(19.10 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Když se podíváme na přimíchávání biopaliv, přimíchávání biopaliv řeší zákon o ovzduší. Populisticky, populisticky! jste zrušili § 19 a § 20 tam necháváte, protože jste si sakra vědomi, že tady je transpozice směrnice, která vám jednoznačně říká, že musí dodavatelé pohonných hmot každoročně snížit emise skleníkových plynů o 6 %, a nemají jinou možnost, než že budou přimíchávat. Takže ve své podstatě jste nic pro ně neudělali. To je celé. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zareaguje pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Síla hlasu nezvyšuje platnost argumentů, chtěl bych říct. (Potlesk z řad poslanců ODS.) Takže můžete křičet, paní poslankyně, ale nijak to vážnost toho argumentu nezvyšuje. Tak co udělali naši kolegové v Polsku? Snížili DPH z 23 na 8 %. Jak to pomáhá dopravcům, kteří mají kamiony nad 12 tun? Nijak - jo, jsou to plátci DPH. Druhý krok, který udělali naši kolegové v Polsku, co se týče pohonných hmot - snížili spotřební daň na naftu na evropsky zákonné minimum, což je obsahem tohoto návrhu zákona, takže udělali stejně jako my. Ale ve světě paní poslankyně Poláci udělali všechno a my nic. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, paní poslankyně Peštová. Ne, pardon.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych chtěla poděkovat panu ministru financí, prostřednictvím předsedajícího, že opravdu potvrdil to, že pro ty velké dopravce vláda neudělala vůbec nic, že se teprve snaží vyjednat. A to, co říkal pan ministr, co udělalo Polsko, co jsme udělali my - ano, polští dopravci berou našim dopravcům práci, protože nejsme konkurenceschopní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Teď teprve paní poslankyně Peštová k další faktické poznámce. Připraví se pan ministr Kupka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych jenom chtěla zareagovat. Ano, říkáte, hlas argumenty nějakým způsobem nezesílí, ale to, co jsem se snažila říct, si myslím, že jste velice a bravurně pochopil. To znamená, že pro dopravce jste neudělal nic. Zmínil jste tady to Polsko, ale kdy to Polsko udělalo? Kdy to Polsko udělalo a kdy to uděláte vy? Od 1. června. A do té doby co ti dopravci? Do té doby to bude přesně tak, jak bylo tady řečeno, ti dopravci přijdou o svoje zákazníky. A jestliže si myslíte, že ti zákazníci se jim vrátí poté, až vy snížíte spotřební daň 1. června, no tak to zapomeňte. Oni přijdou o své klienty jenom díky tomu, že se to přesune buď do Polska nebo do Maďarska.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak pokračuje s faktickou poznámkou pan ministr Kupka.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Je hrozná škoda, že s těmi dopravci ve skutečnosti téměř nemluvíte, protože když byste s nimi mluvila, prostřednictvím pana předsedajícího, tak byste od nich slyšela i konkrétní odezvu na to, co vláda udělala. Takže v žádném případě není pravda, že nic. Ty konkrétní kroky mnoha lidem, mnoha dopravcům významně zjednodušily situaci v tom naléhavém okamžiku. A když říkáte a dáváte příklady z jiných států, v Německu dopravci platí významně vyšší cenu nafty přes všechnu snahu Německa to nějak vyřešit. Tady v tom směru byla česká vláda nepochybně úspěšnější. A nebudu znovu opakovat - anebo víte co, já to raději zopakuju, aby to jasně zaznělo proti tomu vašemu nepravdivému nic: konkrétní odklady splátek DPH, odklady splátek silniční daně, jednání už v Bruselu i o tom, abychom dokázali pomoci dopravcům s vozidly nad 12 tun. Další návrhy, které jsou tady ve Sněmovně zpracované a za chvíli o nich můžeme hlasovat. Tak to jsou ty konkrétní věci, které ta vláda udělala, a to už nikdo neodepíše, i když budete čtyřikrát opakovat, že nic.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nakonec ještě jedna faktická poznámka paní poslankyně Peštové.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tentokrát bych chtěla zareagovat na pana ministra dopravy. Já vás mám ráda, já ráda na vás reaguji. V každém případě to, co říkáte, není pravda. Já s těmi dopravci právě proto, že s nimi hovořím, tak to téma tady zvedám. Právě proto, že mi tu zpětnou vazbu dávají, tak to téma tady zvedám. Takže mi neříkejte, že s nimi nemluvím, já s nimi mluvím. A já bych vám docela přála ty esemesky a ty telefony, které s nimi mám. Kdybyste si s nimi popovídali i vy, tak byste to slyšeli.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak tady bylo i jedno vyznání, které vedlo k další faktické poznámce. (Smích z poslaneckých lavic.) Paní poslankyně Oulehlová se hlásí znovu.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Pane ministře dopravy, prostřednictvím pana předsedajícího, i já se připojuji, také vás mám ráda. (Smích a potlesk z poslaneckých lavic.) Ale miluju dopravce, za kterého jsem vdaná. (Opět smích a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím vás, je tady ještě někdo, kdo má rád pana ministra Kupku? (Opět smích z poslaneckých lavic.) Tak vážně. To byla poslední faktická poznámka a vrátíme se do obecné rozpravy. Další přihlášený do obecné rozpravy je pan poslanec Hrnčíř. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Já bych na úvod řekl, že pana ministra Kupku mám taky rád (smích), aby to nezaznělo jenom od dam. Ale přesto (se smíchem), ale přesto budu poněkud kritický. Samozřejmě vítám, že se vláda, byť pozdě, snaží pomoci a snižuje spotřební daň na paliva o korunu padesát, ale na nějaké čtyři měsíce. No nevím, jestli to je hlavní problém občanů České republiky. Já se domnívám, že problémy, které naše občany trápí, jsou mnohem větší a mnohem širší. Dovolte mi tedy, abych vyjmenoval alespoň některé problémy českých občanů, protože mám dojem, že vláda o problémech obyčejných lidí této republiky nemá nejmenší tušení.

Prvním problémem je nyní již pádivá inflace. Momentálně se nachází ve výši cirka 13 %, nicméně podle odborníků má v budoucnu překonat i 15 %. I její pokles má být později a pomalejší, než se dosud čekalo. Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka se nedá očekávat, že by inflace v dohledné době klesla, spíše naopak. Co udělala v této věci vláda České republiky pro své občany?

Druhým problémem je čím dál větší nedostupnost bydlení, neboť vláda odmítla řešit prudký nárůst úrokových sazeb a s tím spojené drastické zdražení hypotečních splátek. Pořízení vlastního bydlení je nyní nedostupné již pro většinu obyvatel České republiky. Zdražily se ovšem i nájmy v nájemních bytech, takže se tento problém týká téměř každého. S poklesem zájmu o hypotéky samozřejmě souvisí i problém hypotečních poradců, kteří se musí potýkat s nedostatkem klientů. Že drastický nárůst splátek hypoték řada občanů nebude schopna platit, je myslím naprosto jasné. Rád bych k tomu podotkl, že v lednu vzrostl počet nově zahájených exekucí ve srovnání se situací před půl rokem o téměř 40 %, a to je zřejmě bohužel pouze začátek. Co udělala v této věci vláda České republiky pro své občany?

Třetím problémem jsou neustále skokově rostoucí ceny energií způsobené jednak přistoupením na systém emisních povolenek a jednak válkou na Ukrajině. Evropská unie vydává emisní povolenky jako nástroj regulace trhu s energiemi a je to samozřejmě zdražování a omezení počtu emisních povolenek, které z velké části stojí právě za zdražením energií. Opravdu jsem očekával, že právě válka na Ukrajině a naše závislost na ruském plynu dostatečně ukáže nutnost co největší energetické samostatnosti a že Evropská unie, a pokud ne ta, tak vláda České republiky určitě okamžitě odstoupí od šílených tezí takzvaného Green Dealu, že bude zřejmé, že vize jakési ideální čisté energie, kterou podle Evropské unie mohou zajistit pouze sluneční, větrné a vodní elektrárny a pouze dočasně elektrárny jaderné, musí ustoupit zdravému rozumu a faktu, že tyto zdroje nejenže na pokrytí skutečné spotřeby energie nestačí, ale jsou pro občany států Evropské unie i finančně likvidační. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP