(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane premiére, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dalším bodem pořadu této schůze jsou

 

112.
Ústní interpelace

které jsou určené předsedovi vlády České republiky.

Než k nim přistoupíme, dovolím si přečíst omluvy z jednání Poslanecké sněmovny. Nejdříve u členů vlády se omlouvá: Martin Baxa od 14.30 z pracovních důvodů, Mikuláš Bek do 16.30 z pracovních důvodů, Pavel Blažek od 13 hodin z pracovních důvodů, Petr Gazdík do 13 hodin z pracovních důvodů, Anna Hubáčková - pracovní důvody, Marian Jurečka - pracovní důvody, Martin Kupka do 16 hodin - pracovní důvody, Helena Langšádlová od 15.30 - pracovní důvody, Jan Lipavský - zahraniční cesta, Zdeněk Nekula - pracovní důvody, Vít Rakušan od 14.30 - pracovní důvody, Michal Šalomoun do 11.30 - pracovní důvody, do 13 hodin ještě jednou Michal Šalomoun z pracovních důvodů, Vlastimil Válek do 11.30 - pracovní důvody, Jozef Síkela od 17.45 z pracovních důvodů.

Dále zde mám omluvu pana poslance Josefa Bělici, a to mezi 14.30 do 23.45 z pracovních důvodů, pak se omlouvá pan poslanec Roman Bělor, a to mezi 14.30 do 18 hodin z pracovních důvodů, dále David Pražák mezi 15. a 19. hodinou z pracovních důvodů, dále Oldřich Černý mezi 14.30 až 23.45 z pracovních důvodů, David Štolpa se omlouvá od 14.30 do 19 - do konce jednacího dne - z pracovních důvodů a poslední pan poslanec Antonín Tesařík, a to od 14 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů. Takže to byly ty věci, které jsme museli učinit.

A tak, jak jsem už avizovala, jsme u bodu ústní interpelace, které jsou určené předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatelů vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu, či na vládu České republiky, a to v čase 14.30 až 16, na ostatní členy vlády od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, bude zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády. Nyní bych si dovolila dát slovo tomu, kdo byl vylosovaný jako první, a to paní poslankyni Karle Maříkové, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, obrací se na mě celá řada občanů, kteří topí tuhými palivy, že v současné době řada uhelných skladů už nemá brikety, nebo jen ve velmi omezeném množství, protože si Německo zásobuje především svůj trh a k nám dovezou už jen to, co jim zbyde. Totéž se dá očekávat samozřejmě i s plynem. Německo bude plnit plynem pouze ty zásobníky, které fungují pro německé spotřebitele.

Obava z nedostatku plynu a dřeva z východu povede k vyšší poptávce po dřevní surovině u nás. Skončila také kůrovcová kalamita, nové těžby jsou výrazně omezené a i palivové dřevo zdražilo na dvojnásobek. To povede i k rekordním cenám dřevěné štěpky a pilin, které jsou klíčové pro výrobu pelet. Mě by zajímalo, jak to chcete, pane premiére, řešit. Lidé v mnoha případech nebudou mít na drahé energie a také tuhá paliva, pokud vůbec tedy budou, a samozřejmě tohle všechno povede k zdražení absolutně všeho.

Kdy a jak budete toto řešit? Neomezíte třeba vývoz dřeva do zahraničí, tak jak to dělají naopak v Německu, nejdříve zásobí svůj domácí trh a pak řeší to, co vyvezou do zahraničí? Jak dlouho vám bude trvat, než podniknete nějaké kroky? Nebylo by spíše načase, aby se řešila domácí politika místo politika Ukrajiny, nebo chcete, aby v České republice byla stejná bída jako na Ukrajině před válečným konfliktem?

Česká republika je na všem závislá, a vy místo toho, abyste volili politiku diplomacie, děláte vše pro to, aby vaše kroky měly dopady na občany České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času a přednesení interpelace a nyní bych poprosila pana předsedu vlády, pana Petra Fialu. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, zdravím všechny, kteří sledují dnešní interpelace, a budu teď odpovídat na otázku paní poslankyně Maříkové. Vážená paní poslankyně, problematiku tuhých paliv samozřejmě pozorně sledujeme. Sledujeme pozorně i vývoj jejich cen, věnujeme tomu patřičnou pozornost a také děláme potřebné kroky, abychom občanům situaci ulehčili, o kterých vás budu informovat nebo které tady připomenu.

Je potřeba říct, že nárůst cen například v případě uhlí nelze úplně predikovat, nelze odhadnout - a to říkají i odborníci, kteří se tím zabývají - další nárůst cen v letošním roce. Jak víte, u velkoodběratelů se jedná o individuální smlouvy s individuálním stanovením ceny, popřípadě s nárůstovým vzorcem a nelze prostě v tuto chvíli právě u uhlí a podobných komodit vývoj odhadnout. V čem máte určitě pravdu, je, že sílí poptávka po tuhých palivech v domácnostech. V případě hnědého uhlí je jasné, nebo je předpoklad, že poptávka bude nasycena, jedná se o tuzemský zdroj Severočeských dolů Sev.en Energy, takže tady ta poptávka nasycena bude.

U černého uhlí je situace horší. Tady je naopak předpoklad, že ve střednědobém výhledu bude problém se zajištěním. Dodávky jsou do značné míry závislé na Polsku a to má zase souvislost s tím, co se odehrává v souvislosti s válkou na Ukrajině. Pokud jde o zásobování průmyslu, podle plánu těžeb a dosavadních dodávek se předpokládá dodržení plnění smluvních vztahů, které dnes jsou uzavřeny. To znamená, že by mělo tady dojít k uspokojení potřeb trhu, a to si myslím, že je důležitá, dobrá zpráva.

Musíme si samozřejmě uvědomit, že uhlí je v podstatě globální komodita. Záleží samozřejmě u té ceny na různých věcech - náklady na přepravu, typ daného uhlí, účelu, pro který se hodí, jestli je pro energetiku, pro ocelářský průmysl a tak dál. Ceny uhlí - to je bohužel pravda, v Evropě, ne v České republice, ale v celé Evropě stoupají na mnohaleté rekordy, zásoby uhlí jsou nejnižší za několik let. A kvůli rusko-ukrajinské krizi a samozřejmě také v důsledku sankcí na Rusko se tady ta situace ještě komplikuje. Uhlí je v České republice důležité z toho důvodu, že je jedinou možností krátkodobě, jak nahradit dodávky plynu. Elektrárny by dál spalovaly uhlí, některé ty kroky jsou připraveny. Elektrárna a teplárna Dětmarovice bude spalovat uhlí déle, než měla v plánu, a tím zajistíme větší bezpečnost energií.

A tak bych mohl pokračovat. Samozřejmě, i když jsem tady zmínil sankční opatření, pátý balík sankčních opatření EU je zaměřen mimo jiné na uhlí z Ruské federace, a to nějaké důsledky má, protože my, jak víte, jsme utlumili těžbu černého uhlí už v minulosti na Ostravsku. To zvyšuje závislost České republiky na dovozu a ten pochází hlavně z Polska. Z Ruska dováží Česká republika přímo asi jenom 7 % černého uhlí. Nicméně to, že se nebude dovážet uhlí z Ruska, může mít i sekundární vliv na dodávky z Polska. Výpadek dovozu ruského uhlí lze ale nahradit a neměl by to být větší problém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP