(9.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Jsem opravdu přesvědčena o tom, že takto důležitou věc a takto zásadní věc je nutné projednat a prodiskutovat na půdě Poslanecké sněmovny, a opravdu v tom dokumentu, který byl v současné chvíli předložen, čteme pouze věty: prověříme, zpracujeme, zmapujeme, vznikne. (V sále je velký hluk.) V tom dokumentu nenajdete jeden termín, nenajdete, kdo je za co zodpovědný. Jediné, co se tam v uvozovkách dočtete, že vznikne národní koordinátor, kterým byl v současné chvíli schválen pan ministr vnitra Vít Rakušan, který avizoval na bezpečnostním výboru, že se sice toho nezříká, ale že by bylo dobré, aby tím koordinátorem byl někdo jiný, a když se bezpečnostní výbor snažil přijmout usnesení, aby tímto koordinátorem, a logiku věci to určitě dává, byl ministr vnitra, protože je šéf ústředního krizového štábu, tak takové usnesení bezpečnostní výbor nepřijal.

Já bych chtěla znovu požádat především koaliční poslance, aby podpořili návrh, aby strategie řešení uprchlické krize byla zařazena na dnešní jednání Poslanecké sněmovny, abychom tento důležitý dokument diskutovali a měli k němu jasný rámec, jak by měl ten dokument vypadat, protože znovu říkám, že jsme včera tady schválili bod Strategie řešení uprchlické krize, ale ten dokument do dnešního dne neexistuje. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, mohla byste upřesnit, pokud dnes, kam?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně. Ten bod byl včera zařazen s názvem Strategie řešení uprchlické krize a požádala bych, aby byl zařazen jako druhý bod dnešního jednání po třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s přednostním právem se hlásí pan ministr a poté je k pořadu přihlášen pan poslanec Faltýnek.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Hezké dobré ráno, milé kolegyně, milí kolegové. Já se musím velmi prudce ohradit, prostřednictvím paní předsedající, na několik vět, které říkala paní místopředsedkyně Vildumetzová. Ona říkala, že kraje nemají informace o počtu žáků. Já se omlouvám, máte velmi nepřesné informace, paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem včera měl tu možnost diskutovat se všemi představiteli Asociace krajů a Ministerstvo školství bylo pochváleno za to, jak přehledná data, jak strukturovaná data až po poslední školu Asociace krajů má. Takže se ohrazuji proti vašemu tvrzení, že něco takového Asociace krajů nemá. Máte mylné informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to byl pan ministr školství, a ještě s přednostním právem pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. A potom se tady hromadí další přihlášky k pořadu schůze. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se pokusím být - vážená paní předsedající, děkuji - pokusím se být nekonfliktní a co nejvíc korektní. Myslím, že je zbytečné tady jakýmkoli způsobem situaci hrotit. Kdybych chtěl být konfliktní a kdybych chtěl být nekorektní, tak bych řekl, že strategie předchozí vlády, jak bojovat s covidem, spočívala v rychlém střídání ministrů zdravotnictví a že určitě toto není ta dobrá strategie, která by vyřešila uprchlickou krizi. Ale to si myslím, že sem nepatří.

Za svůj rezort chci říct, co jsme udělali, co se týče uprchlické krize a co vědí hejtmani, s kterými pravidelně jednáme, naposledy tento týden. Udělali jsme to, že dneska existuje registr všech lékařů, pediatrů, praktických lékařů, gynekologů a zubařů, existuje indexace jejich volné kapacity. Každý starosta - ne hejtman, každý starosta - každý starosta České republiky ví, kde je nejbližší praktický lékař, pediatr, zubař, gynekolog s volnou kapacitou. Pojišťovna má nástroje, jak přitlačit na to, aby byla ta kapacita využita pro české pacienty, nejenom pro uprchlíky. Paralelně s uprchlickou krizí řeším to stejné pro české pacienty. Ví to každý hejtman, existuje mapa, kterou mají k dispozici. Tu mapu dál kultivujeme a domluvili jsme se s těmi nejvíce rizikovými kraji - tedy s Vysočinou, kde je dostupnost velmi problematická, s jižními Čechami pojišťovna - a s dalšími kraji na tom budu pracovat na několika pilotních projektech, které nejenom že zvýší dostupnost pro ukrajinské uprchlíky, ale především pro české pacienty. Tyto informace dostávají hejtmani pravidelně. Navíc jsme posílili kraje a hejtmani vědí, jak se do těch center dostat UA pointy, a to jak pro všeobecné pacienty, tedy dospělé pacienty, tak pro pediatrické pacienty.

Tedy já se domnívám, že strategie z pohledu Ministerstva zdravotnictví je zcela jasná, srozumitelná, krátkodobá i dlouhodobá, a hejtmani jsou o ní každý týden pravidelně informováni. A my jsme šli tak daleko, že informujeme do datových schránek jednotlivé starosty. Samozřejmě že jednám například s předsedou asociace, panem starostou kolegou Luklem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře.

Nyní zkonstatuji ještě došlé omluvy v mezičase. Ještě se z dnešního jednání omlouvá pan poslanec Roman Bělor mezi 9. a 10.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Tomio Okamura od 9 do 9.15 z pracovních důvodů a pan předseda vlády Petr Fiala dnes od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. To by byly došlé omluvy.

A nyní k přihláškám na změnu pořadu schůze. Přečtu dosud došlé pořadí. Nyní bude první pan poslanec Jaroslav Faltýnek, potom pan poslanec Hubert Lang, Karel Rais, paní poslankyně Jana Hanzlíková a paní poslankyně Renáta Oulehlová. To aby bylo známo pořadí, a může tedy nyní k návrhu na změnu schváleného pořadu pan poslanec Jaroslav Faltýnek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Hezké dobré ráno. Vážené kolegyně, kolegové, než začnu přednášet návrh na změnu pořadu schůze, tak bych chtěl popřát všechno nejlepší všem Jaroslavům v naší Poslanecké sněmovně. (Mírný potlesk.) Děkuji.

Přicházím s návrhem na zařazení nového bodu, který bohužel - nebo respektive včera se o to marně pokoušela kolegyně Margit Balaštíková. Budu trošku modifikovat ten název a je to Otázka řešení růstu cen potravin. Jenom bych uvedl, že zemědělský výbor napříč politickým spektrem přijal usnesení, které vyzývá a žádá ministra zemědělství, aby situaci řešil, ale protože mám málo času, tak ho nebudu číst, možná až by došlo na zařazení tohoto bodu.

Všichni víme, že dostatek potravin za přijatelnou cenu pro české občany by měl být naše společná hlavní priorita. Při dražších pohonných hmotách lze méně cestovat, při dražším teple se můžeme více obléknout a méně topit, ale potraviny bohužel potřebujeme každý den minimálně jednou. Po obě volební období jsme dělali maximum pro co největší soběstačnost ve výrobě základních potravin v České republice. Víte, že to nebylo vůbec jednoduché, protože podmínky byly od našeho vstupu do Evropské unie velmi nerovné a soběstačnost výrazně negativně ovlivňují obchodní řetězce, které jsou v zahraničních rukou a preferovaly dovozy ze svých mateřských zemí, kde vyrábějí stále přebytky potravin. Přesto jsem rád, že se nám díky adresné podpoře podařilo propad zastavit, a dokonce u některých komodit dosáhnout mírného růstu. V současné době se ale situace dramaticky změnila, rovnováha dodavatelsko-odběratelských vztahů byla narušena vleklou pandemií covidu a výraznou ránu všemu nasadil samozřejmě konflikt, válka na Ukrajině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP