(16.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ale prostě nebudeme teď pomáhat těm, kteří mají velké příjmy a nepotřebují pomoc od státu (Předsedající: Pane premiére, čas.), to by nedávalo žádný smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Takže nyní uplynul čas pro podávání interpelací na předsedu vlády, nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády a já předávám řízení schůze své kolegyni. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, srdečně vás zdravím, přeji pěkné odpoledne, a zahajujeme tedy blok interpelací na členy vlády. Nicméně bych nejprve načetla omluvy, které v mezičase došly, a je jich značný počet, tak poprosím o chvilku strpení.

Omlouvá se pan poslanec Josef Bernard dnes od 15.20 hodin a celý zítřejší jednací den 29. 4. z pracovních důvodů, dále se omlouvá pan poslanec Martin Kolovratník dnes mezi 16 a 18 z důvodu jednání ve volebním kraji, pan poslanec Jaroslav Dvořák dnes od 15 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jan Volný dnes od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, také se omlouvá dnes paní poslankyně Alena Schillerová, a to bylo mezi 14 a 15.15 z pracovních důvodů, ještě je tady předposlední omluva, pan poslanec Petr Sadovský dnes od 14.30 do konce jednání z pracovních důvodů, pan poslanec Tomáš Helebrant dnes od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a úplně poslední pan poslanec Robert Stržínek dnes od 16 do 18 hodin z pracovních důvodů. Tímto by byly zkonstatovány všechny došlé omluvy.

A já mohu vyzvat paní poslankyni Balaštíkovou, aby přednesla interpelaci na prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra pana Víta Rakušana a aby tak zahájila blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. V mezičase se připraví pan poslanec David Pražák. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já jsem se přece jenom rozhodla svoji interpelaci na pana ministra Víta Rakušana přečíst. Vážený pane ministře, jsem přesvědčena, že máme pomoci ukrajinským občanům prchajícím před válkou. Ptají se mne ovšem občané, odkud, tedy z kterých regionů a oblastí Ukrajiny pocházejí dnešní uprchlíci, vidí poznávací značky jejich vozidel a ptají se mne na to.

Občané nemohou porozumět tomu, proč mají u nás najít nový domov lidé z oblastí, které válkou vůbec zasaženy nejsou. Na veřejnost samozřejmě prostřednictvím médií prosakují informace, které mají charakter obav a obav z toho, že se do naší země dostanou i lidé, kteří zde mohou páchat trestnou činnost. Je jistě odůvodnitelné požadovat od vás informace, jak hodláte nastavit prověřování těchto osob, a zvláště jsou naši občané v současné době citliví na skutečnost, že právě i těmto lidem jsou z veřejných prostředků vypláceny finanční podpory.

Další moje otázka na vás tedy směřuje, zda máte již připraven plán, jak začnete prověřovat, zda jsou tyto podpory vypláceny oprávněně a zda budete i zpětně prověřovat oprávněnost výplaty těchto podpor. Děkuji vám za písemnou odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Pan první místopředseda vlády je řádně omluven, takže vám přesně, jak jste říkala, odpoví písemně do 30 dnů. A my se přesuneme k další interpelaci, to je interpelace pana poslance Davida Pražáka, který, zdá se, že není přítomen, takže jeho interpelace propadá. Následuje interpelace pana poslance Igora Hendrycha, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, mám interpelaci na pana ministra Jurečku, na pana ministra práce a sociálních věcí. V kostce se jedná o dotaz, kdy hodlá zajistit finance na dokrytí kapitoly číslo 313, z nichž jsou financovány mzdy a platy zaměstnanců v sociálních službách. Platy v sociálních službách jsou historicky nastaveny tak, že jsou financovány z kapitoly 313 z Ministerstva práce a sociálních věcí a v letošním roce ta alokace v rámci státního rozpočtu byla ponížena o 20 % toho, co požadovaly, respektive co je reálné tady pro tuto oblast.

Podle reflexe, kterou mám z terénu - pravidelně komunikuji s poskytovateli sociálních služeb - vím, že jsou schopni vyplácet platy, respektive mzdy - záleží, jestli se jedná o neziskovou, nebo příspěvkovou organizaci - tak zhruba do července, možná do srpna, někteří tvrdí, že možná do září. Poté již nebudou mít prostředky na vyplácení mezd. A do toho ještě samozřejmě vstoupila energetická krize. Ta 313 je mimo jiné také konstruována tak, aby částečně kryla provoz těchto organizací, a tam také bude chybět poměrně dost prostředků. Celkově je ten odhad takový, že bude chybět pravděpodobně 1,5 miliardy korun, a já si třeba osobně nedovedu představit, že by nebylo plánováno na mzdy a na platy, respektive na platy státních zaměstnanců, ale v této oblasti tomu tak prostě zkrátka je a lidé žijí v obrovské nejistotě, respektive jejich zaměstnavatelé. Jistým paradoxem je, že se zaměstnancům v sociálních službách na platy přidalo, ale jejich zaměstnavatelům se na to mzdy nedaly, respektive prostředky se na to nedaly. Takže jak dlouho chcete zaměstnance držet v nejistotě a kdy ty prostředky a jakou formou je do toho (Předsedající: Čas.) systému dodáte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní v sále nevidím pana poslance Patrika Nachera, takže i jeho interpelace propadá. A posouváme se k interpelaci pana poslance Radka Kotena, ten není přítomen v sále. Je přítomen - tamhle, byl v zákrytu. Prosím, pane poslanče, jste na řadě se svou interpelací, a pak se připraví pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, já jsem zachytil teď na zpravodajském serveru iDNES takový zvláštní článek, protože tam byla uvedena nějaká statistická data, že v letošním roce tady máme 147% nárůst tuberkulózy v České republice. A zamýšleli se tam tedy, čím to může být, že to tady vědci musí vyzkoumat, nebo nevím, jestli tady u nás to bude zkoumat Ministerstvo zdravotnictví nebo nějaká jiná organizace nebo lékaři, ale vzhledem k tomu, že máme nějaké predikce o procentu ukrajinské populace, že jsou TBC pozitivní v různém stadiu, tedy až po otevřenou tuberkulózu, tak já bych si do této trojčlenky tedy dosadil, že pravděpodobně to bude tady tím, ale nevím, kteří odborníci se tím budou zabývat.

Očividně veškerá varování, která jsme tady dělali, tak zatím se to tedy nesetkalo nějak v našem zdravotním systému s tím, že bychom vytvořili nějaká opatření, aby se tyto nemoci nešířily dál v populaci. Dále jsem zachytil včera článek, myslím si, že to bylo na Novinkách na Seznam.cz, že je registrováno poměrně hodně případů HIV pozitivity u příchozích uprchlíků, a plus tedy že se tady rozšířily mezi dětskou populací poměrně značně naštěstí plané neštovice.

Chtěl jsem se tedy zeptat, jakým způsobem vaše ministerstvo bude zvládat a samozřejmě naše zdravotnictví, jak bude zvládat tyto výzvy, a zda tedy je na to Ministerstvo zdravotnictví připraveno a jakým způsobem to bude řešit, jestli se tedy bude doočkovávat proti tuberkulóze nebo jak. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP