ale ano, přišli s tímto doporučením a já jsem na něj dala. To doporučení jsem dokonce akceptovala i už v době, kdy jsem věděla, že nebudu pokračovat jako ministryně financí, v posledním čtvrtletí roku 2021 jsem se pořád chovala s péčí řádného hospodáře, to znamená, aby byly úroky na příslušné dluhopisy co nejnižší. Takže nevím, za koho bych se schovávala nebo neschovávala, ale rozhodnutí to bylo samozřejmě moje. Já jsem také mohla nedat na to doporučení, což bych nikdy neudělala, protože to bylo správné doporučení skvělého odborného aparátu, který řídí obsluhu státního dluhu na vysoké úrovni bez ohledu na to, kdo je ministrem. Ten ministr může to maximálně zkazit tím, když na ty lidi nedá, a to věřím, že ani vy neděláte. Z toho vás určitě nepodezírám. Takže abychom si to vyjasnili.

Jinak já jsem nechala spočítat takovou tabulku, uváděla jsem ji na sociálních sítích, rok 2021, 2022, oba dva covidové roky, tempo zadlužení porovnání všech zemí Evropské unie, jsme pod průměrem. Za dva roky jsme pod průměrem. Je to místo dvanáct nebo třináct, ale je to rozhodně pod průměrem Evropské unie.

Nebudu asi ani tady komentovat, ale možná jsem to řekla nepřesně, protože na to reagoval jak pan ministr, tak pan zpravodaj, spotřební daň a DPH. Doufám, že mě po pětadvaceti letech v oblasti daní nepodezíráte, že bych nevěděla, že dopravci jsou plátci DPH. Ale samozřejmě to doufám, že mě nepodezíráte, ale řekla jsem to zřejmě příliš zkratkovitě. Já jsem hovořila o tom, že to snížení spotřební daně jim nijak nepomůže, DPH jim samozřejmě nepomůže, když jsou plátci, a pomohlo by ale občanům a pomohlo by malým firmám, kteří plátci nejsou. Takže to bych jenom na upřesnění, aby tady něco takového nezaznělo.

Pan ministr hovořil o dodatečných příjmech - on jim říká inflační, to není nic proti ničemu, s tím já souhlasím. Tuším, že podle poslední makroekonomické predikce to bylo 70 miliard, pokud se nemýlím, což by bylo asi o 10 víc, ale nechci se s vámi teď přít, já jsem si ty podklady teď s sebou nevzala. A my říkáme pouze - my neříkáme, abyste akceptovali všechny návrhy, ale akceptujte některé nebo se jimi inspirujte!

Říkali jsme před měsícem nebo před třemi týdny, když jste rozhodli, že zvýšíte životní a existenční minimum o 10 %, že je to málo, když inflace už se blíží 13 procentům a není tady žádný závazek, že se zastaví. Dnes už jsem četla v médiích - nebo včera - že pan ministr práce a sociálních věcí přijde s návrhem na jeho zvýšení. Já vím, že životní a existenční minimum, pane ministře, se týká osmi druhů sociálních dávek, a vstupuje a navyšuje je, těch sociálně nejpotřebnějších. A samozřejmě když jeho zvýšení nedosáhne ani inflace, tak zřejmě asi na to doplatí příjemci těchto sociálních dávek, což jsou adresáti, které vy označujete jako nejpotřebnější, a tudíž v centru vašeho zájmu. Evidentně ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP