(18.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ještě bych rád poznamenal, že průzkum agentury STEM, který vy berete na lehkou váhu, ale plně se potvrzuje to, před čím varuji už dva měsíce, že 70 % obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Ano, my jejich obavy sdílíme, proto tady také na vás dva měsíce tlačíme. Ale je to, jako když hrách házíme na zeď. Takže vy byste měl, pane ministře, opravdu ne vyjít 11 nebo 10 procentům voličů STAN anebo třiceti - nebo kolik vy máte procent dohromady koalice SPOLU a vaše vláda, 40, přes 40 %, nevím, to teď není důležité - ale tady je 100 % občanů, je tady přes 10 milionů občanů - nebo 10 milionů cirka, nebo kolik to je přesně, teď z hlavy nevím, deset a půl - a vy byste měl 70 % z nich, to znamená odhadem 7 milionů - dobře, jsou v tom i děti třeba, dobře, teď se nechytejme za slovo - má obavy. Vy byste jako ministr vnitra a i premiér Fiala měli tyto obavy jasně vyvrátit, a neděláte to. Ale vyvrátit je můžete, jestli můžu doporučit jednu věc, pouze konkrétními kroky. Tady to už hezkými řečmi to fakt nevyvrátíte, nebo v uvozovkách hezkými - mně ty vaše řeči samozřejmě vůbec hezké nepřipadají, protože je to alibismus úplný a jde to úplně mimo realitu.

Pochopitelně tady, co si také lidé píší, že ta dávka, humanitární dávka, kterou vláda dává, 5 000 měsíčně na osobu, kterou vy jste se rozhodli, že bude čerpat se i opakovaně, takže je vyšší než na Slovensku a v Polsku a v Maďarsku například, lidé uvádějí, tak jestli byste to vysvětlil, protože ve svých podkladech mám, že Slovensko je cirka 1 700 korun měsíčně na osobu dospělou, Polsko jednorázová dávka 1 580 korun, 1 580 korun v přepočtu ze zlotých. Tak jak to tedy vlastně je a co je ten důvod, že vy takhle přeplácíte ve srovnání s jinými zeměmi, nebo jestli to má nějaké důvody, nebo jestli je to něco širšího, že takhle to funguje. Vy jste tady, pan ministr Jurečka, někde říkal, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL, že prý ti nepřizpůsobiví romští uprchlíci nedostávají ty dávky. Tak to evidentně někdo lže. Někdo tady lže! Ale je to někdo z vládní koalice, to v každém případě, protože hejtman Grolich za Jihomoravský kraj, který je lidovec, říká, že "mají vízum třeba na měsíc" - cituji - "takže jim byla vyplacena dávka". A dále říká - cituji, že "jakmile jim vyplatíme 5 000 korun, často sednou na vlak a odjedou. Netuším, jestli pak jedou do jiného kraje, státu nebo zpátky na Ukrajinu. Nejsme schopni to dosledovat." No, to v tom máte tedy pěknej bordel. Ale nejhorší je, že je to za veřejné peníze. Kdyby to bylo za vaše, tak je mi to šumafuk, ale je to i za peníze voličů SPD. A k tomu už mlčet nemůžeme, protože vy teď využíváte i peníze voličů SPD z daní, minimálně peníze více než půl milionu voličů SPD, kteří nesouhlasí s vámi, že takhle vlastně využíváte jejich prostředky, přestože vás nevolila většina občanů České republiky, jak víte, protože milion hlasů propadlo pro ty strany pod pět procent.

A navíc tady ten hejtman Grolich z lidovců, takže váš tady koaliční kolega, říká, že nemůžou odmítnout ty nepřizpůsobivé migranty. Takže ty kraje je nemůžou odmítnout! Vy nutíte, vy jste přinutili občany České republiky i vedení krajů, aby vzali, nuceně museli přijmout nepřizpůsobivé romské migranty, přitom nepřizpůsobivých tady už máme dost. Naposledy před čtrnácti dny jste zamítli zákon SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Chápu, vy nepřizpůsobivé podporujete, vaše vláda, my jsme proti, ale bylo by dobré tedy férově říct, kam je chcete nastěhovat a co s tím tedy dále bude. Takže to mám tady další otázky.

Další: zaměstnanci úřadů práce. Ti jsou úplně, ti jsou - já mám interní informace samozřejmě, a vy je máte určitě také, možná, nevím, protože mně připadá, že máte hlavu v oblacích všichni v té vládě někde, někde na Marsu, nevím kde, ale ne určitě na zemi, že byste tady reflektovali ty problémy - tak úřady práce. Vy jste jim naložili mnoho práce navíc po nástupu vaší vlády a oni bez nějakého adekvátního hodnocení už prostě, když to vidí, to, co se děje na úřadu práce v Brně a podobně, kde jsou úplně - to prostě to nelze jinak nazvat než hordy lidí, kteří se ani nemůžou... málem vyvrátí ty skleněné dveře, které se tam otvírají, jak se nemůžou narvat ani do těch dveří, jak lační po dávkách, skupiny těch nepřizpůsobivých, a každý ten člověk je 5 000 v podstatě z daní, když to zjednoduším, z daní občanů České republiky, tak vám to připadá normální tohleto? Já jsem někde zaslechl slova pana Jurečky, že to mají vydržet. No, to je ale otřesné úplně, tohleto. Proto já se nedivím, že vám také občané už přezdívají ukrajinská vláda a premiérovi Fialovi ukrajinský premiér. Je to pravda, je to tak. Mám ten pocit úplně stejný, protože já do vás vidím zblízka. Takže to je další série otázek, kterou tady mám. A jak říkám, my tady máme více než dva měsíce po zahájení toho problému a tady strategie už měla být aspoň dílčí přece, třeba po čtrnácti dnech. Já neříkám, hned ten den, chápu, náhlá situace. Ale ta strategie za a) už tady měla být z dřívějška nějaká, mluvím o strategii zaměřené konkrétně na tuhletu Ukrajinu, ale za a) měla být už z dřívějška nějaká, funkční, protože v případě, že tady už od roku 2015 už jsou migrační vlny, tak tady mělo být něco připraveno. Připraveno to není, vy už máte půl roku většinu a nic, a teď zase na to čekáme dva měsíce. Ale jak mám informace, tak to ve skutečnosti žádná pořádná strategie není.

Další věc je, co jsem se vás chtěl zeptat, to se toho také týká, a je to záležitost, která by se tady měla už konečně vyjasnit, protože opakovaně zamítáte tenhleten náš návrh bodu, a to je, že Evropská komise navrhuje, chystá založit fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. Podle agentury Bloomberg členským státům už dala Evropská komise najevo, že většinu dlouhodobých nákladů ponesou členské státy EU včetně České republiky. Tak to by mě zajímalo v tom kontextu - já už se nebudu opakovat, protože už jsem to tady říkal i minulý týden, i dneska odpoledne - jak je to tedy ekonomicky, protože jestli nemáme peníze, vy nechcete dát peníze na to, aby se čeští občané měli dobře, nechcete řešit zdražování, čeští lidé, čeští občané se dostávají do finanční nouze, vy tedy chcete souhlasit s tím - protože pan premiér k tomu mlčí, už jsem ho k tomu vyzýval, ostatní zástupci vlády také se nechtějí na tohleto téma vyjádřit - takže vy chcete zadlužit Českou republiku a naše občany, že se budeme podílet na plánu Evropské komise, posílat stamiliardy eur, doslova stamiliardy to mají být, na obnovu Ukrajiny? A jak to tedy bude? Tak kde je vaše priorita? Já bych rád slyšel od pana ministra vnitra Rakušana, zdali to odmítnete, tento plán. To je moje otázka, jestli byste řekl: Ano, my to odmítneme, nebo budete mlčet, nebo dokonce souhlasit? A jak vás tak znám, vy neřeknete souhlasit, vy neřeknete ani odmítnout. Vy to přejdete bez odpovědi. To je můj tip, jak už vás tak znám. Ale my se budeme ptát pořád.

Takže dále je to záležitost v tom soužití, protože začíná čím dál větší pnutí ve společnosti, pane ministře, kdy opravdu značná část občanů začíná být už alergická na tuto situaci. Ne Okamura, značná část občanů. Mým úkolem je to řešit, řešit tady ve Sněmovně, dobře, z opozice, nemáme exekutivní pravomoce, ale můžeme tady o tom aspoň na vás vyvíjet nějaký tlak, abyste to řešili, když vy tedy jste se domluvili, že budete ve vládě. Tak jak se vypořádáte s tím, jaká je strategie, pane ministře? Doufám, že to tam máte napsané, jak chcete vyřešit sociální pnutí ve společnosti. A hlavně neříkejte, že tady Okamura a SPD vzbuzuje nějaké vášně nebo rozpolcuje svoje příkopy. To jsou ty vaše řečičky, vaší vlády vždycky, kde odbíháte od tématu. Já vám říkám, že to je vážný problém. Vážný problém! Bude to problém i na trhu práce.

A to je můj další dotaz. Jak je to tedy na trhu práce, co se týče pracovních příležitostí pro naše nízkopříjmové občany v manuálních profesích, kteří se obávají, že je budou Ukrajinci vytlačovat? (Ministr Jurečka mimo mikrofon z vládní lavice: Práce je dost.) To je potřeba si také říct. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP