(15.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Chápu, že v důsledku aktuální komplikované situace může dojít k poklesu životní úrovně, je to tvrdá pravda, kterou otevřeně opakuji, říkám i občanům, se kterými mluvím - problémem ovšem, který vidím, je to, že to vaše vláda nevnímá, že jde o volný pád (Předsedající: Paní předsedkyně, čas.) a vy máte možnost a prostředky to zbrzdit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní má slovo předseda vlády pan Petr Fiala. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená paní předsedkyně, jsem rád, že tady zmiňujete vysokou inflaci, protože se musíme bavit o tom, co zapříčinilo tu vysokou inflaci a co můžeme dělat pro to, abychom se té inflace zbavili. A není to jenom můj názor, je to názor řady ekonomů, je to názor i některých nezávislých institucí, že velký podíl na té inflaci má hospodaření předcházející vlády, tedy vlády Andreje Babiše, pod kterým jste také podepsána, a důsledky samozřejmě dopadají dneska na naše občany.

Můžeme se podívat na to, jak vysoká je inflace dnes v České republice, a srovnat si ji s inflací v jiných zemích, a to i zemích kolem nás, proč je vyšší. Tak podívejme se na to, co se dělo se zadlužením naší země. Za posledních šest let vzrostlo o 850 miliard korun, to je 85 000 korun na každého občana včetně dětí a penzistů. To je bohužel výsledek a to nesouviselo s covidovou krizí. Ale jak konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad, 90 % těch výdajů s covidem prakticky nesouviselo.

A těch příkladů, kde se ty peníze vydaly, aniž by to šlo na řešení covidu, a přitom se půjčovaly a zvyšovalo se to zadlužení, těch příkladů je celá řada. A co tady to extrémní půjčování, utrácení, plýtvání veřejnými penězi způsobilo? No, to roztáčí tu inflaci, to roztáčí inflační spirálu, to způsobuje drahotu, to znehodnocuje peníze, úspory českým občanům a s tím musíme něco dělat.

Na jedné straně je to Česká národní banka, která se snaží ten požár hasit, a na druhé straně je tu vláda, která připravila novou podobu rozpočtu, rozpočtu, který je úspornější, který snížil nejenom deficit proti tomu vašemu návrhu o 100 miliard korun, ale snížil také výdaje státu, což si myslím, že je právě z hlediska zvládnutí inflace důležité. A proč - ještě se k tomu vrátím - je takový rozdíl mezi inflací v České republice a v ostatních zemích, když ceny energií v Evropě rostou velmi podobně, možná stejně, a přitom ta inflace u nás je vyšší? No, je to právě v důsledku nehospodárné, rozhazovačské politiky.

Podívejme se na informace Eurostatu, to nejsou moje čísla, informace Eurostatu, který konstatoval, že většina zemí Evropské unie, naprostá většina, v minulém roce snižovala svůj dluh, tak Česká republika naopak zvyšovala. A to jsou samozřejmě zdroje současné inflace. Není pravda, že nic neděláme pro občany. Kromě protiinflačních opatření, která jsem zmínil, jsme udělali řadu kroků, které zde mohu připomenout. Pomáháme těm, kteří si pomoci nemohou, to jsou naši senioři. Valorizujeme penze, každý bude mít v průměru o 1 000 korun více, což mu pomůže. Ano, je to ze zákona, ale my jsme na to dali do státního rozpočtu peníze, 20 miliard, které tam nebyly. My pomáháme těm, kteří se dostávají - na jedné straně důchodci, na druhé straně ti, kteří se dostávají do existenční tísně. Rozšířili jsme počet - o statisíce - těch, kteří dosáhnou na sociální dávky. A to je důležité, není to jenom příspěvek na bydlení. Zvýšili jsme životní, existenční minimum a děláme další kroky. Takže když se někdo dostane do situace, že v důsledku drahoty nebude mít na svoje živobytí, na chod své domácnosti, tak má možnost díky našim opatřením dosáhnout na pomoc státu.

A co děláme teď? Teď jsme udělali další kroky, pomohli jsme těm nejzranitelnějším - sociálně - i seniorům a teď děláme kroky pro střední třídu, na kterou to nejvíc dopadá. A ti, co jsou nejvíc ohroženi, to jsou rodiny s dětmi, to jsou samoživitelky a samoživitelé, proto jsme včera rozhodli o opatření, například - to je jedno z mnoha - že dáme jednorázový příspěvek 5 000 korun na každé dítě do 18 let všem rodinám, domácnostem, jejichž příjem roční nepřekračuje 1 milion korun. To je konkrétní opatření, to každý pozná a to lidem v této těžké situaci pomůže.

A to jsem zde nevyjmenoval ani opatření, která děláme a dělali jsme například proti růstu pohonných hmot, což má taky dopad na domácnosti, a řadu dalších kroků, které právě českým občanům pomůže (Předsedající: Pane premiére, čas.), těm, kteří tu pomoc potřebují, překonat tuto složitou situaci.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem o doplňující otázku? Ano. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, určitě je. Budu mluvit velmi rychle, abych to stihla. K tomu zadlužení, pane premiére. Vy určitě víte, že podle Eurostatu jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. A k tempu zadlužení - ano, já jsem vydala pokyn jako ministryně financí, abychom se předfinancovali, jinak by vás dneska z toho, těch úroků, díky České národní bance bolela hlava mnohem víc, než vás bolí.

A dvě zajímavá čísla. Dluh, zadlužení za vlád ODS dělá něco přes 16 % HDP, za vlád, ve kterých bylo hnutí ANO a mělo Ministerstvo financí, něco přes 2 % HDP. Zajímavá čísla! NKÚ jsem vysvětlovala x-krát. Co nám vyčítá? Že jsme navýšili sociální dávky? Že jsme změnili rozpočtové určení daní, aby municipality byly v přebytku? Že jsme zvedli zdravotní pojištění, aby nikdo v této zemi nebyl omezen? To se ukázalo jako velice, velice prozíravé díky tomu, že tady máte teď 300 000 nových státních pojištěnců (Předsedající: Paní předsedkyně, čas.), které samozřejmě chceme - bohužel potřebovala bych času více, napíšu vám písemně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Poprosím o odpověď na doplňující otázku pana předsedu vlády. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, jestli bolí hlava mě nebo nebolí, to není tak důležité, ale hlava bolí - obrazně řečeno - spoustu občanů, kterým se prostě v důsledku inflace znehodnocují jejich úspory, jejich peníze, všechno se jim zdražuje a část té inflace, která je prostě vyšší než v jiných zemích kolem nás, je prostě způsobena, a říká to skoro každý ekonom, je způsobena nehospodárnou politikou vaší vlády.

Ano, bavme se o celkovém zadlužení, to je ale jenom jeden aspekt. Ten mnohem podstatnější je rychlost zadlužování. A jestliže v minulém roce naprostá většina zemí svoje zadlužení snižovala, Česká republika byla právě mezi těmi několika zeměmi, dokonce nejvíc jsme to zadlužení zvyšovali. A to samozřejmě má negativní dopad na inflaci a inflace, jak víte, znamená zdražování a má spoustu dalších negativních dopadů, kterým musíme zabránit.

Právě proto naše vláda postupuje hospodářsky odpovědně. Proto jsme připravili rozpočet, který je protiinflační, bude s inflací bojovat, bude bránit tomu, aby inflace dál nekontrolovaně rostla, proto taky ale děláme opatření, a tím se lišíme od vaší vlády, která nejsou plošná, která nerozdělují peníze všem, to znamená i těm, kteří je nepotřebují, ale míříme cíleně, míříme na seniory v důchodu, míříme na ty, kteří se dostávají v důsledku energetické drahoty a zdražování potravin do existenční tísně. A teď míříme na ty, kteří jsou nakonec nejpostiženější, a to je střední třída a na prvním místě na rodiny s dětmi, na samoživitele a samoživitelky, protože ti s tím sami dlouhodobě pomoci nemohou. A těm pomáháme cílenými opatřeními (Předsedající: Pane premiére, čas.) a to je důležité.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. S další interpelací vystoupí paní Alena Schillerová, je to poslední interpelace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP