(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času a nyní požádám o odpověď předsedu vlády Petra Fialu. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, já jsem také vzděláním i původním povoláním historik, takže tady můžeme vést i historickou debatu. Ale jako historik vám musím říct, že to vaše přirovnání je nejenom nepřesné, ale naprosto zavádějící a myslím si, že když bychom ho domysleli, tak je urážkou těch, kteří opravdu trpěli pod brutálním nacistickým režimem, byli vystaveni perzekucím, riskovali svůj život. A srovnávat to s dnešní situací je naprosto nepřípadné a podle mě i velmi nízké.

Našim občanům nehrozí vůbec nic. Já jsem tady už v předcházející interpelaci popsal, co a jakým způsobem vláda dělá proti šíření dezinformací. A nevím, co bych k tomu ještě měl z tohoto hlediska dodat. Jenom bych snad připomenul, že ten tolik kritizovaný jeden odstavec na webu, který jste zde zmínil, a jsem rád, že jste ho tady zmínil, Braňme Ukrajinu, braňme Česko - doporučuji všem, aby se na něj podívali -, tak ten jeden odstavec říká, že pokud objevíte, a to teď interpretuji nepřesně, omlouvám se, já jsem si to přečetl na základě toho podnětu, setkáte se s tou dezinformací, tak se nebojte na té sociální síti, kde se objeví, na ni upozornit. To tam je řečeno. A pak je tam řečeno, což je součástí našeho právního řádu, pokud narazíte na trestný čin, tak se ho nebojte nahlásit.

Já nicméně uznávám, že v této souvislosti tato věta je asi nadbytečná nebo není šťastná, takže jsem požádal kolegy, aby to vhodným způsobem upravili, ale to opravdu neznamená ani žádné udávání, ani žádné nebezpečí pro české občany. Každý může říkat, co chce, máme tu svobodu slova. Je to důležité a já budu první, kdo za ni bude bojovat. Ale nepleťme si svobodu slova se šířením dezinformací nebo s tím, že jsou tu weby, které slouží šíření dezinformací cizí mocnosti, která vede nespravedlivou válku a snaží se ovlivnit svými lživými informacemi situaci v České republice. To je potřeba pojmenovávat, proti tomu je potřeba se postavit, proti tomu je potřeba dělat i kroky, které mohou být pozitivní, jak jsem je tady popsal, může to být strategická komunikace, ale byli bychom asi jedinou zemí, která by se proti takovým věcem nebránila.

Já vám tady připomenu Listinu základních práv a svobod, kde kromě svobody projevu a práva na informace je také část, která říká: "Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti." Naše legislativa není uzpůsobena na šíření dezinformací a vidíte, že i v Listině základních práv a svobod se na toto myslí. My ale žádnou legislativu v tuto chvíli nezpřísňujeme, my jsme vytvořili pozici vládního zmocněnce pro média a dezinformace, který se má zabývat soustředěnými aktivitami proti šíření dezinformací. To taky děláme. Vládní zmocněnec byl nedávno jmenován do čela komunikačního týmu v rámci strategické skupiny jako poradního orgánu vlády a prostě tímto způsobem postupujeme.

Takže, prosím vás, nestrašme tady občany před tím, že když něco řeknou, tak je někdo bude někde perzekvovat. Vždyť to není žádná pravda. Každý může říkat, co chce, a tak je to dobře. A za to všichni bojujeme a o to všichni usilujeme. O to jsme usilovali celá léta a tak to prostě bude i nadále. Já jsem vlastně tomu vašemu příměru moc neporozuměl a musím říct, že jsem z něj smutný. Něco takového bychom si tady říkat prostě neměli, protože to, co jste řekl, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, je taky nepravda, hluboká nepravda a nepravda, která má za cíl poškodit to, co se v současnosti v České republice v rámci demokratických procesů a svobody slova děje, a to mě mrzí.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane premiére, čas. Děkuji předsedovi vlády za odpověď. Zeptám se pana poslance, zda chce položit doplňující otázku. Vidím, že ano. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Svoboda projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem. Rozhodnutí nějakého sdružení zastavit weby, které byly označeny za dezinformační, takovým kruhovým důkazem, protože jsou to dezinformační weby, protože se na nich tisknou dezinformace nebo vydávají. Ale nemáte tam žádný důkaz o tom, že to dezinformace jsou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. A poprosím o odpověď na doplňující otázku pana předsedu vlády. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ono je to na dlouhou debatu. Já se pokusím v těch dvou minutách velmi stručně. Rozhodnutí správce domén CZ.NIC bylo svobodným rozhodnutím správce serveru, stejně jako se svobodně rozhoduje jakýkoliv jiný zpravodajský server. To, že vláda toto rozhodnutí vítá a že já osobně ho vítám, to na tom svobodném rozhodnutí nic nemění. Vláda nezakazuje, ani nemohla zakázat, nějaká média, ale v případě těch dezinformačních webů nešlo o média, protože za média se považuje soubor informací připravovaných novináři podle standardních profesionálních pravidel. Tady šlo prokazatelně o dezinformační prostředky šířící lži ve prospěch ruské vlády. A tohle prostě mějme na paměti.

Já vás z toho nepodezírám, pane poslanče, ale pokud jste tam chtěl psát, tak můžete ten názor napsat jinam. Nikdo vás za ten názor i jako běžného občana nebude nijak perzekvovat. Maximálně s ním někdo bude nesouhlasit, což se vám možná bude nelíbit, ale tak to prostě v demokratické společnosti je. A to je všechno, co se prostě stane. Ale nemůže toto dělat stát a nedělal to ani úplně v minulosti. Vedl boj proti hybridním hrozbám, proti hybridní válce, k níž patří i dezinformace, a dělal to český stát i v minulosti. Nedělal to dostatečně intenzivně, nebyla tu strategická komunikace, nedělal to s takovou naléhavostí, protože jsme prostě nečelili tak masivní dezinformační kampani, jaké teď čelíme v souvislosti s válkou na Ukrajině, v souvislosti s ruskou agresí, v souvislostí s tím bojem, který Rusko vede nepřímými prostředky nebo prostřednictvím hybridní války i proti nám. Tak o to je ta situace dramatičtější, o to víc je potřeba na to poukazovat, o to víc je potřeba se proti tomu vymezovat a o to víc je potřeba s tím bojovat. To je normální postup demokratické země, ale to prostě neznamená, že někdo bude perzekvován za svoje názory. Nebude.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane premiére, čas. Děkuji. S další interpelací nyní vystoupí paní předsedkyně poslankyně Alena Schillerová a připraví se i s tou další. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Pane premiére, já bych chtěla upozornit na jednu věc. Mě velmi znepokojila zpráva, kterou vydal Český statistický úřad, tuším tento týden, že podle jejich dat, a ta víme, ta už nejsou z tohoto týdne, dosahuje inflace meziročně, je nad hranicí takzvané pádivé inflace, téměř 13 %, konkrétně 12,7. To znamená, že reálné mzdy většiny lidí dramaticky klesají, ve druhém kvartálu 2022 dokonce o téměř 10 %. Setkávám se pravidelně s českými občany, věřím, že i vy, a tento dynamický pokles už nelze nijak ignorovat. A to, co je z tohoto týdne, čeští spotřebitelé se dle Českého statistického úřadu obávají růstu cen, zhoršení celkové ekonomické situace a jejich vlastní finanční situace. A důvěra spotřebitelů je u českých spotřebitelů nejnižší za téměř deset let, a to na úrovni 81,3 bodu a stále dynamicky klesá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP