(11.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Vytvářejí se komplexní eDokumenty a eSbírky. Je to skutečně věc, kterou nelze vytrhnout, a to číslo jako takové by nemuselo být přesné a mohlo by být zavádějící. Já rozumím tomu, že se ptáte v tomto bodu, protože máme samozřejmě to dnešní jednání rozdělené na Senát, který potřebujeme projednat tak, aby to bylo k potřebám Senátu připraveno co nejdříve. Potom se budeme bavit o té eSbírce jako takové.

Já jsem si chtěl odpustit politické komentáře, protože abych byl korektní, ony by spíše směřovaly k té politické straně, která už teď v Poslanecké sněmovně nesedí. Nicméně zodpovědnost nese celá vláda. A to, v jakém stavu jsme přípravu eSbírky zdědili, to bych vám nikomu nepřál. Takže ten spěch, který jsme teď započali, není dán naší nečinností, ale je dán absolutním zanedbáním této přípravy ze strany bývalého vedení Ministerstva vnitra bývalé vlády. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí paní zpravodajka.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji panu ministrovi za reakci. Já jsem samozřejmě neočekávala přesné vyčíslení nákladů, nicméně ty údaje, které uvedl, by stačily, kdyby byly napsány v důvodové zprávě. Řekněme si to na rovinu, v důvodové zprávě bylo napsané hledej, pane poslanče, paní poslankyně, hledej v nějakém jiném minulém období a zkus si to najít, jestli to dokážeš. Nicméně by stačilo tam napsat celkové náklady, nedá se to přesně extrahovat. Toto je jenom jeden úzký segment. Stačilo to jednoduše napsat.

Takže já předpokládám, že to příště již bude. Musím na rovinu říci, že jsem již komunikovala s příslušným pracovníkem Ministerstva vnitra, kterému jsem vysvětlila, že je třeba přece jenom respektovat ten jednací řád Sněmovny a je vhodné to tam napsat. Já chápu, že je zvykem, že to nikdo nečte, ale domnívám se, že je vhodné si občas ty zprávy, to odůvodnění přečíst.

Pokud se týče minulého volebního období, já sama jsem byla členkou Podvýboru pro digitalizaci justice a eSpis. Jednu dobu mu předsedal kolega Jakub Michálek, potom tam byl Ondra Profant. Já musím říct, že napříč politickým spektrem byla snaha o to, aby Ministerstvo vnitra v této problematice pokročilo. Tam nebylo poznat, kdo je z koalice, kdo je z opozice. Tam byl jednotný postup. Já chápu, že je to složité, nicméně je nutné se posunout dál. Je pravdou, že již nebudeme psát všechno rukou, že teď píšeme na počítačích a bohužel ta digitalizace je nutná a došlo k nějakým prodlevám. Ale ani bych to tomu ministerstvu nikdy nevyčítala, protože IT zakázky jsou složitá věc a pokud chceme účelně vynaložit státní prostředky, tak to potřebuje nějaký čas.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli má ještě někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Pokud nikdo, tak tímto... Pardon, ještě vidím. Ano. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji. Byla jsem předtím přihlášená. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, sněmovní tisk 202 je Vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 222/2016 Sb., o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a o tvorbě... (Reakce ze sálu: Tento bod se nyní neprojednává.) Pardon, tak se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí ještě paní místopředsedkyně. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, pouze krátká reakce na pana ministra vnitra, byť jsou oba ty tisky spojené, protože tam dochází k prodloužení toho termínu na ten leden 2024. Pane ministře, ono se tady prodlužovalo na leden 2022, leden 2023. Myslím si, že eSbírka a legislativa už se opravdu řeší mnoho let a budu nám moc držet palce, abychom se tady nesešli za pár měsíců opět s prodlouženým termínem, protože poslanci si tady do návrhu, a myslím si, že velmi dobře, dali nárok, že musí být jeden rok ten ověřovací provoz. A kdybychom to v tuto chvíli neudělali, tak by ten ověřovací provoz nebyl a prakticky bychom s tím neuměli zacházet, až už se to konečně povede. Takže to jsem chtěla říct. A určitě to v té devadesátce podpoříme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím, že se již nikdo do obecné rozpravy nehlásí. Tímto tedy obecnou rozpravu končím. Táži se pana ministra, jestli má zájem vystoupit? Paní zpravodajka? Není zájem. Děkuji.

 

A nyní tedy rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Dovolil jsem si už zagongovat. Mezitím přednesu návrh usnesení. (Ze sálu je žádost o odhlášení.) Ano, ještě vás předtím odhlásím.

Návrh usnesení je tedy následující: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 201 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Ještě chviličku počkám, aby přišli kolegové. Zahajuji tímto hlasování. Kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování 54 přihlášeno 130, pro 130, proti nikdo, výsledek přijato.

 

Zahajuji tedy tímto podrobnou rozpravu, do které nevidím nikoho, kdo by byl přihlášen. Pokud není nikdo do podrobné rozpravy přihlášen, tak tímto podrobnou rozpravu končím a ptám se opětovně pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo. Paní zpravodajka? Rovněž ne.

 

V tomto případě můžeme tedy přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Zagongoval jsem.

Mezitím přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 201, ve znění schválených úprav."

Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 55 přihlášeno 140, pro bylo 138, proti nikdo, výsledek přijato. Já děkuji panu vicepremiérovi, děkuji paní zpravodajce a projednávání tím, že byl vysloven souhlas, končí. Děkuji.

 

Můžeme jít na další bod. Vzhledem k tomu, že se mám ve 12 hodin střídat, tak navrhuji, že bychom se vystřídali teď, aby kolega zahájil už celý bod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP