(18.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pan ministr Jurečka za mnou říká, že práce je dost. Pane ministře, to není o tom, jestli je práce dost. Zase je vidět, že jste úplně - že jste spadl asi z Marsu. Ta práce musí být také adekvátně ohodnocena, a když tady přijde pracovní síla - úplně se divím, že musím základní ekonomické úvahy tady říkat ministrovi, ale ve vašem případě se nedivím - protože když přijde na trh práce sto tisíc lidí, kteří jsou ochotni pracovat za nižší mzdu než naši občané, tak se logicky podseknou mzdy. (Zvyšuje hlas.) Mám vám to vysvětlovat polopaticky? To snad není možné, že tohle vůbec tady říká ministr za mnou. To je úplně neuvěřitelné, kdo tady je ve vládě. Že je práce dost, to je vaše odpověď. Ale jde přece o to, že ti Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlej? Nezlobte se na mě, prostřednictvím pana předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane kolego, já vás musím přerušit. (Poslanci koalice tlučou do lavic.) Slovo bordel jsem ještě přešel, nicméně...

 

Poslanec Tomio Okamura: Slovo natvrdlý není sprosté, ano?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Invektivy tohoto charakteru si prosím odpusťte. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážení poslanci z koalice, kdyby na mě pan ministr tady v rozporu s jednacím řádem nevolal - takže mi nevyhrožujte, pane Výborný, neukazujte na mě prstem - kdyby váš ministr se choval slušně a v souladu s jednacím řádem, kde jasně jste měli napsáno, že poslanci mluví na mikrofon, ano, tak bych nemusel reagovat. Rozumíme si? (Hlas mimo mikrofon.) Rozumíme si? Tak na mě nekřičte. (Hlasy z pléna.) Tak na mě nekřičte. Prostřednictvím předsedajícího, možná si to řeknu stokrát dopředu.

Tak znovu říkám, zase si pletete příčinu a důsledek. Já jsem reagoval na to, že na mě pokřikuje někdo zezadu. To jste ani neslyšel, co tady na mě bylo pokřikováno - nic špatného, pravda, ano, ale věcně tedy jsem s tím nemohl souhlasit, sprostě nemluvil pan ministr, pravda. Takže se uklidněte, protože byste si měli spíš sjednat pořádek nejprve u sebe. A to, že...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, oslovujte své kolegy prostřednictvím předsedajícího. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano. A to, že jste bouchali do lavic, to je skvělé, protože to zazní krásně, až si to budou přehrávat občané, že v okamžiku, když já tady bojuji za ty slušné občany v České republice a vy jste uvedli Českou republiku do totálního chaosu, a ještě boucháte do stolu, já vás vyzývám, abyste zabouchali i teď, klidně! Bouchejte pořád při mém projevu. Pojďte do toho, protože vy jste viníci všech problémů, které tady budou letos nebo příští rok. Takže si tady bouchejte, jak chcete, ale já stejně budu dál hájit ze všech sil občany České republiky, slušné lidi, co mají rodiny, nemají teď na zdražování, protože vy na ně kašlete, to už jsme tady probírali, a budou problémy ve zdravotnictví, v sociálních službách a všude. Takže si bouchejte, jak chcete. Prostě jste natvrdlá vláda, já vám to tady zopakuji, že vám to není jasné, a teď si zabouchejte klidně ještě stokrát. Všichni jste natvrdlí, ne jenom jeden, jste jak z Marsu úplně, říkám vám to, a teď mě ještě okřikujte. Klidně mě okřikujte znovu, je to tak. Naši voliči nám píšou masově, ano, vy asi máte na Facebooku možná těch sledujících pár, tak vám možná napíše někdo. Mně píšou do komentářů jenom na sociálních sítích - a můžete se podívat - 5 000 lidí denně. Není to jen tak. (Poslanci koalice odcházejí z jednacího sálu.) A jdu teď k tomu projevu.

Vážené dámy a pánové, téma ukrajinských migrantů jsme probírali vícekrát, tak mě omluvte, pokud některá fakta budu opakovat. To první a zásadní je, že z Ukrajiny se stala ideologie, takže ten, kdo konkrétní nekoncepční vládní kroky kritizuje, je špiněn jako nějaký zrádce. Ještě bych dodal, že poslanci vládní koalice dokonce při tom bouchají do stolu. To ovšem svědčí pouze o tom, že vláda dělá svoji práci špatně a neumí svoje kroky vysvětlovat veřejnosti. To dobré je, že čas nakonec vždy ukáže pravdu, a také to, že obvykle to je zloděj, kdo křičí: Zloději!

Hnutí SPD opakovaně požaduje po vládě předložení strategie zvládání uprchlické krize z Ukrajiny. Naši občané si zcela oprávněně na vládu stěžují a zvedá se proti vládě oprávněná vlna nevole. Po více než dvou měsících na základě tlaku opozice tady konečně zástupce vlády ministr vnitra Rakušan za hnutí STAN na téma strategie vystoupí a není to samozřejmě nic pozitivního pro naše občany, nehledě na to, jaké to vystoupení bude, protože ten problém už tady je. Tady bych ještě jenom zdůraznil, že většina vládních poslanců teď odešla ze svých lavic, protože je toto důležité téma evidentně nezajímá.

Vláda Petra Fialy a ministr Rakušan vše řeší nahodile, bez konkrétních analýz dopadů na naše občany a na naši republiku, bez dat a termínů. Hnutí SPD jasně říká, že pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům musí být přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu a nesmí probíhat na úkor občanů České republiky. Podoba pomoci nesmí ohrozit sociální smír v naší zemi, nesmí vyvolat sociální pnutí a nesmí ohrozit a omezit přístup českých občanů k veřejným službám typu zdravotnictví či školství a snížit poskytování již tak dlouho odkládaných zdravotních výkonů.

Ukrajinští migranti by se podle našeho názoru měli po uklidnění situace následně vrátit zpět do své vlasti a budovat svoji zemi, jelikož na drtivé většině území Ukrajiny válka neprobíhá. Pro SPD jsou naši občané na prvním místě, a hlavně by to mělo být, jak už jsem zmínil v úvodu svého vystoupení, adresné. Nechápu, proč se tady pomáhá - no, tak vy to vlastně ani nevíte, protože k identifikaci - vy jste to přiznali, že to nevíte vůbec ve vládě - protože jsou tady bohatí lidé v luxusních autech a ti podle všeho také dostávají pomoc, místo aby prodali tedy ta svá milionová auta, která mají mnohem dražší, než má většina lidí v České republice - mluvím o ukrajinských uprchlících nebo migrantech.

Také je potřeba správně vyhodnotit, a to jsem tedy ještě nepoznamenal v rámci svého dotazu, a to bych se rád zeptal pana ministra vnitra Víta Rakušana: jakým způsobem rozlišíte válečného uprchlíka od ekonomického migranta? Protože v podstatě tady dojde postupně - a už dochází - k tomu přerodu, protože v okamžiku, že uprchlíci nebo migranti si vybírají - a vidíte, že ty informace kolují už ve veřejnosti - už v Evropě zemi, kde budou mít nejlepší podmínky, tak se to v podstatě mění postupně v ekonomickou migraci, logicky, ano?

A teď, já bych byl opravdu nerad, abychom plynule přešli do ekonomické migrace tím, že vy budete prodlužovat ta víza a - já vím, že to jsou víza na rok, ale že už můžete připustit, aby se těmto lidem dávala standardní povolení k pobytu, a to je problém, protože já si myslím, že by se ta víza měla následně ukončit a ti lidé by se měli tím pádem v podstatě povinně vrátit zpátky na Ukrajinu, ano? A já bych potřeboval od vás ubezpečit, od pana ministra vnitra Víta Rakušana, že ta víza nebudou prodlužována, že dojde k identifikaci, protože většina lidí podle mě bude mít bydlení na Ukrajině, budou tam mít příležitosti, ale my nemůžeme pomoct samozřejmě tady celému světu, to by Česká republika... to je jako s bárkou, se záchranným člunem, ten má svoji kapacitu, nebo se pak potopí úplně všichni. Tak to prostě je.

Vládní kritéria pomoci ukrajinským migrantům jsou plošná, neadresná a oproti pomoci českým občanům je vládní pomoc Ukrajincům byrokraticky nenáročná a rychlá. Je to přesný opak pomoci či spíše vládní nepomoci českým občanům, a to s tím, že nějaká pomoc pro naše občany není ani plošná, ani adresná a je fakticky diskriminační, kdy český důchodce nebo invalida se pomoci nedovolá, zatímco tu jsou protežované skupiny takzvaných nepřizpůsobivých, kteří jsou v produktivním věku a na černém trhu nebo v kriminální činnosti velmi čilí a aktivní.

Také bych chtěl v této souvislosti se zeptat, kdo bude mít odpovědnost. Já vím, že tu odpovědnost máte samozřejmě vy, ale jak to tedy dopadne, protože se proslýchá - a vy už jste o tom sám hovořil, pane ministře, ovšem opožděně, my už jsme o tom hovořili před dvěma měsíci - že tady pronikají na naše území i různé kriminální živly z Ukrajiny, ano? To znamená, jak to tedy bude? Jak máte ošetřenou zvýšenou kriminalitu? Zatím jsem od vás slyšel, bylo to i na našem společném jednání, že nemůžete zaručit, že tady nebudou taky nějací kriminálníci nebo nějací lidé, ale to už trošku pro dvou měsících je malé, to už je trošku malé, že už je to trošku... už nedostatečné, že je to nedostatečné vyjádření. Takže jakým způsobem budete garantovat bezpečnost občanům České republiky? Já jsem na to upozorňoval, a to mě tady ještě před měsícem a půl honil pořad 168 hodin, který mě stihl šikanovat za můj výraz, že můžou být tito uprchlíci - část z nich třeba nebo někdo z nich - i bezpečnostním rizikem. Za to mě tady chtěli šikanovat a chtěli mě vláčet v médiích, pořad 168 hodin. No a postupně dochází na moje slova, kdy už i ministr vnitra Rakušan uznává, ano, že mezi nimi - vy jste to tady někde říkal v médiích, tuším dneska, včera jsem to četl - že tady může být to riziko, že mezi nimi jsou i nějaké kriminální živly, a teď nevíte, co s tím, logicky. Takže já jsem měl pravdu, samozřejmě, a za to zase tenhle podle mého názoru podvodný pořad 168 hodin v České televizi si to zase udělal po svém, aby SPD pošpinil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP