(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní má slovo pan místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane poslanče, nesmíte věřit všemu, co přečtete. To se pak zbytečně stresujete. Máte ve straně spoustu lékařů. Kdybyste se jich zeptal, oni vám to vysvětlí a nemusíte se takhle trápit. Pochopitelně tady existuje zařízení, jmenuje se Státní zdravotní ústav. To zařízení ze zákona kontroluje tyto věci, sleduje to a dlouhodobě je monitoruje.

Tady se šíří taková, řekl bych cimrmanovsky, nepěkná věc, že na Ukrajině je nízká proočkovanost. Na Ukrajině je hodně vysoká proočkovanost, třeba větší než v Rakousku u dětí. Je dramaticky větší než na Maltě, dramaticky větší než na Kypru. Je to spíš v horní třetině toho, co je průměr v Evropské unii. Tady se vžilo jakési přesvědčení, že je i v České republice 100% proočkovanost dětí. To je hluboký omyl, není. Bohužel - moc děkuji za tu interpelaci, která upozorňuje na problém proočkovanosti - proočkovanost klesá. Není to dáno tím, že by nebyly očkovací látky, není to dáno tím, že by nebyly hrazené, není to dáno tím, že by nebyl systém očkování dobře nastaven. Je to prostě dáno tím, že dlouhodobě, dlouhodobě přibývá počet antivaxerů, a bohužel tyto počty přibývají i mezi rodiči děti. Tady tyto počty neočkovaných stoupají.

Já bych chtěl říct, že oproti stejnému období loňského roku se počet prokázaných tuberkulóz zvýšil z 39 na 57. Je potřeba si říct, že jednotlivé mutace mykobakterií tuberkulózy - a máte naprostou pravdu, ne všechny ty mutace jsou zcela běžné ve všech zemích Evropy, některé jsou běžnější na Ukrajině, ale v jižních zemích jsou zase jiné běžnější - obecně to nezáleží jenom na skladbě populace, ale také na lokalizaci. Je to jak hepatocelulární karcinom, jehož incidence klesá z jihu na sever, tak počet případů z 39 na 59 zatím není statisticky absolutně významný. Samozřejmě že státní zdravotní ústav nejenom sleduje výskyt jednotlivých infekčních onemocnění, ale také zjišťuje, o jakou mutaci se jedná.

Druhá věc, která je podstatná, tak to Mycobacterium tuberculosis je infekční onemocnění s relativně dlouhou inkubační dobou a také kultivace k průkazu této nemoci patří k časově náročným vyšetřením. To znamená, ani teoreticky se zatím nemůže projevit na výskytu pozitivních ta řekněme válka na Ukrajině a uprchlíci. Pokud se tam něco projeví, tak se to projeví na podzim, ale já se to nedomnívám.

Jsme samozřejmě připraveni očkovat. Úplně si nemyslím, že je nezbytně nutné začít znovu s očkováním v české populaci tam, kde jsme s očkováním skončili. Jsme připraveni proočkovat ukrajinské děti, a to ze dvou důvodů. První důvod je, že je to správné kvůli ochraně české populace, druhý důvod je, že je to etické, protože je potřeba si říct, že na Ukrajině nebylo zdravotní pojištění. Ten systém je tam poměrně velmi komplikovaný. Možná by někdy stálo za to, udělat seminář, jak složitý je systém zdravotnictví na Ukrajině a jak velmi se liší systém zdravotnictví v postsovětských zemích od toho, který je standardní v Evropě, a to včetně titulů. My chceme nastartovat vlastně standardní evropské očkovací schéma i na Ukrajině. Takhle zní i dohoda s některými kolegy, lékaři, nebo tedy ministry zdravotnictví, ze zemí Evropské unie.

U dalších infekčních chorob ano, máte pravdu, dochází k nárůstu a ten nárůst bude, bude i na podzim a bude pokračovat. Důvod je ten, že po dvou letech koronavirus vlastně přebil některá další virová onemocnění, typicky to byla kompetence, a musím po pravdě říct, že ani odborníci z Národního institutu pro to nemají relevantní vysvětlení. Ani v literatuře jsem nedohledal dostatečně přesvědčivé vysvětlení, proč to tak je, že koronavirus přebil některá virová onemocnění. Tím, jak řekněme omikron je v tomto směru slabší a jak odkládáme jednotlivá opatření, především respirátory, se bohužel zvyšuje počet respiračních onemocnění, dochází k brutálnímu nárůstu chřipkových onemocnění a samozřejmě se zvýší počet onemocnění infekčních u dětí.

Tady je potřeba si říct jednu věc. Je velice složité porovnávat statistiky, protože se nemůžeme orientovat úplně jednoduše podle statistik z uplynulých dvou až tří let, ale musíme se orientovat podle statistik před covidem. A tam, když to porovnání uděláme, ten nárůst není zase tak velký, on je v podstatě porovnatelný u těchto dětských onemocnění s tím, jak to bylo předtím. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Je zájem o doplňující otázku? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane ministře, za vysvětlení. Já bych měl ještě doplňující otázku. Je to samozřejmě vzhledem k tomu, že systém zdravotnictví na Ukrajině je úplně jiný oproti České republice - a já bych to shrnul do takového zjednodušení, že v podstatě většina ukrajinských občanů se léčila tak, že si šla něco koupit a v podstatě tím ta lékařská péče byla hotová, tak u nás samozřejmě lékařská péče je na úplně jiné úrovni. V tomto kontextu tedy zcela nechápu snížení plateb za státní pojištěnce, protože většina občanů, kteří k nám utekli, uprchli z Ukrajiny před válkou, tak ten zdravotní stav je u nich výrazně horší a samozřejmě to bude stát peníze, obrovské peníze navíc, takže právě v tomto smyslu bych chtěl vědět, proč tedy snižujete peníze za státní pojištěnce, když víte velice dobře, že bude daleko náročnější to ufinancovat. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr má zájem o odpověď, ještě o reakci. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Moc děkuji za ten dotaz a možnost to vysvětlit. Snížení v letošním roce - ty peníze se v podstatě nijak nedají využít, ty peníze v letošním roce už rozdány jsou. Dělá to takzvané dohadovací řízení a kompenzační vyhlášky a ty všechny už jsme schválili a všechny ty požadavky poskytovatelů byly pokryty. Naopak na rezervních fondech pojišťoven je víc než 60 miliard a ty peníze tam narůstají. To znamená, pojišťovny mají poměrně velké zdroje a ty predikce předchozí vlády - a nyní to je bezesporu jejich chyba - že na rezervních fondech bude 17 miliard, se ukázaly jako velmi, velmi chybné a je dobře, že se takto plete vláda, že peníze pojišťoven jsou ve vyšším množství, než se vláda bála.

Je potřeba si říct, že státní pojištěnci se podílí na výběrech pojistného minimálně. Gros jsou zaměstnanci a tady je třeba si říct, že populace z Ukrajiny se postupně dostává do zaměstnání - máme jich přes 30 000 zaměstnaných, tedy pokud to takto bude pokračovat, tak naopak, protože se jedná o mladou populaci, lidi, kteří chtějí pracovat, tak naopak tito ukrajinští zaměstnanci budou saturovat péči pro české státní pojištěnce. Vím, že to zní jako paradox, ale je to realita. Čím víc jich bude pracovat, tím více budou saturovat péči pro české pojištěnce.

Je zvláštní, že na Ukrajině je jinak nastavený systém, ale ta péče není horší. Dokonce na některé výkony jsou tam relativně krátké čekací doby a je ten systém spíš nastavený historicky velmi jinak. Je to na dlouhou debatu a rád tuto debatu někdy poskytnu, rád se jí zúčastním. Ono je to také vysvětlení pro to, proč je velmi komplikované nastavit - a nejenom pro Ukrajinu, ale Ruskou federaci, pro Moldávii a některé země - jednoduchý systém aprobačních zkoušek v České republice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Nyní přistoupíme k další interpelaci, a sice pana poslance Vladimíra Zlínského, která bude taktéž mířit na pana ministra zdravotnictví. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, v souvislosti s vaší vládou doporučovaným používáním respirátorů a roušek z nanomateriálů vás zdvořile žádám o doložení studií, které vyvracejí závěry publikované v renomované publikaci Toxicology Toxicity Evolution Risk Assessment and Management, vydané nakladatelstvím Taylor & Francis Group v roce 2018, kde na straně 82 je uvedeno, že dochází ke kumulaci nanomateriálu po vdechnutí v plicích, v pleuře, játrech, ledvinách, srdci, mozku, a které vás a tým odpovědných odborníků tímto pádem vedly k povolení jejich masového používání během epidemie covid-19. Na straně 225 této publikace je také uvedeno, že také existuje možnost vzniku neléčitelných smrtících neurodegenerativních onemocnění po vdechnutí těchto nanomateriálů. Prosím také o doložení studií, které jednoznačně vyvrátí možnost vzniku celé plejády ostatních onemocnění, které by dle této odborné publikace mohly v důsledku inhalace nanomateriálu z roušek či respirátorů vyrobených z nanomateriálů vzniknout. Děkuji za odpovědi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP